Nejčastější ingrediencí na gril je určitě maso – českým roštům kraluje krkovice, panenka a hovězí v podobě steaků nebo burgerů. Stálé místo na žebříčku popularity mají i různé druhy kořeněných klobásek a v poslední době stoupá obliba sýrů, jako je halloumi, oštiepok, hermelín či kozí sýry. Nad žhavými uhlíky to ale sluší i zelenině, která získá výraznější chuť a zároveň odlehčí tučnější položky na talíři.

Kromě ingrediencí nezapomeňte ani na správnou výbavu – kromě funkčního grilu budete potřebovat i ochranné rukavice a speciální náčiní vhodné pro použití při vysokých teplotách. A pokud se chystáte na grilování celého kuřete, hovězích steaků nebo obecně větších kusů masa, oceníte i speciální teploměr, díky němuž přesně zkontrolujete, zda je maso správně propečené.

Přihlášení

My si vás zapamatujeme a můžete číst Dumazahrada.cz bez omezení.
Ještě nemáte účet? Registrujte se
Odemknout anketu
warning_fill
Hlasovat v anketě mohou jen přihlášení uživatelé.

Jaké jídlo z grilu vám chutná nejvíc?

Vepřové maso 47 %
Hovězí maso 7 %
Ryby 9 %
Grilované sýry 2 %
Grilovaná zelenina 10 %
Grilování miluju - chutná mi všechno 26 %

Vepřová panenka s rozmarýnem a citronem

Vepřová panenka se na gril skvěle hodí – důležitá je ale správná příprava, aby nebyla vysušená. V tomto receptu se marinuje v citronové šťávě společně s čerstvým rozmarýnem a chutná naprosto výtečně.

Kuřecí křidélka v pikantní marinádě

Pokud milujete grilovaná kuřecí křídla, určitě vyzkoušejte tento recept – pikantní marináda jim dodá ten správný šmrnc. Na přípravu si vyhraďte dostatek času – křídla je potřeba nejdříve zprudka ogrilovat ze všech stran a poté nechat 30-40 minut dopéct stranou od největšího žáru tzv. nepřímým grilováním.

Variace špízů

Oblíbené špízy můžete připravit na spousty způsobů – použít do nich jde maso, zeleninu, sýry a dokonce i ovoce. Důležité je kombinovat suroviny, které mají přibližně stejnou dobu tepelné úpravy – aby se část nespálila a část nezůstala syrová.

Skvělý sýr halloumi

Halloumi pochází původně z Kypru, a pokud jste ho zatím neochutnali, určitě ho ke grilu pozvěte. V syrovém stavu má neutrální chuť, ale po opečení je vynikající. Na povrchu bude zlatý a křupavý, uvnitř měkký. A nikdy se nerozteče!

Plněné papriky

Grilované papriky plněné sýrem jsou jednoduché na přípravu a vždycky se po nich zapráší. Použít můžete nivu, balkánský sýr, fetu nebo jemnější mozzarellu.

Steak pro vegany

Lidí, kteří se rozhodli omezit nebo vyřadit z jídelníčku maso, stále přibývá. Grilování si ale lze užít i s čistě rostlinnými produkty. Místo steaku lze opéct například plátky květáku či celeru, vydatnější variantu bohatou na bílkoviny pak představuje grilované tofu nebo seitan.

Mexické tortilly

Na tortillách je nejlepší, že si je každý může naplnit přesně podle svých představ. V tomto receptu se dozvíte, jak si je snadno připravit v domácích podmínkách a s čím je kombinovat.

Zdroj: redakce Dům&Zahrada

Související články