Na Mladoboleslavsku už druhý den hoří les, způsobil to člověk. Hašení komplikuje těžký terén

Požár lesa u Žehrova na Mladoboleslavsku

Požár na Mladoboleslavsku

Požár zhruba hektaru lesa u Žehrova na Mladoboleslavsku podle hasičského vyšetřovatele způsobil člověk. Nepodařilo se ale zjistit, zda za tím byl úmysl. Na místo, kde od čtvrtečního večera hoří, není volný přístup, jde o uzavřenou oblast, kterou spravují Lesy ČR. S hašením lesa pokračují hasiči od pátečního rána, na místě je přes pět desítek hasičů, pomáhá jim vrtulník s bambivakem. Rozsah škody zatím není známý, řekl mluvčí hasičů Jan Sýkora.

„Je to uzavřená oblast s nenarušenou přírodou, kam by se člověk bez porušení předpisů neměl dostat, pouze správa lesů a jejich zaměstnanci, ale aktuálně tam neprobíhala žádná činnost,“ řekl Sýkora. Vyšetřovatel podle něj na místě nenašel žádné stopy jako například lahve, vyloučil rovněž výkyvy počasí.

ČTĚTE TAKÉ: Kdo může za řádění koně v Pardubicích? Policie šetří incident, při kterém zranil čtyři lidi

Vyšetřovatel požárů určil příčinu požáru jako neúmyslné zavinění. Jinak řečeno, požár způsobil člověk. Zda úmyslně, nebo neúmyslně, se zjistit nepodařilo. Stejně jako konkrétní osobu,“ uvedli hasiči na síti X.

Hašení je náročné kvůli těžko přístupnému terénu, kde jsou i skály. Zatím není možné určit, jak dlouho zásah potrvá. Nedochází k plamennému hoření, ale prohořívá hrabanka, kterou je nutné rozhrabat a prolít vodou.

Ve čtvrtek večer dorazilo k požáru lesa šest jednotek hasičů, přiletěl i policejní vrtulník s vakem na vodu. Hasiči vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu ze čtyř kvůli většímu počtu zasahujících jednotek.

VIDEO požáru od hasičů

Tagy:
les požár hasiči Středočeský kraj Hasičský záchranný sbor terén okres Mladá Boleslav