Založ si blog

Slovensko sa približuje Rusku: Návrat Fica a Pellegriniho víťazstvo posilňujú proruské postoje

Ficov návrat a proruské sympatie:

Ficov návrat k moci po troch rokoch v opozícii sprevádzali obavy z jeho prokremeľských postojov. V minulosti kritizoval sankcie voči Rusku a nadviazal úzke vzťahy s prezidentom Vladimirom Putinom.

Pellegriniho víťazstvo a posilnenie proruských síl:

Pellegrini, Ficov bývalý minister financií a straník, síce v kampani sľúbil prozápadnú orientáciu, no jeho víťazstvo nad prozápadnym kandidátom Ivanom Korčokom mnohí vnímajú ako posilnenie proruských síl v krajine. Pellegriniho postoj k vojne na Ukrajine je vnímaný ako vlažný a jeho kritika sankcií voči Rusku vyvoláva otázky o jeho skutočných zámeroch.

Lavrovova pochvala a protichodné signály:

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v reakcii vyjadril Slovensku pochvalu za jeho „vlastný názor na svetovú situáciu“. Táto pochvala však len posilňuje obavy z prokremeľského smerovania Slovenska.

Na druhej strane, Slovensko naďalej deklaruje podporu Ukrajine a dodržiavanie sankcií voči Rusku. Vláda taktiež prisľúbila zvýšenie investícií do obrany v reakcii na vojnu na Ukrajine.

Otázky do budúcnosti:

Je ťažké s istotou povedať, aký bude vplyv Ficovho návratu a Pellegriniho víťazstva na zahraničnú politiku Slovenska. Krajina sa ocitá na križovatke a jej budúcnosť v rámci EÚ a NATO bude závisieť od ďalších krokov jej vedenia.

Diskusia o proruských tendenciách na Slovensku bude zrejme pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch a rokoch. Kľúčové bude sledovať, aké kroky bude vláda Roberta Fica a prezidenta Petra Pellegriniho v praxi presadzovať a ako sa Slovensko postaví k výzvam, ktorým čelí Európa v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

Ach, tá dnešná mládež! Pravda alebo lož?

17.05.2024

„Ach, tá dnešná mládež!“ povzdychne si stará pani suseda, keď prechádzam okolo nej s knihou v ruke. „Len tie mobily a počítače im v hlavách sú,“ dodá s neskrývaným odsúdením. Tento povzdych som už počul nespočetnekrát od rôznych ľudí, od príbuzných cez učiteľov až po náhodných okoloidúcich. A zakaždým ma to zamrzí.Pravda je, že svet sa [...]

Eurovoľby 2024: Vplyv korupcie a dezinformácií na demokraciu v Česku a v Európe

28.04.2024

Eurovoľby 2024 sa blížia a v Českej republike aj v celej Európe sa začínajú diskusie o ich význame a vplyve na demokraciu. Su dva kľúčové faktory, ktoré ovplyvňujú verejnú mienku a demokratický proces – korupciu a dezinformácie. Korupcia je dlhodobo problémom v českej politike. Vojta z Čiech, jeden z obyvateľov krajiny, vyjadril svoj názor na tento jav. „Jde [...]

Vláda sľubovala, no zlyhala: Dôkaz o zúfalstve trvá už 6 mesiacov.

25.04.2024

Vláda pri nástupe do funkcie sľúbila ľuďom úľavu v podobe lacnejších potravín a energií. Mnohí s nádejou očakávali, že sa konečne dočkajú zlepšenia životnej úrovne. Avšak realita je zatiaľ veľmi ďaleko od sľubov. Namiesto riešenia akútnych problémov sa vláda zameriava na reformy v oblasti justície a je na ceste zrušiť RTVS. Kde sú sľubované lacnejšie [...]

maďarsko, loď, dunaj

Na Dunaji sa zrazili člny. Hlásia najmenej dve obete a päť nezvestných

19.05.2024 12:11

Polícia začala trestné konanie voči neznámemu páchateľovi pre podozrenie z ohrozenia vodnej dopravy a usmrtenia viacerých osôb.

SR premiér Fico atentát stav Kaliňák BBX

Štyri dni po atentáte: Premiér je mimo ohrozenia života. Jeho stav je však naďalej vážny

19.05.2024 11:22, aktualizované: 11:29

Roberta Fica zasiahli štyri strely z piatich a spôsobili mu rozsiahle zranenia.

Pellegrini

Pellegrini o okrúhlom stole: Ešte zrejme nedozrel čas. Ak nie sú pripravení politici, buďme aspoň my všetci

19.05.2024 10:45, aktualizované: 11:02

Pellegrini stretnutie parlamentných strán zvolal spolu s Čaputovou po atentáte na premiéra Fica.

pásmo gazy, izrael, palestínčania

Pri izraelskom nálete na tábor Nusajrát údajne zahynulo 20 ľudí

19.05.2024 10:31

Medzi zranenými je aj viacero detí. Záchranári naďalej prehľadávali trosky.

jakubinoo

Verme v silu demokracie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 10800x
Priemerná čítanosť článkov: 1350x

Autor blogu

Odkazy