Založ si blog

Was ist das schupa alebo Keď šašovia a blázni chcú víťaziť

Aj keď od skončenia najstrašnejšej vojny v dejinách ľudstva uplynulo už tak veľa desiatok rokov, ešte stále sa traduje, že v Rusku a ďalších krajinách bývalého Sovietskeho zväzu len ťažko nájdete rodinu, ktorej by sa tak alebo onak, najčastejšie stratou otca a syna, dcéry, či príbuzného a známeho, nehovoriac o obrovských materiálnych škodách, nedotkla druhá svetová vojna.

Dnes, t. j. 9. mája, sa v Moskve a mnohých ďalších mestách oslavuje Deň víťazstva. Je to ich veľký deň a nik nemá právo bagatelizovať osudovosť toho, čo znamenala bezpodmienečná kapitulácia nacistického Nemecka a spojencov. Aj z dôvodu, čo by znamenal opak nielen pre Rusko, Ukrajinu, ale aj ďalšie slovanské národy a celý svet.

Ak sa v dnešný deň dá dočítať krajnú nehoráznosť, že druhú svetovú vojnu vyhrali USA a Ukrajina, lebo bojovali proti Stalinovi, treba sa obávať, že postupne šašovia a blázni budú vládnuť a prepisovať históriu. Ak u nás si hlava štátu, podpredseda parlamentu a ďalší ústavní činitelia myslia, že väčšiu úctu si zaslúži neznámy vojak /ako istú symboliku nespochybňujme/ ako desaťtisíce mŕtvych na Slavíne, toto nepodceňujme. Nie je to dobrá cesta a bolo by načim sa spamätať. Aby sme v hanbe neostali, ako to písali klasici.

Teraz sa už hrôzou „trasiem“, ako zakuklení „demokratickí“ anonymovia ma za predchádzajúce riadky napadnú ako rusofila a budú sa sypať aj zlostné vyhrážky. Nuž čo, keď myslenie bolí a priestor patrí aj hlupákom, ak nerešpektujú iný názor. Aby som trochu zmiernil ich „spravodlivé“ rozhorčenie, pôjdem na to inak a vopred sa sa ospravedlňujem tým, ktorí to nepochopia.

A teda, v časoch hlbokého socializmu odvážni bojovníci dnes zvaní disidenti s obľubou šírili fór, za ktorý sa mohlo ísť do basy. Kto bol v Moskve vie, že nižšie pod Kremľom sa nachádza Alexandrijský park, kde sa bolo treba postaviť do dlhočizného radu, aby ste sa dostali k Mauzóleu Lenina. /Však, pán František Mikloško, veru, tam som vás stretol/.

A v tom parku je večný oheň a hrob neznámeho vojaka. Uctievané pietne miesto, kam sa chodia klaňať aj najvyššie štátne návštevy. A ten fór – vraj tam čosi poriadne buchlo, až to prebudilo toho neznámeho vojaka. Prekvapene sa rozhliadal a počul okolostojacich, že to ale bola šupa ! Reagoval po svojom, že was ist das schupa ?

Nuž čo, ľudová umelecká tvorivosť, tentoraz hlúpa a zlomyseľná. Krajne nevhodná. Nechcem žiadnu analógiu, ale niečo predsa. Pre mňa je nie celkom vhodné to miesto, kde v Bratislave včera prezidentka s Rizmanom, Šimečka s Biháriovou a ďalší v prítomnosti zopár ľudí, ktorých bolo možno zrátať na prstoch jednej ruky, sa klaňali neznámemu vojakovi. Či to bolo dôstojné a nemali radšej vyšliapať na Slavín, sa možno oprávnene a legitímne zamýšľať.

Počul som aktuálny pokus o fór. Vraj, ešte že Čaputová definitívne končí. Inak by možno založila novú tradíciu a ak do Bratislavy stihne prísť prezident USA Biden rokovať o mieri s ruským proťajškom, bude to skôr estráda, ak im ukážu toto „pietne“ miesto v tvare pneumatiky. Pointu som zabudol, ale súvisí to so Šimečkom. Nech mi mladý pán prepáči.

A teraz už vážne – vážme si historické fakty, majme úctu k národom, ktoré nevýslovne trpeli, na prvé miesto presadzujme mier, nezabúdajme, že fašizmus bol a je veľkým zlom.

A či bude ? V myslení a nedajbože aj v konaní ? A dokedy ? Tak to je naozaj otázka …

Ako začať od seba alebo Byť premiérom – ani za nič na svete !

20.05.2024

Vo svojom najbližšom okolí sa stretávam s myšlienkou, že pri posudzovaní a komentovaní javov, napríklad aj zločinného atentátu na premiéra vlády Slovenskej republiky, najprv treba začať od seba. Inými slovami, ak niekomu hovorím o tom, aby nebolo tak, ako už bolo a ťažko nás to poznačilo, a ako treba všeličo zmeniť, mal by som v rámci toho začínania od seba zmeniť sa [...]

Mr. Fico má pravdu a vlastný názor alebo A čo za to ?

19.05.2024

Určite by nebolo dobré, keby v obrovskej záplave informácií, postojov, komentárov a vysvetlení o tragickej udalosti v Handlovej zapadlo to najpodstatnejšie – hrozba nespôsobilosti väčšiny z nás, pravdaže, najmä všetkých politikov, odhaliť úplnú pravdu o príčinách zločinu proti premiérovi, demokracii a Slovensku. A ďalej, je tu reálne nebezpečenstvo [...]

Robo Robovi ako človek človeku alebo „Umelci“ do kúta

18.05.2024

Keďže zo záhadného dôvodu sa stále neviem zaregistrovať pre komentovanie príspevkov na blogu Pravda, využívam túto možnosť ako bloger na aktuálnu a dôležitú výpoveď. Na inom mieste som chcel reagovať na tlačovú konferenciu ministra R. Kaliňáka z nemocnice v Banskej Bystrici, pripojiť sa k pozdravom p. premiérovi a niečo sa opýtať. Žiaľ, komentovanie je zakázané. [...]

SR Prešov Demokrati snem Naď TK POX

Vytýčili prvé pojednávanie vo veci žaloby Jaroslava Naďa na Ľuboša Blahu

20.05.2024 13:46

Naď podal na Blahu žalobu za to, že ho pred vyše dvoma rokmi opakovane nazval vlastizradcom.

Rooseveltova nemocnica, Banská Bystrica

Rooseveltova nemocnica podpísala zmluvu so zhotoviteľom novej nemocnice

20.05.2024 13:06

Hrubá stavba nemocnice má byť hotová v roku 2026, bude financovaná z plánu obnovy.

nehoda kamión diaľnica

Na diaľnici D1 v smere do Bratislavy sa v priekope prevrátil kamión

20.05.2024 12:20

Došlo k zídeniu kamióna prevážajúceho drevo mimo vozovky.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 100
Celková čítanosť: 189935x
Priemerná čítanosť článkov: 1899x

Autor blogu

Kategórie