Založ si blog

5. mája 1950 zostali kláštory prázdne

V apríli a máji 1950 komunisti likvidovali rehole a rády v Československu. Tisícky rehoľníkov a rehoľníčok zavreli do pracovných táborov a väzenia. Vyše 900 budov kláštorov ukradli, 40 rokov využívali a keď ich mali v r. 1990 vrátiť boli urazení a neochotní. Niečo o tom viem, mal som tieto reštitučné zákony na starosti vo Federálnej vláde ČSFR.

Aj misionári Spoločnosti Božieho Slova SVD dopadli v Nitre rovnako. Do života sa zasa vrátili až po 40 rokoch. Toľko blúdili Židia po púšti, my v komunistickej Biafre ducha.

V r. 1948 odišli z Nitry poslední misionári do misii: napr. pátri Jozef Kližan do Indonézie a  Ján Jamrich do Indie. Omšu mal arcibiskup Karol Kmeťko, aj ja som miništroval. Mama nám hovorila, že prichádzajú ťažké časy. Komunisti boli stále drzejší, všetko likvidovali a zakazovali, netrúfli si iba na púť Matky Božej a na Krížové cesty. Masy sa tam modlili pod dohľadom tajných. Na Matku Božiu zvonili často zvony – vítali dievky a ženy v krojoch s bielymi stužkami, mužov so zástavami a sochou Panny Márie na pleciach. Dychovky hrali,   Kalvárska ulica bola plná šiatrov, predávali sa sväté veci, aj perníky a turecký med.

Náboženské veci v štáte mal vtedy na starosti súdruh Gustáv Husák. Likvidácia náboženských reholí a rádov v r. 1950 bola aj jeho zodpovednosťou. O deväť mesiacov však komunisti zatkli aj Husáka a ako buržoázneho nacionalistu ho odsúdili na doživotie. V tom čase to bola ich bežná metóda práce kontrolovaná sovietskymi poradcami.

Noc na 4. mája 1950 bola tragická. Večer sa na rozlúčku v kostole spievalo: „Matka, neopúšťaj nás.“ Odišli sme vystrašení a nechápajúci, nevedeli sme spať. Okolo polnoci zaznel hukot aut a autobusov, komunisti obkľúčili Misijný dom vojakmi, policajtmi, štbákmi a milicionármi a jeho obyvateľov uniesli do kláštora v Podolínci. Tí grázli a hulváti neboli Česi, Rusi ani Maďari, boli to Slováci, synovia kresťanského národa, ktorí za mysu šošovice zapredali svoje matere. Darmo ich dali pokrstiť a naučili prežehnať.

Mama s otcom pozorovali cez okno, čo sa deje. Za svitania odchádzali posledné vetriesky. Keď jedna išla okolo, mama sa im z okna pohrozila päsťou. Auto zabrzdilo a milicionár zakričal: „Zapíš ju!“ Bolo to zbytočné, u ŠTB sme boli dávno „zapísaní“. My, deti, sme potom blúdili po otvorenom Misijnom dome a „kradli“ z povale ružence a sväté obrázky.  

Na streche Misijného domu bol obraz misionárov odchádzajúcich do misií, hneď ho zatreli. V 50-tich rokoch začal Misijný dom horieť, uderil blesk a strecha bola v plameňoch.  

Neďaleko nás, v bývalom chudobinci, bolo ŠTB – štátna bezpečnosť. Tam ľudí zatvárali a vypočúvali. Apolka, niekedy aj s mamou, sa pred budovou modlievali a kropili ju svätenou vodou. Apolka chodila na púte s veľkým krížom, na ňu si netrúfli. Aj jej odháňanie diabla oslabilo jeho moc, takže ŠTB, ktoré rodičov neraz vyšetrovalo, na nás nestačilo.

Budmerický kaštiel slúžil spisovateľom – už nebude?

24.05.2024

Gróf Ján Pálffy (1857-1934) vraj postavil 99 kaštieľov, posledným bol v r. 1886-9 renesančný kaštieľ v Budmericiach. V r. 1889 sa oženil so 16-ročnou manželkou, často bývali v tomto kaštieli. Na lesnej ceste do Červeného kameňa dal postaviť sochu Lurdskej Panny Márie. Zomrel 26.3.1934, mal 77 rokov, pochovaný je na cintoríne v Budmericiach. [...]

Dnes je Rity, patrónky beznádejných vecí

22.05.2024

Žila v Cascii, kamennom meste postavenom na kopci v Umbrii. Susedná dedina je Roccaporena, kde sa v r. 1370 Rita narodila. Z námestia Cascii vidno modré nebo, zasnežené kopce, opar nad údolím, aj v zime zelené lúky plné oviec. Jej testamentom je ruže a krv. Žila v čase dvoch pápežov, v Ríme a v Avignone – v čase intríg, vojen, vrážd a moru, ktoré zabili [...]

Slovensko stojí krok nad priepasťou bez dna

19.05.2024

Pred vyše 34 rokmi sa národ rozhodol, že stačilo a na zasnežených námestiach sa rýchlo vysporiadal s 40-ročnou vedúcou úlohou KSČ. Aj Židia 40 rokov putovali púšťou, kým došli do zasľúbenej zeme. Občas sa zatúlam do centra. Bol som rád z jeho atmosféry – pokojnej a priateľskej, aj plným kaviarňam, najmä mladými. Je to iné ako v európskych [...]

Island, erupcia, sopka, Grindavík

Na islandskom polostrove Reykjanes sa začala od decembra už piata sopečná erupcia

29.05.2024 22:19

Meteorologický úrad zaznamenával pred najnovšou erupciou v oblasti približne 400 zemetrasení.

Rakúsko SR Schloss Hof  Prezident Čaputová Stretnutie

Čaputová na zámku Schloss Hof vyzdvihla výborné vzťahy medzi Slovenskom a Rakúskom

29.05.2024 21:54

Na rozlúčkovej návšteve si prezidentka prevzala rakúske najvyššie štátne vyznamenanie Veľkú hviezdu.

182706hasici zachrana deti 6535283 mensi

Otec zabudol vyložiť šestnásťmesačné dieťa v jasliach, zomrelo v rozpálenom aute

29.05.2024 21:33

Dieťa strávilo v aute nikým nespozorované celý deň, pričom rozhorúčené vozidlo stálo zaparkované na slnku.

Bundeswehr / Tornado stíhačka /

Vojaci Bundeswehru sa už nemusia povinne očkovať proti covidu

29.05.2024 21:16

Bundeswehr bude po novom vojakom aj naďalej ponúkať očkovanie na covid, avšak už len na dobrovoľnej báze.

jozefmiklosko

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 13639x
Priemerná čítanosť článkov: 1240x

Autor blogu

Kategórie