Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zakázky od pravoslavné církve dostává šofér pražského arcibiskupa. Jeho skutečná role v církvi pod vlivem Moskvy není jasná

Mykola Lemko (vpravo v modrém oblečení) vedle arcibiskupa Michala. Foto: pravoslavná církev
Mykola Lemko (vpravo v modrém oblečení) vedle arcibiskupa Michala. Foto: pravoslavná církev

Pobočník a řidič arcibiskupa pravoslavné církve Mykola Lemko dostává řadu církevních stavebních zakázek. Nikdo neví, kolik na nich jeho firmy vydělávají, kontrolu nad tím má pouze proruský arcibiskup pražský Michal Dandár. Část vedení církve to kritizuje a vyslovuje obavy, že Lemkova role v církvi je významnější, než plyne z jeho funkce.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Jak Deník N už popsal, česká pravoslavná církev postupně začala podléhat Moskvě a vlivu Putinova Ruska. Proruské vedení církve poslední roky do Česka přivádí ukrajinské kněze hlásící se k moskevskému patriarchátu, a tedy Putinovu blízkému spojenci, patriarchu Kirillovi.

Ukrajinské pravoslaví spadalo od 17. století pod moskevský patriarchát. Po rozpadu SSSR se na Ukrajině ustavil kyjevský patriarchát, o kontrolu nad církví spolu od té doby oba soupeřily. V roce 2018 se Pravoslavná církev Ukrajiny od Moskvy oficiálně osamostatnila, Rusko si ale podrželo významný vliv. Po invazi na Ukrajinu vyhlásila nezávislost na moskevském patriarchátu i ta část ukrajinského pravoslaví, která se k němu stále hlásila. Část proruských duchovních Ukrajinu opustila, někteří přišli do České republiky a získali vliv v českém pravoslaví.

Pro církev i Česko se jedná o bezpečnostní hrozbu, kterou monitorují úřady i bezpečnostní složky. Není to však jediný problém.

Další pátrání Deníku N odhalilo, že církev netransparentně rozděluje peníze lidem z blízkého okolí arcibiskupa Michala Dandára. Ten je někdejším agentem komunistické Státní bezpečnosti s krycím jménem Míša a také bývalým spolužákem ruského patriarchy Kirilla z ruské Leningradské duchovní akademie.

Na mše a jiné církevní akce však nechodí sám. Pokaždé je mu v zádech také jeho

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Náboženství

Ruský vliv v ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější