Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Maďari by Slovákov inak určite nepozvali. Sagan si môže zopakovať špurt proti arcirivalovi, ktorého neznášali od Tatier k Dunaju

Hoci sa zdá, že v cyklistike si prešiel už všeličím, toto bude predsa len niečo špeciálne. S dúhovými pásikmi na rukávoch. V červenom drese. Avšak premiérovo za slovenské farby.

07.05.2024 12:14
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan bude na Okolo Maďarska najväčšou hvizedou.
debata (2)

Peter Sagan, jeden z najlepších cyklistov v histórii, bude od stredy štartovať na pretekoch Okolo Maďarska.

Pre stajňu Pierre Baguette, ale aj samotné podujatie, ide o vec nevídanú. Trojnásobný majster sveta a sedemnásobný víťaz bodovacej súťaže na Tour de France, si zvolil toto podujatie ako prípravu na preteky v horských bicykloch, ktorým sa momentálne prednostne venuje.

Sagan bude jazdiť za nový tím Pierre Baguette
Video

Prehovoril ho na to zakladateľ slovenskej stajne Pierre Baguette, Boris Horváth.

"Sagan je profesionál, obklopený množstvom ľudí. Najprv som musel vybudovať zázemie tímu. Oslovil som Petrovho brata Juraja, ktorý je naším športovým riaditeľom – chcel som mu dokázať, že to myslím seriózne a projekt má budúcnosť.

Celú kariéru sa v Peťovej blízkosti pohybuje Ján Valach, podľa mňa jeden z najšikovnejších športových riaditeľov súčasnosti. Aj on musel mať istotu, že krok, ktorý sa chystáme spraviť, je správny. Peter týmto ľuďom veľmi dôveruje," vysvetľoval nedávno pre Športweb.

Slovo dalo slovo a Sagan bude naozaj od zajtra štartovať za – na jeho pomery – malý slovenský tím.

Peter Sagan Čítajte viac Prilákať Sagana nebolo ľahké. Musel som presvedčiť ľudí, ktorým verí, vraví šéf slovenskej stajne Pierre Baguette

Pôvodne mal za Pierre Baguette nastúpiť už v dvoch marcových jednorazovkách v Slovinsku. Plán mu však prekazili problémy so srdcom. Koncom februára sa podrobil zákroku, pri ktorom mu implantovali senzor tepu, o pár týždňov podstúpil operáciu.

V Maďarsku od stredy absolvuje päťetapové preteky, čaká ho 854 kilometrov a 7870 nastúpaných metrov. Keďže predtým tri mesiace nepretekal, neočakáva sa, že by sa pobil o popredné umiestnenia, hoci dve z piatich etáp majú šprintérsky profil.

„Pre preteky je to obrovská vec. Fenomén Sagan bol v uplynulých 15 rokoch intenzívny, ovplyvnil aj mňa,“ povedal podľa MTI riaditeľ pretekov Károly Eisenkrammer,

Sagan versus Cavendish

Na podujatí, ktoré odštartuje v stredu v meste Karcag a vyvrcholí v nedeľu v Pécsi, sa predstaví až osem World Tour tímov a dokonca aj Brit Mark Cavendish, ktorého so Saganom spája pestrá história.

Na majstrovstvách sveta 2016 zdolal Sagan tohto Brita v ostrom špurte v katarskej Dauhe, o rok neskôr – na Tour de France 2017 – ho po kolízii s ním zo Starej dámy zasa vylúčili.

Tento incident chvíľu zostal medzi nimi, teraz sa však zdá, že všetko je už zabudnuté.

"Obdivujem ho. Nielen pre jeho výsledky, ale aj za to, čím je. Ja osobne už nedokážem nájsť energiu pokračovať v kariére, no on tam je a chce naďalej bojovať.

Toto na ňom obdivujem. Chce bojovať a štýlovo ukončiť kariéru. A uvidíte, že bude vyhrávať," povedal nedávno Sagan na sociálne sieti youtube pre Global Cycling Network (GCN).

