Výsledky národního kola byly oznámeny v úterý 9. dubna v areálu Školy suché výstavby v Horních Počaplech. Vítězka soutěže Tereza Dudová tak získala nejen finanční odměnu ve výši 50 000 Kč, ale postoupila i do mezinárodního kola v Helsinkách, kde se v červnu utká s výherci z národních kol soutěže z celého světa.

Zadáním letošního ročníku bylo zpracovat koncept a vhodné řešení lokality nacházející se ve čtvrti Viikki (severovýchodně od Helsinek). A to kombinací dočasného bydlení pro studenty a výzkumné pracovníky, doplněné budovami určenými k trvalému bydlení a funkčním veřejným prostorem.

Vítězný projekt

Návrh Terezy Dudové zaujal porotu svou komplexností, originálním architektonickým návrhem a urbanistickým řešením veřejného prostoru. V jeho středu vzniklo vhodné místo pro společenské akce a setkávání obyvatel, navíc uprostřed s vertikálním konstrukčním prvkem, který ulehčuje orientaci v areálu.

Součástí parteru je mimo jiné vodní plocha – jezírko, které slouží nejen pro zachycení dešťové vody, ale i ochlazení okolního prostředí. „Největším problémem při projektování bylo vypořádat se se stávající lokalitou. Tedy odlišnými klimatickými podmínkami ve Finsku a v České republice. Současně bylo náročné propojit stávající zástavbu s nově navrhovaným objektem,“ dodává Tereza Dudová.

Studentská architektonická soutěž 2024 - Prezentace soutěžního zadání

Zdroj: Youtube

Druhé a třetí místo

Na druhém místě se umístila Klára Slavkovská a třetí místo získal tým studentů ve složení Ladislav Vala a Pavel Pohanka. Ti získali i další cenu Lumion za grafickou prezentaci projektu.

Cenu Saint-Gobain si odnesla Klára Slavkovská, která při řešení soutěžního zadání vhodně zakomponovala koncept využití stavebního odpadu z demolice v rámci řešené lokality. Podpořila tak oběhové hospodářství a zejména vhodně použila produkty s nízkou uhlíkovou stopou, například nízkouhlíkové sklo Oraé® od Saint-Gobain Glass. Všichni ocenění jsou z Fakulty stavební ČVUT v Praze, která letos národní kolo soutěže zcela ovládla.

Princip modularity

„Dva ze tří oceněných týmů u novostaveb využili princip modularity. Vymysleli typizované moduly, ze kterých je možné poskládat byty o různých velikostech. Budovy pak například tým na třetím místě propojil pavlačemi určenými pro komunitní život obyvatel jednotlivých domů,“ říká Ing. arch. Tomáš Truxa, Saint-Gobain, člen poroty a dodává:

„Porotu zaujalo i udržitelné a efektivní využití stavebního materiálu získaného při demolici stávající budovy a současně i nakládání se stavebním odpadem. Získaný materiál byl následně využit pro obklad jedné z novostaveb, a také v podobě recyklátu při stavbě nové budovy.“

Přihlášení

My si vás zapamatujeme a můžete číst Dumazahrada.cz bez omezení.
Ještě nemáte účet? Registrujte se
Odemknout anketu
warning_fill
Hlasovat v anketě mohou jen přihlášení uživatelé.

Má soudobá česká architektura vysokou úroveň?

info Hlasování bylo ukončeno.
Ano, vždy měla a má i v současnosti. 100 %
Ne, ve srovnání se světem neobstojíme. 0 %
Nevím, architekturu nesleduji. 0 %
Hlasovalo: 3

Historie soutěže

Architektonickou studentskou soutěž pořádá skupina Saint-Gobain již od roku 2005. První ročník se konal v Bulharsku a o rok později se soutěž stala mezinárodní. V příštím roce se jubilejní 20. ročník Mezinárodní studentské soutěže Saint-Gobain bude konat ve Francii.

Projekt musí splňovat požadavky Multikomfortního standardu Saint-Gobain. Jedná se o specifika, která definují kvalitu budovy podle toho, jaký mají na jejich uživatele vliv z pohledu akustiky, dostatku světla, kvality vzduchu a tepelné pohody.

Zdroj: architecture-student-contest.saint-gobain, archdaily.com

Související články