Pokud zrovna nezařizujete dům „od podlahy”, jen málokdy se stane, že budete kupovat veškerý nábytek nový. Většinou se tak děje postupně, takže někdy v interiéru zůstane kousek, který je vám líto vyhodit, protože stále slouží.

Ale právě nábytek poznamenaný časem dokáže vnést do moderního interiéru dávku tepla a útulnosti. Starým věcem tedy rozhodně dejte prostor. Pouze tak může vyniknout jedinečnost a originalita v kontrastu s novým.

Starožitný nábytek využijte jako solitér

Starožitný nábytek je solitér a podle toho je s ním potřeba v interiéru také zacházet. Starožitný jídelní stůl, almara i křeslo vyžadují dostatek prostoru, aby jejich půvab vynikl a nepůsobil rušivě. A čím více dekorativních prvků na sobě nábytek má, tím více místa kolem sebe potřebuje. 

Snažte se také držet toho, aby se spolu v místnosti netlouklo více dobových kousků. Máte-li například v ložnici toaletní stolek v art deco stylu, zbytek místnosti zařiďte moderním nábytkem s jednoduchými liniemi a v neutrálních barvách.

Oživte starý nábytek

Starému nábytku můžete dodat nový kabát. Vždy ale jednejte s intuicí a podle vlastního vkusu. Někdy stačí sáhnout po barvě ve spreji nebo šikovné samolepicí tapetě na nábytek a retro kousky prokouknou doslova k nepoznání. Může se přitom jednat o knihovnu, starší stůl, postel s čely nebo třeba police.

Pravidlo dekorování

Při kombinování starých a nových kusů nábytku pomůže tzv. pravidlo 80 : 20. Pokud nejste vášniví lovci starožitností, měl by být váš domov převážně moderně zařízen.

Zbývajících dvacet procent nemusí pohltit velké kusy starožitného nábytku, mohou to být drobné doplňky či dekorační předměty, jako je například pestrý, kožený diář, zarámovaná stará mapa nebo stojací hodiny po dědečkovi.

Zdroj: engelvoelkers.com, veneti.cz

Související články