Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nebyly to trávicí potíže, ale zhoubný nádor. Jolaně pomohla jehlová biopsie

  20:24
Ještě loni touhle dobou se cítila zdravá. Zrovna prošla menopauzou, a tak když se jí začátkem léta začalo zvětšovat břicho, osmapadesátiletá Jolana z Roudnice nad Labem se domnívala, že to má hormonální důvod. Následující období zácpy si zase zdůvodnila tím, že v letním horku málo pije. Až přišly bolesti podbřišku, které ji v září dohnaly k lékaři. Měla zhoubný nádor vaječníků v pokročilém stádiu.

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

“Myslela jsem, že mám něco s tlustým střevem, ve chvílích bolesti jsem nemohla udělat ani krok,“ vzpomíná dnes paní Jolana, jak ji gynekoložka po ultrazvukovém nálezu odeslala na krevní testy. Ty dopadly špatně.

Jolanu tak její lékařka odeslala do Onkogynekologického centra Kliniky gynekologie, porodnictví a neonatologie 1. LF UK a VFN v Praze, kde takovým pacientkám stanoví diagnózu rakoviny vaječníků i její rozsah během jediného dne. “Ženy k nám přicházejí s podezřením na ovariální karcinom a my jim uděláme během jednoho dne kompletní diagnostiku, konstatuje David Cibula, přednosta Kliniky.Tu tady provádějí ultrazvukem.

Sedm příznaků rakoviny vaječníků, které možná ignorujete

„Metoda ultrazvuku je nejméně náročná, ženy nemusí nikam jezdit, ani se připravovat, je to poměrně rychlé. Už takto fungujeme 20 let, ale teprve časem jsme si potvrdili, jak je to výjimečný servis pro pacientky, že jsme schopni jim poskytnout jednodenní servis,“ doplňuje Cibula.

„Při potvrzení operovatelného onemocnění vidí pacientku tentýž den také anesteziolog, internista, psycholog, specialista na výživu – a pacientka je naplánována k operaci,“ říká Cibula.

To byl případ Jolany. „Ráno jsem tam přijela a večer odjížděla s termínem operace,“ potvrzuje. Cibula dodává, že v současné době se k nim jezdit učit tento management z mnohých pracovišť z celého světa.

Odebrání vzorku na počkání

Pokud se zjistí, že onemocnění je ve velmi pokročilé fázi s malou šancí na kompletní odoperování nádoru, provede se pacientce takzvaná jehlová biopsie. A to bez operace, ambulantně. Metodu zvanou tru-cut biopsie začali lékaři z VFN používat v běžné praxi jako první na světě a nyní se ji od nich učí odborníci z celého světa.

“Abychom mohli začít specifickou onkologickou léčbu, musíme přesně znát histologickou diagnózu – a elegantní, rychlou a jen minimálně invazivní cestou, jak se dobrat výsledku, je jehlová biopsie,“ říká Filip Frühauf z Onkogynekologického centra. Jde přitom podle něj o metodu s velmi malou zátěží na celkový stav pacientky.

Varovalo mě nafouklé břicho, lékaři mi pak zjistili rakovinu vaječníků

„Jehlová biopsie se provádí ambulantně, bez nutnosti anestezie. A protože je tak málo zatěžující, můžeme s prodlevou několika dnů od ověření diagnózy už začít onkologickou léčbu a nemusíme čekat na nějakou rekonvalescenci,“ dodává lékař. K navigaci prováděné biopsie používají již zmíněnou metodu ultrazvuku.

„Dosahuje lepší přesnosti než ostatní zobrazovací metody, a to s tou výhodou, že ji lze právě využít k navigaci jehly při odběru biopsie,“ přibližuje Frühauf. A doplňuje, že právě zdejší tým lékařů se podílí na přípravě mezinárodních doporučení týkající se použití ultrazvuku v onkogynekologii.

„Ultrazvuk má skutečně celou řadu výhod oproti jiným zobrazovacím metodám: vyšetření je velmi dobře tolerované, bez rentgenového záření, nejsou žádné známé kontraindikace, není třeba žádná speciální příprava ani aplikace kontrastní látky,“ shrnuje lékař přednosti metody.

Rychlý proces, brzká úleva

Tak rychlý sled událostí, kdy se vše odehraje během jediného dne, je podle lékařů pro pacientku výhodný – zvlášť pro tu s pokročilým nálezem. „Má plné břicho nádorového postižení, všechno je pro ni složité, doprava i návštěvy u lékaře. Je tedy vhodné při jedné návštěvě zvládnout úplně všechno, protože je to pro pacientku minimální zátěž,“ vysvětluje Frühauf.

