Dánové bývají často označováni za jeden z nejšťastnějších národů na světě. Do velké míry je tomu díky životnímu stylu hygge, který v překladu znamená „cítit se spokojeně“. K tomu je ze zkušeností ze severu Evropy potřeba mít v první řadě uzpůsobený vlastní domov, který vždy navodí příjemnou a komfortní atmosféru.

Útulné osvětlení, svíčky, koberce, hebké deky a materiály. To je jen část hygge. „Celý styl se propisuje již do samotných základů bydlení s minimalistickou architekturou domu, interiéru i okolí. Důležitou částí jsou čisté linie, spojení funkčnosti a jednoduchosti,“ vysvětluje architektka Ivana Linder z londýnského architektonického studia IDENTITY DESIGNERS.

Důraz na přírodní materiály a světlé barvy

Právě studio IDENTITY DESIGNERS stojí za návrhem rezidenčního bydlení v Brandýse nad Labem-Staré Boleslavi, u kterého se od počátku inspirovalo skandinávským konceptem hygge. Při výstavbě rezidence Na Mariánské cestě developerské společnosti DOMOPLAN ze skupiny FIPOX typicky dominují přírodní materiály počínaje travertinem na fasádách bytových domů. Bezúdržbový kamenný materiál si dlouhodobě zachovává svou původní eleganci a konzistentnost.

Provzdušněné interiéry pro změnu tvoří obklady a podlahy z masivního dřeva, které je pro skandinávskou architekturu a celý koncept hygge typické. V případě rezidence hraje zásadní roli při navození hřejivé atmosféry. Tuto atmosféru dále rozvíjí dostatek světla, pronikajícího do interiérů velkými okenními portály. Tvůrci zvolili dynamické střídání lodžií a francouzských oken. Společně s bílou, krémovou a hnědou barvou vše vytváří hru světla a stínů a dodává domovu pravou eleganci.

Funkční designové prvky

Dřevěné lamelové obklady v interiérech bytů neslouží pouze jako designová záležitost inspirovaná skandinávskými trendy. V praxi je jejich značnou výhodou izolace vůči hluku a zároveň také výrazně přispívají k tepelné izolaci. Opticky navíc vnitřní prostory zvětšují.

V tomto ohledu jsou také stále častěji využívaným řešením tzv. flexi příčky. Umožňují upravovat bytové dispozice dle svých potřeb a vytvořit například jednu velkou obytnou místnost či rozdělení na dva menší pokoje.

Propojení bydlení s přírodou

Hladký přechod mezi interiéry bytů a vnějškem díky bohatému prosklení odráží v rezidenčním projektu snahu po vzoru hygge propojit městské bydlení více s přírodou. Až tři čtvrtiny parkově upraveného areálu bude po dokončení tvořit zeleň. Součástí budou také menší vodní plochy s retenčními nádržemi.

„Živé rostliny představují další důležitý prvek v životě Skandinávců a rozhodně by ani u nás neměly chybět v žádné domácnosti. Rozhodli jsme se je v co největší možné míře také využít ve venkovním prostředí, aby budoucí obyvatelé mohli trávit volný čas v parkovém areálu, kde bude přichystána řada aktivit pro volný čas,“ rozvádí záměry architektka Linder.

Noví obyvatelé rezidencí by měli mít prostor pro pohodové chvilky se svými blízkými či sousedy u grilu, na sportovním hřišti nebo komunitní zahradě.

Sportovní vyžití i relaxace

Součástí rezidenčního areálu Na Mariánské cestě bude také dětské hřiště, sauna nebo relaxační zóna s pláckem pro jógu. V současné době je ve výstavbě první etapa developerského projektu se 168 byty, která bude dokončena začátkem roku 2025. Poté začnou práce na druhé fázi. Celkem přibude 321 bytů.

Projekt představuje kvalitní a soběstačné bydlení. Místo, kde se potkává kvalitní architektura s přírodou a moderním ekologickým stylem života. Hygge principy jsme se rozhodli využít již v návrzích našeho projektu – od interiérů, přes společenské prostory, až po odpočinkové zóny,“ popsal rezidenční projekt Tomáš Vavřík, zakladatel a výkonný ředitel společnosti DOMOPLAN.

Rezidence Na Mariánské cestě patří mezi absolutní vítěze celostátní developerské soutěže Realitní projekt roku 2023 a také získal Cenu architektů za nejlepší projekt v rámci Středočeského kraje. Za přispění fotovoltaiky, tepelných čerpadel, akumulace, systémů pro opětovné využití dešťové vody nebo energetického smart managementu domácností je rezidence ze 40 procent energeticky soběstačná.

Zdroj: Dům&Zahrada, identitydesigners.com, domoplan.eu, fipox.com

Související články