Chcete se rozhlédnout po okolí z výšky a spatřit nevídané? Poznejte „stezky v korunách stromů“ či „stezky v oblacích“. Většinou se jedná o rozsáhlé konstrukce s dřevěnými a lanovými dráhami a lávkami či mosty, které se vinou do výšek až několika desítek metrů. 

V čem se liší od rozhleden? Celková délka stezek korunami stromů může být mnoho set metrů i více než kilometr. Jsou oproti rozhlednám obvykle i vyšší, rozmanitější – opatřené spoustou dílčích zábavních, poučných či adrenalinových atrakcí. Pojďte se podívat na ty nejlepší v České republice.

Stezka korunami stromů v Krkonoších

Krkonošská stezka leží na okraji Janských Lázní. Na celé stezce jsou pro návštěvníky připraveny informační zastávky o krkonošském lese. Mimo výhledů na okolní krajinu se zde můžete podívat i pod zem – ke kořenům. V podzemní jeskyni se dozvíte zajímavosti o půdním mikrosvětě zahrnujícím kořeny stromů a různé živočichy.

Jako na jiných stezkách jsou její součástí adrenalinové prvky, například 80metrový tobogán vedoucí vnitřkem vyhlídkové věže, díky kterému se dostanete rychleji dolů.

S celkovou délkou 1 511 metrů včetně podzemní části se tato bezbariérová stezka řadí k největším v Evropě. Chodníky vedou až 24 metrů nad terénem a na vyhlídkové věži pak vystoupáte až do výšky 45 metrů. 

Projděte si stezku korunami stromů zatím virtuálně níže ve videu:

Zdroj: Youtube

Stezka korunami stromů Lipno

Stezka korunami stromů byla postavena jako první stezka tohoto typu u nás. Na 372 metrů dlouhé dřevěné lávce se návštěvníci dostanou až 24 metrů vysoko. V této výšce se lávka napojuje na 40metrovou věž, která je součástí stezky a zahrnuje dalších 303 metrů chodníku. Celková délka stezky je tedy slušných 675 metrů. 

Z věže jsou za dobrých podmínek vidět kromě lipenské vodní nádrže a šumavské krajiny dokonce i alpské vrcholy. Stezka je bezbariérová, takže přístup na ni mají vozíčkáři i maminky s kočárky. 

Podívejte se na stezku korunami stromů u Lipna níže ve videu:

Zdroj: Youtube

Stezka v oblacích v Dolní Moravě

Jen kousek od stanice lanové dráhy Sněžník na Dolní Moravě čeká na turisty poutavá vyhlídková stezka v nadmořské výšce 1 116 metrů n. m. Stezka v oblacích nabízí dechberoucí výhledy na Králický Sněžník, Jeseníky i Krkonoše.

Pro adrenalinové nadšence tady jsou připraveny nápadité prvky, mezi nimiž nechybí tobogán nebo tzv. rukáv. Rukáv je tvořen hustou sítí, kterou lze prolézt z jednoho patra lávky do dalšího. Na vrcholu stezky pak najdete síť, na kterou mohou vstoupit jen ti nejodvážnější.

Stezka v oblacích na Dolní Moravě je překrásná. Podívejte se na ni níže ve videu:

Zdroj: Youtube

Zdroj: kudyznudy.cz, slevomat.cz

Související články