Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Svetové hviezdy na českom ľade. Najväčšiu uvidia v Prahe, súper Slovákov má monštruóznu obranu

Najžiarivejší kanadský supertalent súčasnosti, slovenský fenomén či hviezdna obrana severského tímu. Šampionát v Česku je lákadlom pre mnohých hviezdnych hokejistov.

08.05.2024 10:00
Juraj Slafkovský Foto:
Juraj Slafkovský striehne na strelu z hokejky Connora Bedarda v zápase NHL.
debata (1)
Cehlárik, Koch a Regenda pred MS v hokeji
Video

Vybrali sme šesť mien, na ktoré budú upierať zrak fanúšikovia v Prahe i Ostrave.

Connor Bedard (Kanada, 18 rokov)

Jednotka posledného draftu je právom považovaná za generačný talent. Svoju výnimočnosť dokázal Bedard hneď vo svojej prvej sezóne v NHL. Kanadský supertalent si ale sám uvedomuje, že ak chce naplniť potenciál, ktorý do neho vkladajú, musí zapracovať najmä na zlepšení fyzickej stránky.

„Chcem byť rýchlejší, chcem zlepšiť výbušnosť, silu v súbojoch a všetky podobné maličkosti. Popracujem na tom, aby som tvoril ešte viac ofenzívy. Chcem ukázať svoju kreativitu a baviť sa hokejom,“ vraví Bedard, ktorý meria iba 178 cm.

Juraj Slafkovský pred štartom MS v Ostrave
Video

V Česku, kde zažije premiéru v drese kanadského áčka, bude jednou z najvýraznejších hviezd šampionátu. V Prahe bude chcieť potvrdiť svoju genialitu a pomôcť „javorovým listom“ obhájiť zlatú medailu.

Klub: Chicago Blackhawks

Plat: 950-tisíc dolárov

Počet bodov v aktuálnej sezóne: 61 (22+39)

Najväčšie úspechy: 2× zlato z MS do 20 rokov

Juraj Slafkovský (Slovensko, 20 rokov)

Najväčší slovenský talent posledných rokov. Po nevydarenej premiérovej sezóne v zámorí sa už v aktuálnom ročníku naplno presadil.

Pre Slafkovského pôjde o tretí šampionát medzi mužmi. Teší sa predovšetkým na trénera Craiga Ramsayho.

Ladislav Nagy Čítajte viac Slafkovský v elitnej formácii? Dobrý hráč dokáže hrať s každým. Už nie je čas na špekulovanie, vraví majster sveta

"Mal by to byť pre neho posledný turnaj na poste hlavného trénera. Craig mi v kariére výrazne pomáhal a som rád, že mu to ešte raz budem môcť vrátiť. Od začiatku bol skvelý.

Aj keď som za národný tím prvýkrát nastúpil v 16 rokoch, dal mi na ľade slobodu, čo mi nesmierne pomohlo," konštatuje Slafkovský pre web nhl.com. Na MS si zahrá aj proti svojmu spoluhráčovi Coleovi Caufieldovi, s ktorým nastupuje v Montreale v jednom útoku.

Klub: Montreal Canadiens

Plat: 950-tisíc dolárov

Počet bodov v aktuálnej sezóne: 50 (20+30)

Najväčšie úspechy: bronz z OH

Erik Karlsson (Švédsko, 33 rokov)

Trikrát v kariére získal Norrisovu trofej pre najlepšieho obrancu sezóny v NHL. Vlani navyše dosiahol nevídaný míľnik. Stal sa vôbec prvým európskym obrancom v histórii profiligy, ktorý nazbieral v sezóne 100 bodov.

Erik Karlsson (Ottawa) s ocenením James Norris... Foto: SITA/AP, John Locher
Erik Karlsson Erik Karlsson (Ottawa) s ocenením James Norris Memorial Trophy (najlepší obranca).

„Trénoval som viacero skvelých hráčov, ale nikto nebol lepší, než on. Má toľko talentu a zručností, je brilantný hráč a k tomu má ideálnu postavu. Je súťaživý a nebojácny. Je hráčom svetovej úrovne. Sledoval som ho každý deň, ale nevedel som, že je až taký dobrý,“ vyzdvihol svojho bývalého zverenca tréner San Jose David Quinn.

Za švédsku reprezentáciu si zahrá po dlhých siedmich rokoch na vrcholnom podujatí. Spomedzi obrancov bude bezpochyby jednou z najväčších hviezd turnaja v Česku.

