Pondělí 27. května 2024, svátek má Valdemar
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Nomádi

NOMÁDI: Nomádům na narodily děti. Festival Cestovar míří i na rodiny

Už po šesté se v lomu Srní u Hlinska sjedou motorizovaní cestovatelé na festival Cestovar 2024. foto: archiv Vojtěcha Lavického

Už po šesté se v lomu Srní u Hlinska sjedou motorizovaní cestovatelé na festival Cestovar 2024. Kromě obvyklých přednášek pořadatelé připravili workshopy a nemohou chybět ani žluté plovoucí kachničky, které se staly symbolem akce.
  9:00

Za festivalem Cestovar stojí Vojtěch Lavický. Zkušenému motorkáři, který absolvoval cestu kolem světa, se narodil potomek. A tahle životní zkušenost se propsala i do dramaturgie festivalu v lomu Srní u Hlinska.

„Původně byl Cestovar sraz cestovních motorek. Ale v průběhu let vyvinul v akci, kde jsou vítání všichni, kteří objevují svět na dvou a více kolech poháněných motorem. Hodně kamarádů založilo rodiny, koupili si obytná auta, ale na sraz chtěli jezdit dál a tak vznikla myšlenka propojit svět aut, obytných dodávek a motorek. Koneckonců všichni máme vášeň pro cestování,“ říká zakladatel akce Vojtěch Lavický. Podle něj nehrozí, že v areálu budou spáče budit burácející motory.

Už po šesté se v lomu Srní u Hlinska sjedou motorizovaní cestovatelé na festival Cestovar 2024.

To potvrzuje i tradiční návštěvník akce Martin Vejnar, který plánuje přijet s celou rodinou. „Místo, kde se festival koná, je prostě super. Navíc tam bývá příjemná atmosféra. Po té, co se nám narodil první potomek, tak oceňujeme akce, kde myslí i na děti,“ popisuje Vejnar (podcast s Martinem Vejnarem o stavbě obytných aut si můžete poslechnout zde)

Akce začíná už ve čtvrtek 6. června a končí v neděli 9. června. „Program oficiálně začíná už ve čtvrtek večer, a to už tradičně promítáním filmu. V pátek po obědě startuje první blok přednášek. Hlavní dvě páteční přednášky potom přichází večer po setmění na hlavním plátně, které má úctyhodné rozměry 5× 3 m, a na kterém si opravdu zakládáme. Není totiž nic lepšího než sledovat nádherné fotky a videa v nadživotní velikosti, skoro jako v kině,“ popisuje Lavický

Cestovar 2024

Lom Srní, Březina, 539 01 Hlinsko

  • Start: čtvrtek 6. června v 18.00
  • Konec: neděle 9. června ve 12.00
  • Vstupné: 500 korun za osobu, děti za polovic (prodej vstupenek pouze na místě)
  • Více informací najdete na facebookové stránce akce

Hlavní festivalový den je sobota. Podle zkušeností pořadatelů bývá nejrušnějším dnem celé akce. V plánu je ukázka zásahu od hasičů z Hlinska či workshop zaměřený na sebeobranu, který povede Robert Waschka. Chybět nebude ani kurz první pomoci pod dozorem Marka Balického, záchranáře a cestovatele v jednom.

Na pódiu se objeví mimo jiné Ondřej Klymčiw, který hájí české barvy na Dakaru. „Mluvit bude ale i o cestování s dětmi v Ománu,“ upozorňuje Lavický.

Svou cestu přes Norsko představí motorkář Lukáš Linka, který sedlá starou Yamahu Tenere a o své cestě natočil film. Chybět nebude ani rodina Arvayových ze Slovenska, která loni s pick-upem Toyota Hilux projela Irák, Írán, Arménii a Gruzii. Jak název cestovatelského projektu Hilux_with_2kids_overlanding napovídá , na palubě byli i dva školáci.

„Upravili jsme vlastní auto, vzali malé děti, a vyrazili jsme na dvouměsíční dobrodružnou cestu. Jak se objevují země offroad stylem? Jaké je to spát venku ve stanu v Iráku nebo v Íránu. Jaké jsou hranice do severního Iráku? A je to vůbec bezpečné? Co byly nejtěžší momenty v Íránu a kde jsme brzy rozbili auto v horách? Proč nás opět okouzlilo kouzelné nepoznané Arménie. A jsou horské ‚deadliest roads‘ v Gruzii stále ještě tak nebezpečné? Co je vlastně ten overland a jak se vůbec dá tak dlouho cestovat s dětmi? Tohle jsou otázky, na které se při naší přednášce pokusíme odpovědět,“ vysvětlila Dana Arvayová.

Autor:

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...