Hlavní obsah

Ferrari představilo další auto snů. Překvapí už jménem, možná ještě víc motorem

Foto: Ferrari

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ferrari odhaluje velice zajímavou novinku s neobvyklým jménem. Schválně, poznáte bez dalšího zkoumání, proč italská automobilka zvolila označení „Dodici Cilindri“?

Článek

Abychom byli přesní, jméno novinky formálně zní Ferrari 12Cilindri, Italové by ale řekli právě „dodici cilindri“. A to znamená „dvanáct válců“. Ano, v Maranellu jednoduše vybrali název podle počtu válců pohonné jednotky nového modelu. Znovu se ukazuje, že v italštině zní snad všechno dobře…

Ferrari samozřejmě tvrdí, že jménem chce oslavit samotnou přítomnost dvanáctiválce pod přední kapotou. Vlastně to chápeme a jsme všemi deseti pro. V dnešní době si totiž použití mocné V12 s 6,5litrovým objemem zasluhuje uznání, zvlášť v atmosférické a především neelektrifikované podobě - i když se objevuje v exkluzivním a drahém autě.

Italská automobilka ostatně přiznává, že měla dost práce s tím, aby motor splňoval nejen emisní požadavky, ale především hlukové limity. Akustický projev výfuku se musel vejít do 72 dB. I tak ale jistě bude znít skvěle.

Ferrari 12Cilindri skrývá motorový skvost.Video: Ferrari

A co výkon? Ferrari uvádí maximálních 830 koní v - podržte se - 9 250 otáčkách za minutu! Dvanáctiválec přitom umí točit až 9 500 otáček. „Krouťák“ pak dosahuje 678 Nm při 7 250 ot./min. Motor doplňuje 8stupňová automatická převodovka.

Z nuly na sto 12Cilindri akceleruje za 2,9 sekundy, z klidu na 200 km/h za pouhých 7,9 s. Maximálka činí 340 km/h. Tato čísla platí pro kupé, v plánu je ovšem také otevřený Spider, který je drobet pomalejší. Z klidu na 200 km/h zrychluje za 8,2 sekundy.

Ferrari vůz pochopitelně vybavilo moderní technikou, která zahrnuje aktivní aerodynamiku, natáčení kol zadní nápravy nebo brzdy brake-by-wire. Vnitřek zaujme hlavně displejem pro spolujezdce, všimněte si ale také obrazovky uprostřed palubní desky a absence velkého počtu tlačítek. Tento displej bude sloužit k ovládání většiny palubních funkcí.

Ferrari pro 4 733 milimetrů dlouhé 12Cilindri udává suchou hmotnost 1 560 kilogramů. A jestli vás zajímá i praktičnost, pak vězte, že novinka dostala 270litrový zavazadlový prostor.

Nové dvanáctiválcové Ferrari italská automobilka prodává za cenu od 395 000 eur, což je v přepočtu asi 9,9 milionu korun. Otevřený Spider je ještě o něco dražší, stojí nejméně 435 000 eur, tedy zhruba 10,8 milionu korun.

Související témata:
Ferrari 12Cilindri
Načítám