Žena bojující s rakovinou vaječníků tvoří z šatů za dolar skvosty

Když je znám výsledek histologie, začíná léčba. „Zahajujeme ji co nejdřív, protože většina už má těžké příznaky. Dobrá zpráva je, že v 80 procentech případů chemoterapie extrémně rychle zabírá a hned se jim uleví,“ dodává lékař. Jolana čekala na operaci dva týdny.

„Bylo to za pět dvanáct, jak se říká. Myslím, že bolesti břicha byly až v době, kdy jsem to měla v rozjetém stádiu, příznaky jsem zřejmě včas nezachytila,“ potvrzuje žena slova lékařů, že karcinom vaječníků se předem neprojevuje.

Při operaci odebrali Jolaně vaječníky a vejcovody. „Byly tam bezesné noci, ale snažila jsem se doufat, že to dopadne dobře. Což dopadlo: povedlo se vyndat všechno a nyní jsem čerstvě po chemoterapii,“ sděluje Jolana s tím, že následovat bude roční biologická léčba formou tablet.

V ženském těle tiká tichá bomba: rakovina vaječníků

Podle Frühaufa se však karcinom v 70 procentech případů bohužel vrací.

„I když žena nemá vaječníky, vejcovody, ani dělohu, zůstává tam pobřišnice, tenké a tlusté střevo, játra, slezina... Ve všech těchto místech se to může znovu objevit,“ udává lékař s tím, že nemoc se znovu projeví podobnými příznaky. „Zase přijde únava, problémy s dechem, se zažíváním a začne nové kolo léčby,“ doplňuje Frühauf.

Operace může být i prevencí

Podle lékaře je toto zákeřné onemocnění v podstatě bezpříznakové, až dokud není nádor v pokročilém stádiu. Nic jako typický příznak, který předchází onemocnění, totiž neexistuje. „Proto také toto onemocnění nemá screening, jako má prso nebo tlusté střevo či děložní čípek. U vaječníků to není,“ potvrzuje Cibula.

Účinná prevence se pak podle jeho slov týká asi čtvrtiny pacientek. Jde o prevenci ve smyslu včasného záchytu u rodiny, kde je genetická predispozice. „Je důležité být si toho vědom a podívat se i do rodiny,“ zdůrazňuje lékař.

Deset věcí, které byste měli vědět o rakovině vaječníků

Cesta ke snížení rizika onemocnění vede přes včasné odstranění vaječníků a vejcovodů. „Sledujeme ženy a v určitém věku jim doporučíme, aby si nechaly odstranit tyto orgány, přestože jsou zatím vlastně zdravé. Tím vlastně téměř to riziko eliminujeme,“ objasňuje lékař. S tím, že typicky čekají, až žena založí rodinu.

Do specializovaného pražského Onkogynekologického centra se může dostat na své přání každá pacientka, tedy i ta, kterou její gynekolog poslal jinam. „Kapacitu stále máme, ani není možné příjem nových pacientek nějak zastropovat,“ podotýká Frühauf.

Lékaři se drží pravidla, že všichni onkologičtí pacienti mají vždy právo na takzvaný druhý názor. „I když jsou v léčení někde jinde, mohou sami po své ose vyhledat jiné pracoviště,“ dokládá s poznámkou, že na klinice mají vždy jeden den v týdnu vymezený pro příjem nových pacientek.

„Každou středu je naše centrum otevřené pro všechny nové pacientky. A není potřeba se objednávat,“ uzavírá lékař.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Novotný by měl z ODS odejít sám, míní Stanjura. Děkuji za názor, řekl starosta

19. května 2024  14:07,  aktualizováno  14:25

Místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný...

Volby by vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty, s SPD by mělo vládní většinu

19. května 2024  13:42

Sněmovní volby by nyní vyhrálo opoziční hnutí ANO s 32 procenty hlasů. Na druhém místě by byla s...

Ukrajina zničila ruskou minolovku, drony poškodila rafinerii ve Slavjansku

19. května 2024  13:12

Sledujeme online Zničili jsme minolovku ruské černomořské flotily, ohlásili v sobotu večer ukrajinští námořníci. V...

Malostranský zápisník: Chcimír, nebo mírotvorce? Kdo spolkl ropuchu?

19. května 2024

Premium Nechceme slevu zadarmo – a při hlasování o skvělém migračním paktu se statečně zdržíme! ODS už...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...