Nejdelší vědecký experiment na světě trvá skoro sto let. Kámen se postupně mění v tekutinu. Vše lze sledovat online

Na první pohled by se mohlo zdát, že věda musí být rychlá a neustále se vyvíjející, ale některé experimenty si vyžadují spíše trpělivost a čas. Jeden z takových experimentů začal v roce 1927 na australské Queenslandské univerzitě a trvá dodnes, píše portál the Verge.

Jde o tzv. „smolný pokles“, který začal profesor Thomas Parnell, aby dokázal, že vysokoteplotní uhelný dehet, i když vypadá jako černý kámen, je ve skutečnosti extrémně viskózní kapalina.

Profesor Parnell umístil dehet do skleněné nálevky uzavřené zátkou a po několika letech, kdy se dehet usadil a odtok z nálevky se zcela zablokoval, odtok otevřel. První kapka spadla po 11 letech, v roce 1938, a od té doby je experiment pečlivě sledován.

V průběhu desetiletí byly zaznamenány kapky padající v neregulárních intervalech – každá kapka je vědeckou senzací a přitahuje pozornost médií i vědecké komunity. Například v roce 1988, během světové výstavy Expo 88, se oddělila sedmá kapka, ale nikdo ji neviděl padat, protože profesor John Mainstone, který experiment převzal po Parnellovi, si právě vyšel.

Od roku 2000 je experiment pod neustálým dohledem kamer, a výsledky jsou dostupné online na stránkách Queenslandské univerzity. Díky tomu může pád desáté kapky, který se očekává za několik let, sledovat kdokoli na světě. V době psaní tohoto článku sleduje experiment online přes 30 lidí.

Zdroj: the Verge