Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Cvičení OSTROV 2024

Cvičení se zúčastnilo téměř 200 policistů napříč službami. 

Na konci dubna letošního roku se uskutečnilo významné taktické cvičení OSTROV 2024, kterého se zúčastnily klíčové jednotky policie České republiky, včetně Ochranné služby Policie ČR, pražské speciální pořádkové jednotky a poříčního oddělení. Tato důkladně plánovaná a realizovaná akce měla za cíl ověřit a zdokonalit taktické postupy, koordinaci a implementaci strategických řešení v extrémně náročných scénářích.

Situace v rámci cvičení byla koncipována tak, aby reflektovala komplexitu reálných bezpečnostních hrozeb. Účastníci čelili dvěma paralelním situacím, přičemž jedna simulovala aktivní odpor vůči objektu, kde probíhala jednání politických představitelů za účasti chráněných osob, zatímco druhá představovala pasivní odpor vyžadující alternativní nasazení speciálních pořádkových jednotek. Tato komplexní výzva vyžadovala precizní plánování, pečlivou koordinaci a synchronizaci operativních kroků jednotlivých složek.

Dílčí cíle cvičení byly jasně definovány pro jednotlivé složky účastníků. Jednotky Ochranné služby a specializované pořádkové jednotky měly za úkol správně vyhodnotit aktivní a pasivní odpor, rychle a bezpečně provést zákroky a efektivně spolupracovat s ostatními složkami. Poříční oddělení se zase soustředilo na bezpečné nalodění a vylodění zasahujících týmů.

Cvičení proběhlo v ranních a dopoledních hodinách na vybraných lokalitách v Praze. Místem konání byl Slovanský ostrov, konkrétně Žofínský palác, kde probíhala simulovaná jednání, a Dětský ostrov, odkud byly vyplavovány jednotky na řeku. Přípravná fáze cvičení zahrnovala detailní proškolení zasahujících policistů, nácvik nalodění a vylodění pořádkových jednotek, parkování vozidel zasahujících jednotek, instruktáž figurantů a zkoušku spojení. Každá jednotka byla vybavena specialisty a moderním vybavením, aby mohla efektivně reagovat na simulované hrozby a situace.

V rámci cvičení byly simulovány reálné situace, ve kterých docházelo k napadení objektu během probíhajících jednání politických špiček. Jednotky se musely rychle adaptovat a koordinovaně řešit obě souběžné situace.

Cvičení OSTROV 2024 přineslo cenné poznatky a zkušenosti pro zajištění bezpečnosti v podobných reálných situacích a zdůraznilo důležitost efektivní komunikace a koordinace mezi jednotlivými složkami policie. Samotného cvičení se zúčastnilo téměř 200 policistů napříč službami.

kpt. Hana Rubášová
kpt. Violeta Siřišťová
OKVV PP ČR
7. května 2024

vytisknout  e-mailem