Klub: Pittsburgh Penguins

Plat: 10 miliónov dolárov

Počet bodov v aktuálnej sezóne: 56 (11+45)

Najväčšie úspechy: striebro z OH, bronz z MS, 3× získal Norrisovu trofej pre najlepšieho obrancu v NHL

Victor Hedman (Švédsko, 33 rokov)

Obrana Švédska budí rešpekt. Okrem Hedmana a Karlssona v nej nájdeme aj Rasmusa Dahlina. Švédski hokejisti budú patriť medzi top favoritov na zisk zlatej medaily. Výrazne ich k nej predurčuje aj magnet na úspechy, ktorým je dvojmetrový obor a spoluhráč Erika Černáka v Tampe.

logo-ms-v-hokeji-2024-cesko Dávame do pozornosti Všetko o MS v hokeji 2024 na jednom mieste

„Má absolútne všetko, čo od obrancu očakávate. Je obrovský, rýchly, má vynikajúcu strelu, hrá výborne do tela a jeho prihrávky sú exkluzívne. Na ľade je ako monštrum,“ konštatuje Hedmanov bývalý spoluhráč a krajan Anton Strålman.

Hedman bol jedným z hlavných faktorov zisku dvoch Stanelyho pohárov pre klub z Floridy. Pri prvom úspešnom ťažení v sezóne 2019/20 získal cenu pre najužitočnejšieho hráča play off.

Klub: Tampa Bay Lightning

Plat: 7,9 milióna dolárov

Počet bodov v aktuálnej sezóne: 76 (13+63)

Najväčšie úspechy: zlato a bronz z MS, 2× vyhral Stanlehyo pohár, 1× získal Norrisovu trofej

Brady Tkachuk (USA, 24 rokov)

Kapitánom Ottawy je už tri roky. Syn legendárneho útočníka St. Louis Blues Keitha si zahrá premiérovo na MS. V nabitom tíme zabojuje o zlato, čím by si napravil chuť po neúspešných rokoch, ktoré má za sebou v kanadskom klube.

Play off si naposledy zahrali „senátori“ v sezóne 2016/17. O negatívnych emóciách poskytol Tkachuk nedávno rozhovor kanadskému webu Sportsnet.

HK Nitra, HK Spišská Nová Ves Čítajte viac V Trenčíne sme išli na rolbe do mesta, so Slovanom sme oslavovali tri dni, vraví legenda Nitry. Ako vidí budúcnosť klubu a čo nový štadión?

„Mám za sebou šesť rokov v NHL a absolútne nič sme nedokázali. Som znechutený a unavený z neustálych prehier. Už ma nebaví končiť sezónu v apríli. Je to frustrujúce. Som z toho nesmierne sklamaný,“ vraví Tkachuk. Motivácia dosiahnuť na medailu produktívnemu útočníkovi rozhodne nechýba.

Klub: Ottawa Senators

Plat: 10,5 milióna dolárov

Počet bodov v aktuálnej sezóne: 74 (37+37)

Najväčšie úspechy: zlato z MS do 18 rokov, bronz z MS do 20 rokov

Nico Hischier (Švajčiarsko, 25 rokov)

Bez váhania ho možno označiť za jeden z najväčších talentov švajčiarskeho hokeja. Kapitán New Jersey, v ktorom hráva slovenský obranca Šimon Nemec, sa predstaví na svojom piatom šampionáte. Na veľký tímový úspech zatiaľ kreatívny center stále čaká.

Hischierova sila je nielen v produktivite a v strieľaní gólov. Dominuje aj v ďalších kľúčových aspektoch. Bývalá jednotka draftu sa pokúsi Švajčiarov po šiestich rokoch potiahnuť k medailovému úspechu.

„Je absolútne zrejmé, že je to skvelý hráč, ale keď ste s ním na ľade a vidíte detaily ako vhadzovanie, defenzívnu hru, jeho vodcovské schopnosti, uvedomíte si, aký je výnimočný,“ mieni Hischierov spoluhráč Chris Tierney.

Klub: New Jersey Devils

Plat: 7,7 milióna dolárov

Počet bodov v aktuálnej sezóne: 67 (27+40)

Najväčšie úspechy: jednotka draftu 2017

Fanzóny v Prahe a Ostrave počas MS 2024 Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
Kedy sa otvárajú, aké budú ceny, čím platiť, na...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Victor Hedman #Erik Karlsson #Juraj Slafkovský #Nico Hischier #Connor Bedard #Brady Tkachuk #MS v hokeji 2024