Keď toto Cavendish videl, zostal ako obarený. Niekoľkokrát sa chytil za srdce, zatiahol som mu hlas a evidentne bol mimoriadne dojatý.

„Mali sme ťažké časy, ale teraz sme si naozaj veľmi blízki. To, čo o mne povedal, ma zohrialo pri srdci. Nikdy predtým som nevedel, že spravil takýto rozhovor a že to povedal. Asi mu teraz napíšem správu. Nemám slov,“ pokračoval šampión.

Následne dostal Cavendish otázku, či už Saganovi za pád – za ktorý Slovák mimochodom ani nemohol – odpustil.

„Áno, iste. Dospievame. Máme skvelý vzťah. Peter bol taký dobrý pre tento šport. Pre šport, ktorý ja milujem. Som jeho fanúšik, moje deti mu fandia. Za to, čo dal cyklistike, môžem byť len vďačný. Je to legenda. Milý človek,“ doplnil Cavendish.

Peter Sagan Čítajte viac Toto je sloboda, svoj život konečne beriem do vlastných rúk. Sagan je opäť šťastný a potvrdzujú to aj ľudia z jeho okolia

Azda najlepšieho špurtéra všetkých čias (na Tour de France vyhral 34 etáp) však príliš v láske nemajú slovenskí fanúšikovia. PO incidente vo Vitteli 2017 mu domov dokonca posielali výhražné emaily a kvôli tomuto naštrbenému vzťahu údajne rodák z ostrova Man nikdy neštartoval na pretekoch Okolo Slovenska.

Pod taktovkou Valacha

Eisenkrammer je šťastný, že po dlhom čase budú štartovať obaja velikáni práve na podujatí, ktorému on šéfuje. „Prítomnosť Cavendisha a Sagana na jedných pretekoch by bola veľká vec pre akékoľvek podujatie. Fanúšikovia cyklistiky to vedia,“ dodal.

V utorok sa obaja predstavia na spoločnej tlačovej konferencii, ktorá bude predchádzať pretekom Okolo Maďarska.

Stratégiu slovenskej stajne bude z tímového vozu režírovať Juraj Valach, renomovaný športový riaditeľ, ktorý dlho roky sprevádzal Sagana v profipelotóne.

V zime prikývol na spoluprácu s Pierre Baguette. Nedávno sme sa ho pýtali, či medzi jazdcami okrem nadšenia nestúpa aj napätie, keďže medzi nimi bude pretekať „veľký Sagan“.

„Mladí mi už vraveli, že "príde Peter, sme z toho nervózni“. Ja im na to, že „oňho sa naozaj nemusíte báť, zariadi sa. Vy si len choďte svoje preteky. Sagan sa vie o seba postarať, bude tam, kde má byť,“ odpovedal nám Valach.

Pochopiteľne, hoci pre Sagana to bude tiež niečo nové, počas kariéry absolvoval stovky významnejších podujatí. Navyše, po nedávnych problémoch so srdcom nemá od seba veľké očakávania.

„Sú to menšie cestné preteky, ale stretneme sa tam so starými známymi z cestnej cyklistiky. Očakávania nie sú veľmi veľké, uvidím, ako na tom budem. Nemám veľké oči,“ povedal minulý týždeň, keď ho tím Pierre Baguette predstavil ako svoju novú hviezdnu akvizíciu.

sagan Čítajte viac Sagan si pýtal štvorku imbusák, no potreboval niečo iné, spomína Valach na kritický moment. Obaja chcú pomôcť slovenskému projektu

Sagan sa uplynulé mesiace venuje predovšetkým horskej cyklistike, v tejto disciplíne túžil štartovať aj na olympiáde v Paríži, čo sa mu však s najväčou pravdepodobnosťou nepodarí.

