Novinky

SpaceX odhalila nový skafandr pro výstup do volného prostoru. Helmu bude vyrábět za pomoci 3D tisku

Váš názor na Elona Muska může být jakýkoliv, nicméně jedna věc mu nejde za žádných okolností upřít. Za pomoci svých firem mění svět a posouvá lidský druh kupředu. Pěkně to ilustruje poslední ohlášení společnosti SpaceX, která se pochlubila novým skafandrem pro výstupy do volného prostoru.

SpaceX vypustilo do světa krátké video, které odhaluje klíčové kontury a vzhled obleku. Současně aktualizovala také oficiální část webu, která se věnuje skafandrům. Firma má nyní k dispozici dvě verze obleků IVA a EVA. Skafandr IVA (Intravehicular Activity) byl představen již před delší dobou a jde o povinnou výbavu astronautů na palubě modulů Crew Dragon, kde slouží jako ochrana před neplánovanou ztrátou atmosféry. Naproti tomu EVA (Extravehicular Activity) je už „plnotučný“ skafandr, tak jak si jej vybaví většina běžné veřejnosti. Jde tedy o oblek, v němž lze vystoupit do volného prostoru.

Skafandr nové generace

Skafandr pro výstup do volného prostoru od SpaceX vychází z lehčí varianty, alespoň co se týče designu. Při vývoji byl kladen zásadní důraz na pohyblivost, moderní materiály a výrobní postupy. Technologická vyspělost obleku nejlépe vynikne při srovnání se současnými skafandry, v nichž mají astronauti značně omezený pohyb.

Opomenout nelze ani samotnou přilbu, která je doslova prošpikovaná užitečnými vychytávkami. Hledí je potaženo speciální vrstvou, která zabraňuje mlžení, udržuje teplotní komfort a zároveň poskytuje ochranu zraku při pobytech ve volném prostoru. Uživatel má k dispozici rovnou dva Head-Up displeje, na kterých vidí nejdůležitější data jako například tlak, teplota, vlhkost a délka výstupu. Samozřejmě zde nechybí ani kamera, která může přenášet obraz do velící střediska na zemi.

Půjde snadno vyrábět v různých velikostech

Další zajímavostí je také to, že přilba se částečně vyrábí prostřednictvím 3D tisku. Výrobce na toto konto dodává, že podobně inovativní přístupy mu umožní skafandr vyrábět v různých velikostech. V pase se nachází spirálové zipy, která usnadňují oblékání či svlékání skafandru. Vnější vrstvu pak tvoří nehořlavá tkanina se strečovými vlastnostmi, kterou si SpaceX samo navrhlo. Na kritických místech je skafandr vybaven rotačními klouby, které mají zajistit nezvykle volný pohyb i v natlakovaném stavu.

Do vesmíru se podívá již brzy

Skafandr se dočká ostré zkoušky již letos v rámci plánované mise Polaris Dawn. Ta bude mít hned několik úkolů včetně prvního soukromého výstupu do volného prostoru. Pozornější z vás si možná stihli všimnout, že skafandr nemá vlastní systém podpory života. Oblek totiž bude spojen s lodí Crew Dragon hadicí s kyslíkem, která bude připojena skrze ventil na pravém stehnu.

Zdroj
SpaceX

Richard Streit

Pisálek, fanoušek mobilní a výpočetní techniky. Vyznává a aktivně provozuje adrenalinové sporty. Mezi další zájmy patří cestování, rodina, elektronická hudba, příroda a moderní technologie.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button