První dřevěné lopatky větrných turbín jsou instalované v Německu. Mají téměř 20 metrů

Německo nedávno svědčilo revoluční změně ve výrobě větrných turbín. Společnost Voodin Blade Technology, známá svým inovativním přístupem, oznámila instalaci prvních dřevěných lopatek na větrné turbíny v městě Breuna, píše portál Interesting Engineering.

Tyto lopatky, dlouhé přibližně 19,3 metru, jsou vyrobeny z vrstveného dýhového dřeva (LVL), což je materiál udržitelnější než běžně používaný sklolaminát a uhlíkové kompozity.

Přínosy pro životní prostředí

Technologický pokrok

Voodin Blade Technology využívá pokročilé CNC frézování pro výrobu složitých 3D tvarů, což umožňuje vysokou míru automatizace a odstraňuje potřebu používání forem, což snižuje náklady a zvyšuje efektivitu produkce. Výsledkem je možnost přesunout výrobu blíže k větrným parkům, což snižuje emise z dopravy.

Budoucí směřování

Společnost plánuje další výrobu větších lopatek o délkách až 60 a 80 metrů, což by mohlo dále posílit jejich pozici na trhu s obnovitelnými zdroji energie. Tyto inovace jsou v souladu s globálním směřováním k udržitelnějším energetickým řešením a mohou hrát klíčovou roli v redukci ekologické stopy větrné energetiky.

Zdroj: Interesting Engineering