Společnost Hubble Network dosáhla vůbec prvního připojení Bluetooth přímo do vesmíru

Společnost Hubble Network používá běžně dostupné čipy Bluetooth a vylepšuje je pomocí softwarové aktualizace umožňující komunikaci na dlouhé vzdálenosti, píše web Interesting Engineering.

Dne 4. března vynesla mise Transporter-10 společnosti SpaceX pro sdílené lety ze základny Vandenberg Space Force Base v Kalifornii na oběžnou dráhu dva satelity patřící společnosti Hubble Network se sídlem v Seattlu. Těmto satelitům se nyní podařil zdánlivě nemožný kousek – navázat spojení Bluetooth se Zemí ze vzdálenosti přes 600 km.

Společnost Hubble Network, kterou v roce 2021 založili Alex Haro, Ben Wild a John Kim, měla před sebou nelehký úkol vzhledem k tomu, že spojení Bluetooth může notoricky selhávat, ikdyž jsou uživatelé ve stejné místnosti.

Řešení tohoto problému spočívá v připojení Bluetooth s nízkou spotřebou energie, které Hubble právě předvedl. „Tím, že jsme předvedli, že můžeme vysílat signály přímo z čipů Bluetooth a přijímat je ve vesmíru vzdáleném přes 600 km, jsme vyvrátili názor tisíce skeptiků, kteří tvrdili, že to, o co se pokoušíme, je nemožné,“ uvedl Haro, generální ředitel společnosti Hubble, v tiskové zprávě.

Jak tato technologie funguje?

Hubble v žádném případě nevynalézá novou technologii Bluetooth. Místo toho jeho satelity komunikují s hotovými 3,5mm čipy Bluetooth, které byly pouze softwarově aktualizovány. Aktualizace umožňuje čipům komunikovat na velké vzdálenosti s využitím nízké spotřeby energie, včetně družice na oběžné dráze ve vesmíru.

Fázová anténa satelitu, která funguje jako lupa, dokáže zachytit signály s nízkým výkonem z čipů na zemi. Tým musel také vyřešit problémy související s Dopplerovým jevem a frekvenčním nesouladem v komunikaci, protože data byla vyměňována mezi objekty pohybujícími se vysokou rychlostí, uvedl Tech Crunch ve své zprávě.

Společnost tvrdí, že problém globálního připojení vyřešila 20násobným snížením spotřeby baterií a 50násobným snížením provozních nákladů. Cílem společnosti je propojit miliardu zařízení po celém světě a pomocí své technologie transformovat různá odvětví.

„Naše mise vybudovat první skutečně globální, nákladově efektivní a na baterie úspornou síť na světě udělala díky tomuto technologickému průlomu významný skok vpřed,“ dodal Haro.

Společnost uvedla, že již spolupracuje s pilotními zákazníky v oblasti spotřebních zařízení, stavebnictví a infrastruktury, dodavatelských řetězců a logistiky, zemědělství, ropy a plynu a obrany.

Cesta vpřed

Ještě letos plánuje Hubble vypustit třetí družici v rámci další mise Transporter a v následujících měsících na ni naváže čtvrtou družicí, která vytvoří její „beta“ konstelaci. Koncem roku 2025 až začátkem roku 2026 plánuje startup vynést 32 satelitů najednou, aby dokončil svou produkční konstelaci.

Až bude konstelace hotová, bude umožňovat spojení přes Bluetooth s družicí Hubble nejméně osmkrát denně. S rozšiřováním konstelace se Hubble chce zapojit do služeb, jako je monitorování půdy, nebo dokonce do případů, které vyžadují nepřetržité pokrytí, jako je monitorování pádů u starších osob.