Ministerstvo zdravotnictví reaguje na nedostupnost stomatologické péče a vysoké ceny, které si spousta lidí nemůže dovolit. Výsledkem je návrh novely zákona o veřejném zdravotním pojištění, která přináší změny v oblasti hrazení zubní péče pro děti i dospělé.

Podívejte se, jaké konkrétní úkony budou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění a jaké podmínky nový zákon stanovuje pro klienty u zubařů.

Zvýhodnění péče o dětské zuby

Bílá výplň, nebo amalgám? Podívejte se:

Zdroj: Youtube

Navrhovaná novela zákona o veřejném zdravotním pojištění se zaměřuje na zvýhodnění péče o dětské zuby. Plně hrazena bude stomatologická péče pro děti, což zahrnuje i zubní výplně a endodoncii.

Rodiče nemusí platit žádný doplatek za tyto zákroky, což by mělo snížit finanční břemeno péče o dětské zuby. Tato opatření jsou zásadní pro prevenci zubního kazu a zachování zdraví dětské ústní dutiny.

Částečná úhrada u dospělých

U dospělých klientů se počítá s částečnou úhradou zubní péče. Nový zákon stanovuje, že dospělí budou muset hradit určitý procentuální podíl nákladů na zubní péči. To se týká zejména zubních výplní, kde budou dospělí hradit minimálně 40 % úhrady, kterou dostávají děti. Zbytek nákladů bude možné hradit z fondů prevence zdravotních pojišťoven.

Doplňková péče a dentální hygiena

Připravovaná novela zákona se nezabývá plným hrazením dentální hygieny u dospělých, ale zdravotní pojišťovny mohou částečně přispívat k nákladům z fondů prevence. To znamená, že i dospělí mohou čerpat určitou míru podpory při péči o své zuby, zejména pokud jde o prevenci zubního kazu a zachování ústního zdraví.

Spoluúčast a podmínky

Dospělí klienti budou muset počítat s určitou spoluúčastí na zubní péči, ale podmínky pro čerpání prostředků z fondů prevence jsou specifikovány. Ministerstvo zdravotnictví se snaží motivovat klienty k pravidelným preventivním prohlídkám u zubaře a poskytovat jim finanční podporu v případě potřeby další léčby.

Připomínky k novele zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, MZ sbírá do 14. května 2024. Pokud novela zákona o veřejném zdravotním pojištění projde celým legislativním procesem, očekává se, že platnosti nabude až od 1. ledna 2026.

Zdroj: zdravotnickydenik.cz, mzd.gov.cz, nasezdravotnictvi.cz, advokatnidenik.cz, finance.cz

Související články