Nová soutěž Czech Interior Award letos rozčeřila vody českého interiérového designu. V rámci kategorie Soukromý interiér - jednotlivé místnosti soutěžila i řada interiérových designérů s proměnami dětských pokojů.

A právě jeden z dětských pokojů tuhle kategorii vyhrál. Kromě něj se můžete inspirovat i dalšími pokoji pro děti v rámci této soutěže, protože jeden je hezčí než druhý, podívejte se.

Hravě a bezpečně: pro malého letce

Pokoj pro předškoláka řešila interiérová designérka a výtvarnice Markéta Daňková.
Záměr: Pokoj o velikosti asi 12 m² je určený pro malého předškoláka, ale s tím, že kdyby v budoucnu dostal sourozence, bude s ním v jedné místnosti.

Zaujalo nás: Zvýšená postel má zábranu ve tvaru mraku s motivy leteckých okének. „Konstrukci postele a schody tvoří nábytková sestava lemující sousedící stěny pokoje. Z důvodu velikosti je rozšířena pod částečně fixní okno, kde slouží také jako parapet k sezení a hraní," vysvětluje Markéta Daňková, jež je také autorkou malované tapety s motivem létajících zajíců. Do pokoje se vešlo hrací místo se skluzavkou a houpačkou i koutek na kreslení.
Zaujalo nás: Kdyby se rodina rozrostla o další dítko, druhá postel se dá umístit kolmo pod tu stávající, ubere se jen místo pro současnou skrýš za závěsy. Místo hracího koutku vzniknou dva pracovní stoly, pro které je připravená elektroinstalace.

Více místa: soukromí pro dvě školačky

Pokoj pro slečny 6 a 9 let řešili Ing. Josef Jurčík a Ing. Viktor Sinajský, design ATAK.
Záměr: Dětský pokoj o ploše necelých 22 m² v rodinném domě má strop 270 cm. Rodiče chtěli pro děti oddělené prostory.

Realizace: Představujeme vám výherce kategorie Soukromý interiér - jednotlivé místnosti. Dětský pokoj dělí knihovna s vkládacími barevnými boxy. Spaní se zvýšilo, prostory pod postelemi nabídly místo pro vytvoření relaxační zóny i pro skříňky s dvířky z magnetické plochy, na kterou se dá rovněž psát. Další úložné místo nabízí schody a prostor pod nimi plus šatní skříně vedle pracovních stolů.
Zaujalo nás: Když se relaxační čalouněné díly spojí, vznikne postel pro občasné přespání návštěv.

Z komínové trubky maják: radost pro malou námořnici

Pokoj pro 9letou závodní kajakářku řešila Gabriela Benková, Beladesign.
Záměr: Původně ložnice rodičů se změnila na dětský ráj (15 m²) s tím, že se musela zachovat komínová trubka (součást návrhu domu) a vestavěná skříň po kratší straně pokoje (cca 3,2 m).

Realizace: Inspiraci nabídla sama malá milovnice vodních sportů, moře a námořníků. Designérka zapojila do hry komínovou trubku a vytvořila maják v podobě polic. „Z velké vestavěné skříně jsem odstranila čelní dvířka, abych je dotvořila symbolem ponorkových oken (výplň plexisklo). Tento prvek se opakuje také na zástěně za postelí," vysvětluje Gabriela Benková. Postel je zvýšená (90 cm), druhé lůžko pro přespání kamarádů lze vysunout. Pod okno se umístila úložná lavice.
Zaujalo nás: Nadčasová barevnost bílé s šedou v doplnění s antracitovou může sloužit řadu let. A kdyby se děvčeti moře omrzelo, stačí strhnout tapetu, odstranit symboly kajutových oken a policový regál à la maják udělat v jiném tvaru.

Jako v přírodě: dvě předškolačky hlídá jelen

Pokoj pro holčičky (3 a 4 roky) řešila Zuzana Koukalová, Interiéry Koukalová.
Záměr: Rozdělit místnost na spací, hrací, sportovní a hudební koutek plus sem umístit vestavěnou šatnu.

Realizace: Jakmile jsem objevila originální tapetu, která určila budoucí paletu barev, bylo vyhráno. Položením kvalitního koberce se pokojík barevně sjednotil, zahřál a cvičení je bezpečnější," uvádí Zuzana Koukalová. Šikminy pokoje se využily prakticky, v jedné (bez okna) je rozkládací postel, do druhé se situovala šatna, schovaná pod tapetou s přírodními motivy a jelínkem. Pokoj osvěžují obrázky Josefa Lady (majitelky) a zvětšuje ho zrcadlová zeď navazující na šatnu.
Zaujalo nás: Podívejte se nejen na fotky, ale také na půdorys, kde designérka navrhuje úpravy, až budou děvčata větší a každá zatouží po svém soukromí.

Malé a krásné: pro desetiletou slečnu a sedmiletého chlapce

Návrh a realizaci dvou dětských pokojů (každý o ploše asi 11 m²) v moderním rodinném domě řešila Helena Cádiz, Araucana.
Záměr: Investorka si přála nábytek v MDF lakovaných deskách a bez úchytek (kvůli bezpečnosti i pro vizuální dojem), pastelové barvy a tapety.

Realizace: Nábytek je vyrobený na míru podle návrhů designérky, postele mají výsuvná lůžka pro příležitostná přespání kamarádů. V chlapeckém pokoji se nábytek obarvil do matné šedé, v dívčím pokoji je v bílém provedení. Psací stůl pro malou slečnu doplňují malé šuplíky, aby fungoval i jako kosmetický stolek. Tento pokoj zvětšuje podsvícené zrcadlo s baletní tyčí.
Zaujalo nás: Rodiče mají rádi kvalitní design, proto ho dopřáli také dětem (například pracovní židle značky Vitra).

Zdroj: interioraward.cz

Související články