Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Informace k dopravnímu značení

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. (60638/2024) 

Policie ČR, Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje, dopravní inspektorát v Olomouci, vykonávající státní správu ve věcech bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích k Vašemu podnětu, týkajícího se užití svislého dopravního značení IP 31a /Měření rychlosti/ a IP 31b /Konec měření rychlosti/ na sil. II/447 v obci Lužice sděluje:

Od 1.1.2009, dle ustanovení § 79a odst. 2 zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, v úplném znění, (dále jen zákon o PK) platila povinnost místo měření radarem označit dopravní značkou IP 31a, resp. IP 31b. Cituji: „Obecní policie může měřit rychlost výhradně v úseku určeném policií, jehož počátek je ve směru silničního provozu označen přenosnou dopravní značkou s vyobrazením kamery snímající rychlost a nápisem „MĚŘENÍ RYCHLOSTI“. Konec tohoto úseku je označen přenosnou dopravní značkou s tímto vyobrazením šikmo přeškrtnutým a nápisem „KONEC MĚŘENÍ RYCHLOSTI“.

Novela zákona o PK, která vstoupila v platnost 1. srpna 2011, zrušila povinnost označovat dopravními značkami úseky, v nichž obecní policie měří rychlost.

Dle prohlášení Ministerstva dopravy ČR povinnost označit místo, kde dochází k měření rychlosti radarem (ať již jde o měření úsekové nebo o měření stacionárním radarem) dopravními značkami, není zákonem o PK, ani jiným právním předpisem stanovena. Jinak řečeno, upozornit řidiče na okolnost měření rychlosti vozidel je možností, nikoli však povinností.

Nutno podotknout, že dle ustanovení § 78 odst. 2 zákona o PK, se dopravní značky smějí užívat jen v takovém rozsahu a takovým způsobem, jak to nezbytně vyžaduje bezpečnost a plynulost provozu na pozemních komunikacích.

Dle našeho názoru je užití svislých dopravních značek IP 31a, resp. IP 31b zbytné, neboť řidič dle zákona o PK, má povinnost dodržovat nejvyšší povolenou rychlost, a to nejen v úsecích, kde je upozorněn na měření rychlosti výše uvedenými dopravními značkami, a tudíž nedoporučujeme jejich osazení na sil. III/447 v obci Lužice.

Tímto přípisem je vyřízena i Vaše žádost o informace podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ze dne 25.4.2024.

npor. Bc. Martin Dostál
29. dubna 2024

vytisknout  e-mailem