TOPlist

O2 nespí, do konce roku chce 5G signálem pokrýt skoro celou ČR

O2 mobilní data 5G pokrytí
  • O2 se přizpůsobuje rostoucímu zájmu o mobilní data
  • Do konce roku hodlá rozšířit pokrytí 5G do téměř celého zbytku ČR
  • Plánuje se zaměřit především na regiony jižní Moravy

O2 si jako jeden ze tří hlavních operátorů působících na území České republiky je moc dobře vědomo rostoucího zájmu spotřebitelů o mobilní data. Z provozních statistik samotné společnosti vyplývá, že během posledních pěti let vzrostla datová spotřeba na jednoho zákazníka více než dvanáctinásobně.

Zatímco jedna část uživatelů může s daty pouze sem tam brouzdat po internetu a procházet sociální sítě, jiní pracují na cestách a bez mobilního internetu by se v žádném případě neobešli. Právě tito lidé ve spoustě případů vyžadují také spolehlivé a vysokorychlostní připojení, přičemž tuto potřebu jim splňuje síť 5G. O2, jak informovalo v tiskové zprávě, do konce letoška plánuje rozšířit pokrytí tohoto typu sítě po téměř celém zbytku Česka.

O2 statistiky

O2 uvádí, že aktuálně má k 5G síti přístup 88,6 % populace, pokrytí přitom dosahuje na 59 % území České republiky. Do konce roku operátor hodlá signál zavést na dalších zhruba 650 lokalit, nacházejících se především v oblasti jižní Moravy, a využije přitom pomocnou ruku společnosti CETIN.

Do konce tohoto roku dokončíme modernizaci podstatné části sítě. Na následující rok 2025 tak zůstanou již jen jednotlivé složitější, hůře dostupné základnové stanice,“ prohlásil technický ředitel O2 Jan Hruška.

V dalších letech plánujeme postupný rozvoj podle vývoje poptávky. Budeme kapacitně posilovat základnové stanice, kde je největší datový provoz, ať už generovaný mobilními daty nebo pevným bezdrátovým internetem,“ doplnil.

Trendu zvyšující se poptávky po mobilních datech se O2 snaží neustále přizpůsobovat. Společnost uvádí, že celková instalovaná kapacita pro O2 sítě je letos pětinásobně vyšší než před 5 lety.

Jste spokojeni s tím, jaké pokrytí O2 nabízí?

Zdroj: O2

Adam Kurfürst
O Autorovi - Adam Kurfürst

Adam studuje na gymnáziu a technologické žurnalistice se věnuje od svých 14 let. Pakliže pomineme jeho vášeň pro chytré telefony, tablety a příslušenství, rád se… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (5)