V USA byl dán do prodeje výkonný sedmitunový superpočítač za směšnou částku. Byl v seznamu nejvýkonnějších superpočítačů na světě

Superpočítač Cheyenne, který byl nasazen ve Wyomingu v USA, byl nabízen v aukci v přepočtu za pouhých 58 000 korun, což je směšná částka.

Americký úřad pro všeobecné služby dal do dražby superpočítač Cheyenne, který byl v roce 2016 nasazen ve středisku NCAR-Wyoming (NWSC) v USA. Důležité je říci, že v době svého uvedení na trh byl Cheyenne na 20. místě v seznamu nejvýkonnějších superpočítačů na světě.

Vyvolávací cena byla 58 000 korun, ale nyní se příhozy zvýšily na přibližně 700 000 korun.

Tento výkonný počítač má 4 032 dvouprocesorových uzlů s 18jádrovými procesory Intel Xeon, 313 terabajtů operační paměti a 40 petabajtů úložného prostoru, uvedl portál arsTechnica.

Od roku 2016 se počítač používá k vědeckým výpočtům, včetně výzkumu atmosféry Země. I přes jeho nízkou energetickou účinnost (1,7 megawattu) je zájem o koupi vysoký, přihlásilo se 12 zájemců a aukce končí 5. května. Kupující bude potřebovat speciální vybavení pro přepravu, protože superpočítač váží více než 7 tun, uvedl server Wylsa.com.

Kolik asi bude potřebovat zásuvek, aby mohl fungovat?

Zdroj: arsTechnica, Wylsacom