Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

GLOSA: Slováci, hrajte tak, ako fáral pán Šebek

Ani zďaleka to nie je Praha, ale miestni sú za to len radi. Pre mozole ani ostré slovo sa tu nechodí ďaleko.

09.05.2024 08:20
hokej slovensko MS 2023 Foto:
Ilustračne foto
debata

Je to mesto drsných, no pracovitých ľudí. Poznačené históriou. Oceliarstvom a baníctvom. Napokon, dodnes najpopulárnejšia odpoveď v regióne na otázku: „Ja som baník, kto je viac?“, znie pomerne jednoznačne: „Dvaja baníci.“

Vitajte v Ostrave! Na mieste, ktoré slovenskí hokejisti dôverne poznajú.

Pred deviatimi rokmi nás po miestnom múzeu sprevádzal 75-ročný Václav Šebek. Muž, ktorý svoj život zasvätil bani.

Vladimír Vůjtek Čítajte viac Chlapci, toto by sa mi v Česku nikdy nestalo, uškŕňal sa počas rozhovoru Vladimír Vůjtek. Myslel si, že so slovenskou mládežou je koniec

„Pracoval som tam tridsať rokov, pľúca mám zaprášené, ale nechcem sa sťažovať,“ vravel ráznym baníckym hlasom, keď nám robil spoločnosť v klietkovom výťahu.

Spomínal, že po tom, čo zvykol vyfárať z bane, vypil aj päť veľkých pív. „Lebo tam dole,“ ukazoval prstom, „som vypotil oveľa viac“.

Hoci Slováci na oných majstrovstvách sveta nepostúpili do play off, hrali so srdcom a pán Šebek si to veľmi cenil. „Na rozdiel od Čechov, vy do hokeja dávate srdiečko,“ bil sa pred nami do pŕs.

Ako správny baník bol priamy, zbytočne nekľučkoval, odpustil si frázy – čo na srdci, to aj na jazyku. Hoci mal 75 a jeho zdravie poznačila celoživotná lopota v tme, pôsobil silno, vytrvalo a nezlomne.

Bývalý baník Václav Šebek. Foto: Peter Mráz
Václav Šebek Bývalý baník Václav Šebek.

„Chýba mi baňa, mať tak osemnásť, rozhodnem sa rovnako a fáram opäť dole,“ prisahal.

Pán Šebek zostáva prvou a najsilnejšou spomienkou na Ostravu 2015. Symbolizuje nielen samotné mesto, v ktorom záclonu do každej tradičnej krčmy denne ušije cigaretový dym z pľúc starých baníkov, ale aj naturel víťazov.

Zmes vlastností, bez ktorých na svetovom šampionáte neuspejete.

Chce sa nám veriť, že aj slovenskí hokejisti budú na MS ako pán z múzea. Odhodlaní a nepoddajní. Ochotní zariskovať. Ako partia baníkov, v ktorej sú stovky metrov pod zemou odkázaní jeden na druhého. Kde sa heslo – Jeden za všetkých, všetci za jedného – doslova žije.

Juraj Slafkovský Čítajte viac Slafkovský dostal na začiatku úver a ihneď ho začal splácať. Podľa fínskeho experta akoby ani nemal slovanské korene

Majstrovstvá sveta v hokeji sú tu. Pre Slovákov to bude akoby domáci šampionát. Kým však banícky tunel zo šatne ústi v absolútnom tichu hlboko pod zemou, ten hokejový vás vyvedie na ostravský ľad.

Pred nabitú arénu, kde iskry (chvalabohu) neprekážajú.

Za oboma tunelmi však čaká obrovská drina. Nuž, Slováci, hrajte tak, ako fáral celý život pán Šebek.

Obrany a útoky Slovenska na MS podľa Športwebu Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
Ide do tuhého. Po utorkovom zápase proti USA...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2024 v hokeji