Monstrum pálící tisíc ran za minutu. Skynex na Ukrajině ničí drony

Již několik měsíců se válka na Ukrajině nezastavuje a obě strany neustále hledají nové způsoby, jak posílit svou obranu. V tomto kontextu došlo k významnému posunu, když Německo poskytlo Ukrajině svůj pokročilý protiletadlový systém Skynex. Tento krok je součástí širšího balíku vojenské pomoci, který Ukrajina obdržela v rámci nejnovější aktualizace německé vlády.

Klíčové vlastnosti Skynexu

Skynex, označovaný za „německého zabijáka dronů“, vyniká především svým dělem Oerlikon Mk3 ráže 35 mm. Toto dělo má schopnost vystřelit až 1 000 nábojů za minutu a dosáhnout cíle ve vzdálenosti až 4 km. Dělo je ideální pro eliminaci malých FPV dronů, které jsou v současné válce hojně využívány. Skynex se nezaměřuje přímo na cíl, ale je naprogramován tak, aby munice explodovala před cílem, což zvyšuje šanci na zničení cíle rozptýlenou wolframovou submunici, píše portál Kyiv Independent.

Mobilita a flexibilita

Další výhodou systému Skynex je jeho vysoká mobilita. Dělo lze instalovat na různé typy podvozků, včetně nákladních automobilů a transportérů, což umožňuje rychlé přesuny a adaptaci na měnící se bojové podmínky. Celý systém zahrnuje také velitelské středisko a radar s dosahem až 50 km, což zvyšuje jeho efektivitu v detekci a odpovědi na hrozby.

Ve srovnání s dražšími raketovými systémy, jako je například Patriot, nabízí Skynex ekonomičtější řešení proti nepřátelským dronům a jiným leteckým hrozbám. Tato efektivita z něj činí klíčový prvek v arzenálu obranných systémů.

Zdroj: Kyiv Independent