Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z úcty k nemu. Šatan vysvetľoval rozhodnutie, prečo necháva doma najproduktívnejšieho Slováka v Česku po životnej sezóne

Po záverečnom klaksóne si vzali time-out na niekoľko desiatok minút. Najprv na rozmyslenie, potom na oznámenie a následné osobné vysvetlenie.

07.05.2024 23:46
22  šatan Foto: ,
Miroslav Šatan.
debata (43)

Šéf slovenského hokeja Miroslav Šatan (49) bol po poslednom prípravnom zápase pred piatkovým štartom svetového šampionátu poslom zlých správ.

V utorok večer musel po porade s trénermi ukázať na troch hráčov, s ktorými v Ostrave nepočíta. Takmer hodinu po stretnutí proti Američanom predstúpil pred novinárov a rozprával. „Brankári boli jasní – Hlavaj, Tomek, Škorvánek,“ začal menovať tých, ktorí sa do nominácie napokon dostali.

A z korčuliarov pôjde na šampionát kto?

Z obrancov Feherváry, Nemec, Ivan, Čerešňák, Koch, Grman, Gajdoš a Golian. Rozlúčili sme sa s Ryanom Petrovickým.

Z útočníkov pocestujú na MS Cehlárik, Hrivík, Slafkovský, Tatar, Cingel, Hudáček, Regenda, Čacho, Kelemen, Kudrna, Sukeľ, Daňo, Faško-Rudáš a Martin Pospíšil. Toto je naša nominácia do Ostravy.

Craig Ramsay Čítajte viac Kto si vytiahol Čierneho Petra? Ramsay prekvapil aj pri záverečnej nominácii na šampionát v Česku

Ako hodnotíte samotnú prípravu na majstrovstvá sveta?

Bola veľmi dobrá. My sme však mali náročné rozhodovanie. Môžem povedať, že za sedem rokov, čo s Craigom spolupracujeme, sme nikdy nemali také ťažké rozhodovanie na poslednú chvíľu.

V príprave malo mnoho hráčov dobré ofenzívne čísla, v závere však prišli viaceré mená z NHL a tak niekoľko útočníkov, ktorí hrali dobre, sa napokon na šampionát neprebojovali.

Čo rozhodlo?

Nevzali sme hráčov (Roberta Lantošiho a Samuela Takáča, pozn. red.), ktorí sú zvyknutí hrať v prvých dvoch lajnách a počas presilových hier.

Lantoši patril medzi najlepších útočníkov v príprave…

Áno, hral veľmi dobre, ale tým, že prišli hráči zo zámoria, mu bolo ťažké nájsť miesto v prvých dvoch päťkách. Ovplyvnilo by to jeho rolu i presilovkový čas.

Takéto rozhodnutie urobili tréneri, neviem, či by sme ho vedeli tak dobre využiť v tretej alebo štvrtej lajne. Z úcty k nemu sme ho nechceli postaviť do role čakajúceho hráča, resp. náhradníka.

(Lantoši nazbieral v českej extralige v 50 zápasoch 47 kanadských bodov za 20 gólov a 27 asistencií, bol najproduktívnejším Slovákom a celkovo siedmim najproduktívnejším hráčom v súťaži, pozn. red.)

Róbert Lantoši vypadol z nominácie na poslednú chvíľu aj pred olympiádou v Pekingu, z ktorej si Slováci napokon priniesli bronz. „Mrzí ma to, ale nevadí. Mám aspoň ešte väčšiu motiváciu do budúcnosti. Na nikoho nezanevriem. Reprezentácia mi otvorila dvere do sveta,“ reagoval vtedy Lantoši.

Róbert Lantoši v drese slovenskej reprezentácie. Foto: ČTK / Paprskář Pavel
lantoši Róbert Lantoši v drese slovenskej reprezentácie.

Je táto súpiska už definitívna?

Hráči, ktorých som menoval, pôjdu s nami do Ostravy. Samozrejme, veľa záleží aj od tých, ktorí nemajú stále doliečené zranenia. Predpokladáme, že sa tak stane v priebehu niekoľkých dní.

Je možné, že jedno, maximálne dve miesta, necháme ešte otvorené. Cez víkend sa majú v AHL skončiť nejaké série play off, jedno-dve mená odtiaľ potencionálne pripadajú do úvahy.

To rozhodnutie by sme však spravili až na mieste – priamo v dejisku šampionátu.

Môžete konkretizovať tie mená?

Hrajú v play off v AHL. (úsmev) Nebudem ich spomínať, keďže stále sú v akcii a nechcem ich strašiť. No ak by vypadli, pravdepodobne ich oslovíme. Potom uvidíme, či ich príchod by bol reálny alebo nie.

Čo vám ukázal zápas s Amerikou?

Bol to silný NHL výber, vôbec sme to s nimi nemali jednoduché. V niektorých situáciách sa ukázali detaily, akoby nedocenenie kvality na druhej strane, azda sme reagovali trošku pomalšie a s rešpektom. Zápas nám ukázal, kde budú tieto majstrovstvá sveta a akí súperi nás tam čakajú.

Fanzóny v Prahe a Ostrave počas MS 2024 Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
Kedy sa otvárajú, aké budú ceny, čím platiť, na...

Pozdával sa vám výkon Juraja Slafkovského?

Všetci podrobne sledujú jeho progres. V Bratislave dal pred vypredanou arénou krásny gól, verím, že nejaký si nechal aj do Ostravy.

Ako je na tom zdravotne Martin Pospíšil?

Neviem, koľko chcem v tejto chvíli prezradiť. Vyzerá to však pozitívne. Budeme ho skôr držať a brzddiť, aby sa to doliečilo a niečo sa mu v prvom zápase nestalo. Verím, že hrať bude, ale neviem, či už v piatok proti Nemcom.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Šatan #MS 2024 v hokeji