Jedním z nejjednodušších způsobů, jak přilákat včely a čmeláky na zahradu, je pěstování květin bohatých na pyl a nektar - skvělé jsou trvalky, ale nezanedbávejte ani kvetoucí letničky, keře a stromy. Každá zahrada může opylovačům pomoci, ať už je velká, nebo malá.

Pěstujte rostliny s nektarem a pylem

Zdá se to jako samozřejmost, ale je důležité vysázet takový výběr rostlin, které zajistí nepřetržité kvetení, zejména od března do září. Při výběru květin byste měli upřednostňovat ty s jednoduchými květy, protože mnoho kultivarů zejména plnokvětých neumožňují sbírat opylovačům pyl a nektar. 

Důležitá je také rozmanitost, protože každý živočišný druh upřednostňuje jiné květy a rostliny.

Rostliny vhodné pro včely v každém ročním období

  • Jaro: kalina, plicník, krokus, pampeliška, třešeň, jabloň, hloh, prvosenka, vrba jíva, líska
  • Časné léto: zvonek, komonice, česnek, brutnák lékařský, máta kočičí, ostrožka, mák, hrachor sladký, tymián, náprstník, chrpa
  • Pozdní léto: komule Davidova, třapatky a třapatkovky, levandule, lichořeřišnice, rozchodník, zlatobýl, chrastavec
  • Podzim: jiřiny s jednoduchými květy, podzimní astry, sporýš argentinský, japonské sasanky

Vysaďte "chlupaté" rostliny

Vlnařka obecná patří mezi nejrozšířenější včely. Své jméno získaly podle toho, že sbírají chloupky z listů a stonků rostlin, aby z nich postavily komůrky pro svá hnízda. Mezi rostliny, které můžete pěstovat pro sběr chloupků, patří například čistec vlnatý či divizna.

Vytvořte včelí hotely

Včelí hotely jsou skvělý způsob, jak zvýšit rozmanitost včel na zahradě, protože přilákáte samotářské druhy. Samotářské včely kladou vajíčka do dutin, kde zanechávají malou zásobu potravy pro larvy. Larvy se pak vylíhnou, zakuklí a na jaře vylétnou. Včelí hotely umisťujte vždy na plné slunce. 

Naučte se vyrobit včelí hotel:

Zdroj: Youtube

Vyrobte čmeláčí hnízda

Královny čmeláků vyhledávají na podzim a začátkem zimy místa k přezimování. Často se uloží ke spánku ve starých norách hrabošů a švábů. Koncem zimy a začátkem jara pak vylézají a hledají místo, kde by si založily hnízdo. 

Útulný a bezpečný domov k přezimování můžete čmelákům poskytnout vytvořením ideálního hnízda. Dno hliněného květináče vystelte mechem a zbytek vyplňte senem. Vyberte teplé chráněné místo, například pod živým plotem. Seškrábněte trochu zeminy, která by stačila na zasypání poloviny květináče. Otočte květináč dnem vzhůru a přihrňte půdu kolem něj zpět. 

Odpočiňte si při pletí

Je snadné zapomenout, že mnohé rostliny, které považujeme za plevel, podporují volně žijící živočichy. Jeteloviny na trávníku, a dokonce i pampelišky přilákají včely a poskytnou jim pyl a nektar. 

Vytvořte divoký kout

Pokud je na vaší zahradě svah orientovaný na jih, zvažte, zda jej neponechat přírodě. Může nabídnout skvělá hnízdiště pro teplomilné včely samotářky. Odstraňte případné trsy trávy, aby se včely mohly zahrabat do dobře odvodněné půdy, a pak tuto oblast nechte po celý rok nedotčenou, maximálně 2x ročně pokoste trávu.

Nepoužívejte pesticidy

Chemikálie opylovačům škodí. Chcete-li škůdce udržet na uzdě, zkuste přizpůsobit výsadbu rostlin tak, aby se vzájemně chránily a podporovaly se. Například měsíčky odpudí mšice a svilušky od rajčat, česnek mezi růžemi odradí mšice.

Dejte včelám napít

Během horkého léta může hmyzu chybět voda, zejména když dlouho neprší. Nezapomeňte pro ně vytvořit pítka. Stačí na viditelné místo, nejlépe nedaleko kvetoucích záhonů, umístit mělké talíře s vodou. Aby se hmyz neutopil, dejte do vody ploché kamínky, které poslouží jako přistávací plocha. Nezapomeňte vodu každý den doplňovat a udržovat pítko v čistotě. 

Pomoc unaveným včelám

Nezřídka se stává, že včely a čmeláci nehybně stojí a vypadají unaveně, zejména v zimě nebo brzy na jaře. Abyste je postavili na nohy, můžete jim připravit cukrový roztok smícháním stejných dílů teplé vody a cukru. Naplňte cukrovou vodou uzávěr od láhve a položte blízko včelí hlavy tak, aby mohla ponořit sosáček a napít se. To jí dodá energii a zahřeje. 

Zdroj: gardenersworld.com, discoverwildlife.com

Související články