KOMENTÁŘ: Novotného pinďour, plochá Země... A co takhle řešit reálné problémy?

Českou politickou scénou poslední dny rezonuje prakticky jediné téma – Pavel Novotný a jeho výroky. Politici se předhánějí ve tvrdém slovníku, který patří snad jen do hospody čtvrté cenové. To u východních sousedů jsou ještě dál. Slovenští politici totiž řeší, zda je planeta Země kulatá či plochá. Nabízí se tak otázka. Vážně jsme klesli už tak hluboko, že řešíme jen takové, s prominutím, pitomosti, a před reálnými problémy zavíráme oči?

Starosta Řeporyjí a enfant terrible ODS Pavel Novotný tentokrát vážně přestřelil. O tom není sporu. Jsme u něj zvyklí na vulgarity, tvrdé ataky bez servítků na politické oponenty i rivaly mimo tuto scénu, ale slova o nemocné zpěvačce Anně Slováčkové byla totálně přes čáru.

ČTĚTE TAKÉ: Havlíček: Pohár přetekl, Novotného nestačí jen odsoudit. Požádal premiéra, aby se distancoval

Politici z hnutí ANO jako Karel Havlíček či Martin Kolovratník se velmi brzy ostře vymezili, stejně tak komunistická europoslankyně Kateřina Konečná. Stejně tak zpěvaččin otec Felix Slováček. OK, to je zcela fér. Novotný si odsouzení zaslouží.

Co následovalo poté, je už ale totálně mimo. „Pavel Novotný je zvířátko – tupá hlava, velké břicho, malý pinďour,“ pronesl o starostovi pražských Řeporyjí Havlíček ve svém videu.

Novotný zase reagoval slovy: „Když chlap mluví o malém pinďourovi, tak to vždycky zavání buzeranstvím nebo buranstvím. Připadá mi zoufalé, že si na mně honí fame. On jediné, co zatím dokázal, bylo v řiťolezectví. V tom je výborný.“ Mezitím se alespoň omluvil za slova o Slováčkové.

Politická scéna tak už několik dní žije tímto tématem-netématem. Rozhodně se nechci ani jedné ze stran zastávat. Trapnost situace se totiž neustále zvětšuje a podíl na tom mají jak Novotný, tak Havlíček. Gratuluji, pánové.

Je Země kulatá, nebo plochá?

Možná by nás mohlo uklidnit, že v tom nejsme sami. Kousek od nás, na Slovensku, se totiž politická debata točí kolem ještě absurdnějších témat. Rezonuje tu téma, které by snad mělo být již pár set let vyřešené – je Země kulatá, nebo plochá?

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

Polemizovat o tom chtěl aspirant na nového šéfa restrukturalizované veřejnoprávní televize a rozhlasu STVR Lukáš Machala. Na pozadí je závažná kauza, kdy opozice společně s částí médií a společnosti kritizuje vládu premiéra Roberta Fica, že si chce podrobit veřejnoprávní novináře pod hlavičkou nynější RTVS.

Symbolem je však právě debata o kulatosti či plochosti naší planety. Naposledy to zmínil poslanec za vládní SNS Rudolf Huliak. „O tom, zda je Země plochá, nebo kulatá, by se dalo polemizovat,“ prohlásil v debatě na TA3 politik, kterého pro jeho kontroverzní a často až šílené názory prezidentka Zuzana Čaputová odmítla jmenovat ministrem životního prostředí.

Huliakovi a spol. evidentně nestačí slova astronautů, kteří Zemi skutečně viděli z vesmíru, a evidentně ani nepopiratelné závěry vědců a učenců, některá stará už celá tisíciletí. Není to Absurdistán?

A co třeba řešit něco palčivějšího?

Češi a Slováci mají společné mnoho. Nyní se k tomuto výčtu přidává další věc. Všichni řešíme něco, co už by dávno mělo být vyřešené a uzavřené.

PODÍVEJTE SE: Spory o důchodové reformě

Místo toho, aby se u nás diskutovalo kupříkladu o důchodové reformě a její podobě v případě návratu hnutí ANO k moci, nebo u Slováků o nezávislosti veřejnoprávní televize, vedou se nesmyslné debaty a střety o věcech, jako jsou Novotného výroky o Slováčkové, Havlíčkem vyřčený „malý pinďour“ starosty Řeporyjí, či právě kulatost/plochost Země.

Češi i Slováci, můžeme si gratulovat.

Tagy: