Založ si blog

Vyhadzujú milióny do vzduchu…

V piatok 3.5.2024 o 11.00 hod. odovzdali signatári, z radov občianskej verejnosti, Generálnej prokuratúre SR podnet na preskúmanie, či sa organizátori a podporovatelia iniciatívy „Munícia pre Ukrajinu“ nedostávajú do rozporu s platnými zákonmi, najmä s Trestným zákonom. Okrem hodnotovej diskrepancie, keď M. Vašaryová, M. Hvorecký, Š. Hríb, M. Šimečka a ďalší upozorňujú na na krízu právneho štátu a na chudobu nekompletných rodín a sami „nakupujú“ muníciu, ktorá má milióny Eur vyhodiť „do vzduchu“. Tiež, upozorňujú na ustanovenia Trestného zákona, ktoré môže iniciatíva a jej organizátori a podporovatelia porušovať.

V súlade s ustanoveniami Ústavy Slovenskej republiky, a so zreteľom na program odzbrojenia OSN s názvom Zabezpečenie našej spoločnej budúcnosti,  žiadajú GP SR, aby posúdila konanie osôb, ktoré financujú nákup munície a vojenského materiálu, tak ako to verejne popisujú.

Okrem iných ustanovení upozorňujú na to, že podľa zdrojov iniciatívy „Munícia pre Ukrajinu“, a podľa názoru 20 prvých podpísaných, pravdepodobne dochádza k porušovaniu platných ustanovení Trestného zákona najmä

  • § 255 ods.2 (Kto bez povolenia vyvezie tovar alebo technológie kontrolované podľa osobitných predpisov alebo ich prevedie na cudzí štát alebo na organizáciu, ktorá má sídlo v cudzine, alebo na cudzieho činiteľa)
  • § 284 ods. 1 ( vydá ľudí do nebezpečenstva smrti alebo ťažkej ujmy na zdraví … tým, že spôsobí …. škodlivý účinok výbušnín… alebo sa dopustí iného podobného nebezpečného konania – všeobecné nebezpečenstvo)
  • § 294 ods.1  ( Kto sebe alebo inému … zadováži… strelivo bez povolenia, alebo takú činnosť sprostredkuje)
  • § 295 ods.1 písmeno b. ( Kto bez povolenia …hromadí …strelivo…. alebo niektorú z uvedených činností sprostredkuje )
  • § 417 ods.1 ( Kto v úmysle narušiť mier akýmkoľvek spôsobom podnecuje k vojne, vojnu propaguje alebo inak podporuje vojnovú propagandu…)
  • § 419a (Kto sa počas vojny na území cudzieho štátu aktívne podieľa na bojovej činnosti …poskytne /k tomuto/ finančné prostriedky alebo služby …)

Signatári sa domáhajú vyšetrenia podozrení a ak budú potvrdené, aj v časti, alebo dochádza k porušeniu iných zákonov, žiadajú príslušné opatrenia.

Guľášová cesta

25.02.2024

Od Víťazného Februára 1948 do februárového úpadku 2024. Aj s odstupom vyše troch desaťročí od kontrarevolučného prevratu z roku 1989, je aktuálne pripomínať si historické víťazstvo pracujúceho ľudu vo Februári 1948. V porovnaní s prevratmi v roku 1918 a 1989 je povšimnutiahodné, že toto víťazstvo bolo dosiahnuté ústavne, predchádzalo mu víťazstvo KSČ v [...]

Štokholmský syndróm bratislavskej mládeže

28.12.2023

Štokholmský syndróm je fenomén, ktorý opisuje situáciu, v ktorej rukojemník začína vyjadrovať súcit a sympatiu voči páchateľovi. V niektorých situáciách dochádza až k bodu, kde rukojemník ochraňuje páchateľa. Pri sledovaní nadšenia mladej generácie pre amerických štipendistov, združených v Progresívnom Slovensku (a v Bratislave) vediem mnohé diskusie [...]

Bez nádeje sa nedá!

12.12.2023

Naozaj sme v beznádejnej situácií? Pri zachovaní objektivity, každému analytikovi je jasné, že v súčasnom stave sveta /civilizácie sme v beznádejnej situácií. Na periférií úpadkovej Európy je toto tvrdenie ľahko overiť. Demografické vymieranie, nezmyselná existencia masovej populácie, stále hlúpejšia mládež. Komu sa to javí príliš politické, môžem [...]

súd, fico, atentát, cintula, šts

NAKA obvinila tri osoby za schvaľovanie konania útočníka v Handlovej

19.05.2024 13:16

Aktuálne sú v cele policajného zaistenia, o ďalšom postupe rozhodne prokurátor.

maďarsko, loď, dunaj

Na Dunaji sa zrazil čln s loďou. Hlásia najmenej dve obete a päť nezvestných

19.05.2024 12:11

Polícia začala trestné konanie voči neznámemu páchateľovi pre podozrenie z ohrozenia vodnej dopravy a usmrtenia viacerých osôb.

SR premiér Fico atentát stav Kaliňák BBX

Štyri dni po atentáte na Fica: Premiér je mimo ohrozenia života. Jeho stav je však naďalej vážny

19.05.2024 11:22, aktualizované: 12:30

Roberta Fica zasiahli štyri strely z piatich a spôsobili mu rozsiahle zranenia.

Pellegrini

Pellegrini o okrúhlom stole: Ešte zrejme nedozrel čas. Ak nie sú pripravení politici, buďme aspoň my všetci

19.05.2024 10:45, aktualizované: 13:00

Prezidentka Čaputová uviedla, že možnosť stretnutia je otvorená, je jedno kedy a kde sa uskutoční.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 76
Celková čítanosť: 166617x
Priemerná čítanosť článkov: 2192x

Autor blogu

Kategórie