Německo oznámilo převod vzdušných protiraketových systémů pro ukrajinské vrtulníky

Německá vláda darovala ukrajinské armádě v rámci vojenské pomoci systémy protiraketové ochrany pro vrtulníky.

Řešení AMPS Solution od společnosti Hensoldt využívá technologii senzorů vlastní ochrany a ochrání ukrajinské ozbrojené síly před raketovými hrozbami. Ukrajina obdržela pět takových systémů, včetně jednoho v rámci balíčku pomoci na konci dubna 2024.

AMPS je systém protiraketové ochrany vyvinutý společností Hensoldt pro vrtulníky a letadla. Jeho modulární konstrukce umožňuje snadné přizpůsobení specifickým provozním požadavkům a různým profilům úkolů.

Senzorové řešení AMPS zahrnuje senzor pro detekci odpálení raket (MILDS), pokročilou řídicí a zobrazovací jednotku (ACDU) a aktivní potvrzovací systém (MACS), který určuje dosah a rychlost detekovaných raket a eliminuje falešné poplachy.

Vysoké procento ztrát letadel v nedávných operačních oblastech bylo způsobeno infračervenými střelami země-vzduch (IR SAM). V operačních oblastech se navíc stále častěji objevují laserové a radarové hrozby.

Pro detekci těchto hrozeb lze AMPS nakonfigurovat s raketovými, laserovými a radarovými varovnými systémy, které poskytují nejlepší možnou ochranu díky rychlé detekci. Technologie systému detekuje a neutralizuje široké spektrum hrozeb, včetně střel země-vzduch a vzduch-vzduch, čímž zajišťuje bezpečnost vojenského personálu během kritických misí.

Zdroj: Militarnyi