Velmoc budoucnosti. Polsko zbrojí, jako by šlo do války. Proč je to pro Česko dobře?

Kateřina Šafaříková Martin Novák Kateřina Šafaříková, Martin Novák
9. 5. 2024 11:00
O Polsku se víc než třicet let mluví a píše jako o možné evropské velmoci, ale vypadá to, že až teď konečně naplňuje svůj potenciál.
Druhý díl podcastu E40: Napříč kontinentem | Video: Martin Novák, Kateřina Šafaříková

"Červenobílé síle", myšleno je Polsko, nikoliv Slavia Praha, je věnována nová epizoda podcastu E40 - napříč kontinentem. Autoři Kateřina Šafaříková a Martin Novák oslovili jako hosta zkušeného diplomata a bývalého šéfa Českého centra ve Varšavě Petra Janyšku.

Podcast E40 si můžete přehrát také ve svých podcastových aplikacích, mj. ve Spotify:

"Poláci mají velmi rádi české filmy a českou kulturu považují za jednu z nejlepších v Evropě. Na Čechy se dívají jako na pohodáře a velkým fenoménem v Polsku je český smažák," popisuje v podcastu Janyška.

Nová polská vláda liberálního premiéra Donalda Tuska je na rozdíl od předchozího kabinetu Práva a spravedlnosti výrazně proevropská. Chce hrát takzvaně první ligu, do které už jen kvůli počtu obyvatel patří po bok Německa, Francie, Itálie a Španělska.

"Tusk je v Bruselu velmi oblíbený," říká Kateřina Šafaříková a domnívá se, že rozdílná politika vůči Rusku rozděluje Visegrádskou čtyřku natolik, že to jsou spíš dvě visegrádské dvojky. Polsko s Českem na straně Ukrajiny a Maďarsko se Slovenskem na straně druhé.

Novináři upozorňují také na velký nárůst polských výdajů na obranu. Příští rok to bude už 4,2 procenta HDP. Novák hovoří o kulturní přitažlivosti Polska, úspěšných polských filmech na platformách Netflix nebo HBO. "Série jako Wataha, 1670 nebo Bažina mají ve světě obrovskou sledovanost," uvádí Novák.

Řeč je také o tom, že šéfka Evropské komise v Praze Ursula von der Leyenová mezi prvními navštívila českého zbrojaře Michala Strnada, ředitele zbrojovky Czechoslovak Group. "Je to ukázka toho, jak se situace v Evropě změnila. Před rokem 2022 by taková schůzka vyvolala mnoho otázek a spekulací. Teď je důvod jasný," říká Šafaříková.

 

Právě se děje

Další zprávy