„A aj Covid pomenil mnoho vecí, už je to iné. Fond v sebe Peter stále má, s tým sa narodil, nedá sa to stratiť. Išiel naplno desať sezón, čo je mentálne veľmi vyčerpávajúce. Teraz to je tak, ako to má byť,“ doplnil Valach.

Napriek tomu sú preteky Okolo Maďarska malý krok pre Sagana, veľký pre slovenský tím.

„Je skvelé, že Peter povedal áno tomuto projektu. Opäť sa potvrdzuje, že pomáhal a stále pomáha slovenskej cyklistike. Podporuje materský klub v Žiline, ako aj detskú Tour nesúcu jeho meno. Teraz zasa pomôže k posunu Pierre Baguette. Jeho prínos je veľký,“ upozorňuje Valach.

Napokon, Pierre Baguette bude len jedným z dvoch kontinentálnych tímov, ktoré budú štartovať na Okolo Maďarska. Je tak zrejmé, koho zásluhou sa tam slovenský tím dostal.

Top výroky: Sagan o sebe, iní o Saganovi Fotogaléria - 29 fotiek Všetky fotky
Bezprostredný, úprimný, čo na srdci, to na...

Podujatie v Maďarsku je zaujímavé aj z pohľadu slovenských divákov. Druhá, štvrtková etapa, totiž bude finišovať v meste Kazincbarcika, ktoré je len 20 kilometrov vzdialené od slovenských hraníc.

"Návrat do slovenského tímu je ako návrat domov, najmä preto, že sa stretnem s bratom Jurajom a našim športovým riaditeľom Jánom Valachom.

Keďže niektoré etapy sa konajú v blízkosti slovenských hraníc, som si istý, že na cestách uvidíme mnohých Slovákov, čím sa zvyšuje moje vzrušenie z pretekov cez krásne Maďarsko," teší sa Sagan.

Slováci tak budú môcť sledovať šampióna v tesnej blízkosti. Ak im to nevyjde, o mesiac príde rovno za nimi. Predstaví sa totiž aj na podujatí Okolo Slovenska.

Tímy na Okolo Maďarska

UCI World Tour tímy

  • Astana Qazaqstan Team (KAZ)
  • Bahrain – Victorious (BHR)
  • Bora – Hansgrohe (GER)
  • Ineos Grenadiers (UK)
  • Lidl – Trek (USA)
  • Team DSM-Firmenich PostNL (NED)
  • Team Jayco AuUla (AUS)
  • UEA Team Emirates (UAE)

UCI Pro teams

  • Corratec (ITA)
  • Euskaltel – Euskadi (ESP)
  • Lotto Dstny (BEL)
  • Q36.5 Pro Cycling Team (SUI)
  • TDT – Unibet Cycling Team (NED)
  • Team Flanders – Baloise (BEL)
  • Team Polti Kometa (ITA)
  • Tudor Pro Cycling Team (SUI)

Kontinentálne tímy

  • Pierre Baguette Cycling (SVK)
  • Team MBH Bank Colpack Ballan (ITA)

Etapy na Okolo Maďarska

1. deň: Karcag – Hajdúszoboszló

  • Dátum: 8.5. 2024 (streda), štart o 12:50h
  • Dĺžka etapy: 170 km

2. deň: Tokaj – Kazincbarcika

  • Dátum: 9.5. 2024 (štvrtok), štart o 12:40h
  • Dĺžka etapy: 162 km

3. deň: Kazicbarcika – Gyöngyös Kékestető

  • Dátum: 10.5. 2024 (piatok), štart o 11:45h
  • Dĺžka etapy: 183 km

4. deň: Budapešť – Etyek

  • Dátum: 11.5. 2024 (sobota), štart o 12:20h
  • Dĺžka etapy: 166 km

5. deň: Siofók – Pécs

  • Dátum: 12.5. 2024 (nedeľa), štart o 12:10h
  • Dĺžka etapy: 173 km

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Pierre Baguette