Wesley Clark: Putin je dnes nejzkušenější státník na světě

wesley clark
4.5.2024 08:58
Čtyřhvězdičkový generál americké armády Wesley Clark se pro portál The Hill natvrdo vyjádřil k situaci na ukrajinském bojišti.

Wikipedie: Wesley Kanne Clark, vlastním jménem Wesley J. Kanne, (* 23. prosince 1944) je vysloužilý důstojník armády Spojených států amerických. V roce 1966 promoval na West Pointu a získal Rhodesovo stipendium na Oxfordské univerzitě, kde získal titul z filozofie, politologie a ekonomie. Později vystudoval Vysokou školu velení a generálního štábu s magisterským titulem v oboru vojenských věd. Velel pěchotní rotě ve válce ve Vietnamu, kde byl v boji zraněn a vyznamenán Stříbrnou hvězdou za statečnost v boji. V letech 1997 až 2000 působil jako vrchní velitel spojeneckých sil NATO v Evropě a velel operaci Spojenecká síla během války v Kosovu. V americké armádě strávil 34 let, obdržel mnoho vojenských vyznamenání, několik čestných rytířských titulů a Prezidentskou medaili svobody.

V roce 2003 Clark zahájil svou kandidaturu v prezidentských primárkách Demokratické strany v roce 2004. Poté, co vyhrál pouze primárky ve státě Oklahoma, v únoru 2004 odstoupil z klání a podporoval a vedl kampaň pro případného demokratického kandidáta Johna Kerryho. Clark vede politický akční výbor "WesPAC", který vytvořil po primárkách v roce 2004 a který používal k podpoře kandidátů Demokratické strany ve volbách do Kongresu v roce 2006[3] Clark byl v roce 2008 považován za potenciálního kandidáta na demokratickou nominaci, ale 15. září 2007 podpořil senátorku Hillary Clintonovou.  Poté, co Clintonová odstoupila z prezidentského klání, Clark podpořil tehdy předpokládaného demokratického kandidáta Baracka Obamu

 

Nuže tento nepochybně jeden z nejvýznamnějších amerických vojenských jestřábů silně napojený na současnou vládnoucí Demokratickou stranu konstatoval několik neotřelých a jak jsem již napsal tvrdých soudů o konfliktu Rusko-Ukrajina. Podle jeho názoru je válka Ukrajiny  s Ruskem je zkouškou odolnosti , protože ani jedna ze zemí nehledá kompromis v konfliktu, který trvá déle než dva roky.

Samozřejmě, že se vyjadřuje především jako podporovatel pozice USA, to by ani jinak nešlo. Ale o to více v době, kdy převažují jen čistě populistické (a zároveň směšné) výkřiky politických omezenců typu Fialy, Lipavského, Černochové o jasném budoucím vítězství Ukrajiny, vnáší svůj realistický pohled, který je hlediska dnešního západního proukrajinského mainstreamu je osvěžujícím vybočením.

„Nemyslím si, že by Ukrajina byla ochotna dělat kompromisy a vzdát se svého území.

„A nemyslím si, že Rusko je ochotno se vzdát, takže je to vytrvalostní soutěž a také soutěž národní vůle a toho, zda Spojené státy a NATO budou pevně podporovat sužovanou demokracii,“ (typická západní floskule, podle které ti, které podporují USA jsou demokraté a odpůrci autoritáři) dodal Clark.

Jeho komentáře přicházejí v době, kdy Ukrajina nervózně napjatě očekává příchod nových amerických zbraní a vybavení schválené minulý měsíc. A kdy den za dnem ruská vojska úspěšně kilometr za kilometrem postupují a dobývají vesnici za vesnicí.

Clark sdílí názor, že ruské vítězství by mělo  širší důsledky pro ostatní evropské národy.

Podle Clarka nelze na ukrajinsko-ruskou válku pohlížet z hlediska času. (V tomto názoru jde o typický americký pohled : Válka v Iráku trvala 8 let a vítězství a válka v Afghanistánu dokonce 20 let.)

A vysvětluje:

"Protože to, co tu máte, je kritická situace, která ovlivňuje globální bezpečnost(čti podle představ USA)," řekl. „Aby se Ukrajina zhroutila, museli bychom v Evropě čelit obrovské národní bezpečnostní krizi a Číňanům by to umožnilo jít po Tchaj-wanu. Takže to nemůžeme změřit na hodinách."

Clark předpověděl, že se Rusko se letos v létě pokusí o „velkou hru“ při převzetí více půdy na Ukrajině.

Z hlediska vyznění rozhovoru snad nejzajímavější padlo na závěr  kdy se znalostí věci i politickým vyhodnocením jednoho z nejzkušenějších amerických velitelů v USA Clark odmítl  že Rusko padne, pokud prezident Vladimir Putin „ztratí“ svou pozici.

I pravil:

„Podívejte, Putin je dnes nejzkušenější státník na světě. Je to prohnaný zpravodajský agent a byli bychom na tom mnohem lépe, kdyby někam zašel do západu slunce a odešel do důchodu,“ řekl.

Clarka z hlediska jeho amerických  přání chápu, protože on se obává toho, v co naopak věří nezápadní svět a zejména Globální jih, že Putin porazí Bidena a jeho Ameriku.

A to je návrat k rovnováze sil, která zde byla do roku 1991 a kdy napětí mezi USA a SSSR bylo časté, ale žádný skutečný válečný konflikt od roku 1945 nevypukl.

 

 

 

jiri-vyvadil
Vědět, co v politice nastane, mě baví...

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.