Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

V posledním škrtu museli Rulík a spol. vyřešit otázku, kterých deset hráčů bude nakonec muset z kola ven. Černého Petra nakonec obdrželi obránci Mašín, Košťálek, Ticháček a Zábranský a útočníci Vrána, Nosek, Chlapík, Michal Špaček, Radim Zohorna a Ondřej Kovařčík. Proč se nakonec realizační tým rozhodl pro jiná jména? "Kluci, co jsou v nominaci, si udrželi konstatní výkonnost bez nějakých propadů, proto si to vybojovali. Myslel jsem si, že forma některých hráčů bude lepší," uvedl trenér Radim Rulík a pokračoval: „U Noska jsem se rozhodl po jeho prvním zápase proti Finsku, že už ho na další utkání nebudu nominovat. Důvody jsem mu osobně řekl, nebudu je říkat veřejně. Zvolili jsme prostě jiné hráče. Rozhodl jeho výkon proti Finsku. Jakub Vrána je talentovaný hráč, ale nepřišel v takové formě, jakou bychom si představovali.“

Největším překvapením nominace je útočník David Kämpf, jemuž v NHL skončila sezóna poté, co jeho Toronto nepřešlo přes Boston v rámci 1. kola play-off této kanadsko-americké soutěže. Jelikož nyní nominace čítá bez brankářů 23 jmen (osm beků a patnáct forvardů), dojde ještě k vyškrtnutí jednoho jména. A to proto, že soupiska pro MS musí dle pravidel Mezinárodní hokejové federace IIHF čítat 22 jmen v poli. Tudíž v případě, že se Kämpf k týmu připojí, bude se muset kouč Rulík rozloučit ještě s jedním útočníkem.

„David by se měl připojit k týmu ve čtvrtek. Kontaktoval jsem ho hned po rozhodujícím zápase s Bostonem. Má sice nějaké šrámy, ale dalo by se říct, že je fit a má zájem přijet. Už čekáme jen na zelenou od Toronta. Čekáme, až projde výstupní zdravotní prohlídkou,“ nechal se slyšet ke Kämpfovi generální manažer národního týmu Petr Nedvěd, který má na starost hráče z NHL.

K tomu, kdo z útočníků by nakonec musel být odejit, trenér Radim Rulík uvedl následující: „Oznámíme ho, až se připojí David Kämpf. Nevíme, jak dopadne jeho výstupní kontrola. V momentě, kdy se připojí, tak ve čtvrtek oznámíme 22 nominovaných hráčů a pak také to, kolik jich zapíšeme na soupisku pro první utkání.“

Další posily by mohly do Prahy přijet po 2. kole play-off NHL, které bude taktéž realizační tým sledovat. Ve hře tak může být (ovšem až během šampionátu) příjezd bostonských medvědů Davida Pastrňáka a Pavla Zachy nebo také Filipa Hronka z Vancouveru.

Podle očekávání v konečné nominaci nechybí osmatřicetiletý veterán, držitel tří medailí (zlato z roku 2010, bronzy z let 2011 a 2022) Roman Červenka, pro kterého bude domácí šampionát již jedenáctým mistrovstvím světa, kterého se zúčastní. S největší pravděpodobností to bude on, kdo bude nosit kapitánské „céčko“, ale i tato skutečnost zatím ještě není známá, stejně tak, kdo budou kapitánovi asistenti. Vše se oznámí na úterní tréninku v pražské O2 Areně.

Mimochodem, dalšími, kdo mají v tomto týmu pro letošní MS medaile, jsou brankář Mrázek (bronz z roku 2012) a jeho kolegové v brance Dostál s Vejmelkou, obránci Kempný, Ščotka, Kundrátek a útočníci Flek, M. Stránský a Kämpf (všichni bronz z roku 2022).

Nejmladším reprezentantem naopak bude jednadvacetiletý bek David Špaček, který tak může snít o debutu na světovém šampionátu. Spolu s ním stejně tak i další obránce Mašín a útočníci O. Kaše, P. Kousal, M. Kovařčík a Kondelík.

Dodejme, že první zápas na domácím šampionátu odehraje tato Rulíkova parta hned v první hrací den, tedy v pátek 10. května večer od 20:20, kdy se v pražské O2 Areně střetne s Finskem.

