V oblasti městského bydlení jsou zelené plochy často nedostatkovým zbožím, balkony a terasy tak poskytují možnost si trochu té klidné energie dopřát v soukromí. „Tyto venkovní prostory nemusí sloužit jen pro pár židlí a květináčů, možnosti, jak si je uzpůsobit, jsou nekonečné. Od relaxačních koutů na osvěžení mysli až po vyvýšené záhony na pěstování bylinek a zeleniny,“ říká k tomu David Benda, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach.

Vlastní úroda i ve městě

Urban gardening, nebo také městské zahradničení, se stal neoddělitelnou součástí moderního života. Lidé tímto způsobem využívají možnost užít si trochu přírody i uprostřed rušného města.

Vyvýšené záhony jsou převratnou změnou v pěstování různých plodin na balkonech a terasách. Nejenže maximalizují prostor, hlavně zpřístupňují zahradničení všude tam, kde to nebylo doteď možné.

„Ať jste ostřílený pěstitel, nebo začínající zahrádkář, vyvýšené záhony nabízejí pohodlný způsob, jak pěstovat bylinky, zeleninu a květiny přímo pod okny. Dá se říct, že možnosti výsadby jsou stejně rozmanité jako vaše kulinářské a estetické preference – od rajčátek a bazalky až po skalničky či zářivé květiny,“ radí odborník.

100 nápadů na útulnou balkonovou zahradu

Zdroj: Youtube

Oáza pokoje

Pokud chcete své městské „zahrady“ opravdu vyšperkovat, zvažte prvky, které vás osloví i hmatem a zvukem. Texturované materiály, jako je ratanový nábytek, kamenné akcenty a použití dřeva, dodají pocit opravdové přírody a přímo vybízejí k odpočinku.

Zvonkohry, zahradní fontány a šustot okrasných travin přidají zvukový aspekt, čímž prostor naplní uklidňujícími zvuky, které podporují relaxaci. Vytvoření dokonalé zahrady na balkoně či terase si vyžaduje plánování.

Relaxační prostor

Při výběru rostlin a nábytku zvažte faktory, jako je vliv slunečního žáru či větru a samozřejmě prostorová omezení. Zvolte takové rostliny a materiály, které jsou nenáročné na údržbu. Tím minimalizujete starost o ně a maximalizujete požitek. Nebojte se začlenit zahradní fontány, napájecí misky pro ptáky, závěsná křesla, meditační polštáře a sochy, abyste vytvořili skutečnou oázu klidu,“ doporučuje David Benda.

Pokud vám to prostor dovolí, zakomponujte na terasu i menší zahradní sprchu. Rychlé osvěžení během horkých letních měsíců určitě oceníte.

Přihlášení

My si vás zapamatujeme a můžete číst Dumazahrada.cz bez omezení.
Ještě nemáte účet? Registrujte se
Odemknout anketu
warning_fill
Hlasovat v anketě mohou jen přihlášení uživatelé.

Využíváte svou terasu nebo balkon?

info Hlasování bylo ukončeno.
Ano, a to velmi rádi. Pokud nemrzne, obědváme a večeříme na terase. 1
Ano, bez posezení na balkoně by mi káva tolik nechutnala. 7
Ne, terasu ani balkon nemáme. 2
Ne, posezení na terase využíváme pouze vyjímečně. 1
Hlasovalo: 11

Nezapomínejte na soukromí

Ochrana před sluncem a nevyžádanými pohledy jsou také důležitými faktory pro vytvoření pohodlného balkonu či terasy. Štít před ostrým slunečním světlem nejenže zaručuje příjemný pobyt venku, ale chrání i před možnými zdravotními riziky.

Na balkonech můžete použít hned několik možností. Velmi účinné jsou zatahovací markýzy, bambusové zástěny, balkonové sluneční plachty nebo mříže zdobené popínavými rostlinami. Tato řešení poskytují soukromí a vytvářejí přirozenou sluneční bariéru,“ dodává odborník z Hornbachu. Celkový dojem doladí i vhodné exteriérové osvětlení.

Zdroj: gardendesign.com, plantedwell.com

Související články