Nominace české hokejové reprezentace pro MS:

Brankáři: Lukáš Dostál (Anaheim/NHL; 3 zápasy), Petr Mrázek (Chicago/NHL; 12), Karel Vejmelka (Arizona/NHL; 16)

Obránci: Michal Kempný (Sparta Praha; 85 zápasů/10 branek), Jakub Krejčík (Sparta Praha; 117/6), Libor Hájek (Pardubice; 14/2), Tomáš Kundrátek (Třinec; 110/11), Jan Ščotka (Kometa Brno; 48/1), Radko Gudas (Anaheim/NHL; 36/3), Jan Rutta (San Jose/NHL; 43/5), David Špaček (Iowa Wild/AHL; 4/1)

Útočníci: Pavel Kousal (Sparta Praha; 20/2), Michal Kovařčík (Jukurit Mikkeli/Fin.; 24/1), Ondřej Palát (New Jersey/NHL; 23/3), Ondřej Beránek (Karlovy Vary; 55/7), Jakub Flek (Kometa Brno; 81/19), Ondřej Kaše (Litvínov; 4/0), Jáchym Kondelík (České Budějovice; 6/1), Lukáš Sedlák (Pardubice; 26/9), Daniel Voženílek (Třinec; 19/6), Roman Červenka (Rapperswil-Jona/Švýc.; 198/54), Dominik Kubalík (Ottawa/NHL; 85/34), Radan Lenc (HV 71/Švéd.; 69/15), Matěj Stránský (Davos/Švýc.; 67/10), David Tomášek (Färjestad/Švéd.; 61/21), David Kämpf (Toronto/NHL;14/3)  

Související

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Švýcaři výhrou nad Finy rozhodli o čtvrtfinálovém soupeři pro Česko. Jsou jím USA

V úterý se odehrály poslední zápasy v rámci skupin na letošním hokejovém světovém šampionátu v Praze a Ostravě. Ty tak rozhodly o tom, s kým se kdo utká ve čtvrtfinále, což zajímalo především českou reprezentaci. Ta se nakonec utká ve čtvrtek od 20:20 v Praze s neoblíbenými Američany, přičemž o tom rozhodl úterní večerní duel Švýcarska s Finskem, kde země helvétského kříže vyhrála 3:1 zásluhou Kevina Fialy, jenž nejen dvakrát skóroval, ale i jednou asistoval.
Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

Více souvisejících

hokej Hokej MS

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Petr Pavel

Prezident Pavel se zranil na motorce. Je v nemocnici

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale bude nutné krátké pozorování v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Tuto informaci dnes večer zveřejnila prezidentská kancelář na sociální síti X. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Orbán: Maďarské tajné služby mají informace o atentátu na Fica

Maďarské tajné služby jsou v neustálém kontaktu se slovenskými tajnými službami, jakož i se službami jiných zemí, například v rámci sítě evropských zemí či členských zemí NATO. Maďarsko tak má informace o tom, co se stalo při atentátu na předsedu slovenské vlády Roberta Fica.

před 4 hodinami

Jiřina Ekrt Jirušková

Jak se chovají Češi na dovolené? Rádi si připlatí za luxusnější služby, říká manažerka cestovky

V posledních letech je vidět rostoucí zájem o nákup dovolených mezi seniory. Meziročně se zdvojnásobil počet lidí ve věku nad 70 let, kteří si objednali letní zájezd. Obecně pak platí, že v České republice roste zájem o dovolené a zájem nesnížily ani vyšší životní náklady. Loňské predikce ekonomů, kteří vyhrožovaly propadem zájmu o dovolené se nenaplnil, zájezdy se kupují vesele dál. Češi si naopak rádi připlatí za luxusnější dovolenkové zážitky, ať už jde o dopravu letadlem či all inclusive služby, říká v rozhovoru PR managerka Invia.cz Jiřina Ekrt Jirušková.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Uznání Palestiny bude mít "vážné důsledky", varuje Izrael

Rozhodnutí vlád Irska, Norska a Španělska uznat palestinský stát bude mít "vážné důsledky" pro jejich vztahy s Izraelem. Po předvolání jejich velvyslanců to ve čtvrtek oznámilo izraelské ministerstvo zahraničních věcí, informuje agentura AP.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Oslo

Pohár trpělivosti přetekl. Norsko uzavře hranice Rusům

Norská vláda od 29. května zavede dodatečná omezení vstupu pro občany Ruska, kteří cestují do Norska za turistikou nebo "jinými nepodstatnými účely". Informace byla zveřejněna ve středu na webových stránkách kabinetu, jak uvádí agentura Reuters.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu

Den D se blíží. O osudu Pásma Gazy se rozhodne už v pátek

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) oznámil, že v pátek 24. května v 15:00 SELČ vydá rozhodnutí o žádosti Jihoafrické republiky (JAR) nařídit Izraeli zastavení vojenské operace v Pásmu Gazy, včetně města Rafah na jihu této palestinské enklávy. Informaci přinesla agentura AFP.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Počasí

Počasí: V Česku udeří silné bouřky, varovali meteorologové

Česko v pátek opět zasáhnou silné bouřky, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek na sociální síti. Doprovázet je budou zejména přívalové srážky, napršet může kolem 50 milimetrů. Meteorologové také rovnou varovali, že bouřky udeří také o víkendu.

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Rusko zaútočilo na město Cherson. Ukrajina poslala rakety na Belgorod

Město Cherson na jihu Ukrajiny se ve čtvrtek ráno stalo terčem ruské palby. O incidentu informoval gubernátor Chersonské oblasti Roman Mročko. Ve zprávě na síti Telegram uvedl, že exploze byly slyšet v částech města poblíž řeky Dněpr.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy