Vězení pro mladistvé Foto: Vězeňská služba

Mladiství loni spáchali přes 1700 trestných činů, jejich počet ve věznicích stoupl

Zatímco v roce 2022 dostalo nepodmíněné trestní opatření 87 mladistvých, loni toto číslo skokově vzrostlo na 180. Celkem mladiství spáchali 1729 trestných činů, v roce 2022 to bylo 1543. Nejvíce prohřešků se týká loupeží, krádeží, ublížení na zdraví nebo pohlavního zneužití. Vraždy spáchali mladiství v roce 2023 pouze 2. Nejčastějším opatřením je podmínka. Dlouhodobě více trestné činnosti páchají chlapci. Vyplývá to ze statistik Ministerstva spravedlnosti.

Nezletilý chlapec, který loni v létě brutálně zbil a zkusil znásilnit ženu na ulici v pražské Hostivaři, si odpyká čtyři roky vězení. Trest mu ve čtvrtek potvrdil pražský vrchní soud. Útočníkovi bylo v době činu 15 let, dříve se aktivně věnoval boxu. Znásilnění nestihl provést, protože jiný nezletilý chlapec zburcoval policii. Násilník ženě při osmnáctiminutovém útoku zlámal řadu kostí v obličeji, měla také otřes mozku. Musela podstoupit několik operací, má poškozený zrak a trpí posttraumatickým syndromem.

Jméno obžalovaného mladistvého ani žádné informace, které by mohly vést k odhalení jeho totožnosti, nelze podle zákona zveřejnit. Vzhledem k nízkému věku mu hrozilo nanejvýš pětileté odnětí svobody. V případě odsouzení se mladistvým ukládá poloviční trest, než jaký je ukládán dospělému pachateli.

Tento případ patří k těm nejbrutálnějším, které v ČR mladiství spáchají. Dalšími častými trestními opatřeními jsou obecně prospěšné práce, výjimkou není ani propadnutí věci. Celkem ale trestná činnost mladistvých v ČR dlouhodobě klesá. V roce 2014 se trestného činu dopustilo 2457 mladistvých, což je zhruba o 700 více, než loni. I vražd spáchali v roce 2014 mladiství 6, loni pouze 2.

Pro mladistvé ve věku 15 až 18 let, které se dopustily trestného činu, platí zvláštní režim. Upraven je v zákoně o odpovědnosti mládeže za protiprávní činy a soudnictví ve věcech mládeže. Trestné činy mladistvých se nazývají provinění. Naopak minimálně se ukládají peněžité tresty, byť loni jich soudy uložily sedm, dříve obvykle žádné.

Mladiství mají ve vězení možnost studia Foto: Vězeňská služba

Mladiství mají ve věznicích speciální podmínky, vazební stíhání je velmi výjimečné. Ve vězení pak plní povinnou školní docházku, pokud ji nemá dokončenou. Základní škola stanoví individuální vzdělávací plán, kterým se věznice řídí. Mladistvý je vzděláván každý den obdobně jako ve škole, dostává i úkoly, které plní samostatně na cele. „Pro mladistvé je v dopoledních hodinách zajišťován výukový program dle projektu s názvem „Škola za školou“. Obsah výuky je zaměřen na upevňování školních znalostí z českého jazyka, cizího jazyka, matematiky, přírodopisu, zeměpisu, dějepisu a občanské nauky. Mladiství denně pracují na zadaných úkolech, rozvíjí si své znalosti a jsou jim zadávány úkoly k vypracování na cely,“ uvádí Vězeňská služba s tím, že vězni mají možnost i samostudia cizího jazyka či přípravy na zkoušky v autoškole. Tresty mladiství vykonávají ve Věznici Heřmanice, Pardubice nebo ve Všehrdech.

Kompletní statistiky si můžete prohlédnout zde.

Jaká opatření lze uložit u trestné činnosti mladistvých?

  • výchovná (dohled probačního úředníka, probační program, výchovné povinnosti, výchovná omezení a napomenutí s výstrahou),
  • ochranná opatření (ochranné léčení, zabezpečovací detence , zabrání věci, zabrání části majetku a ochranná výchova),
  • trestní (obecně prospěšné práce, peněžité opatření, peněžité opatření s podmíněným odkladem výkonu, propadnutí věci , zákaz činnosti, zákaz držení a chovu zvířat, vyhoštění, domácí vězení, zákaz vstupu na sportovní, kulturní a jiné společenské akce, odnětí svobody podmíněně odložené na zkušební dobu (podmíněné odsouzení), odnětí svobody podmíněně odložené na zkušební dobu s dohledem, odnětí svobody nepodmíněné)

Česká justice také upozornila na to, že stoupá trestná činnost mravnostního charakteru u mladistvých. Podíl osob věku pod osmnáct let na mravnostních deliktech je podle Analýzy trendů kriminality Institutu pro kriminologii a sociální prevenci významný: „Osoby mladší osmnácti let se též poměrně významně podílejí na skutcích mravnostního charakteru. Nejčastěji to byly skutky pohlavního zneužití, pro které bylo stíháno 303 osob (145 nezletilců a 159 mladistvých). K incidenci skutků pohlavního zneužití je třeba podotknout, že jejich výskyt v těchto věkových kategoriích zahrnuje téměř dvě třetiny těchto spáchaných skutků,“ uvádí se v analýze roku 2022.

Zajímavé je, že na sousedním Slovensku byl loni nepodmíněný trest uložen pouze 23 dětem. „K poklesu počtu mladistvých odsouzených za poslední roky dochází především z důvodu trestní politiky státu, z důvodu rozšíření možností alternativních trestů a opatření pro mladistvé pachatele trestné činnosti,“ vysvětluje státní tajemník ministerstva spravedlnosti Michal Sedliak. „Zaznamenáváme jejich častější využívání v praxi, neboť trest odnětí svobody by měl být krajním a posledním řešením a to jen v případech, kdy se spáchá mimořádně závažná trestná činnost. Naplňují se tak i mezinárodní dokumenty a dohody o lidských právech, směrnice, standardy a doporučení, ke kterým jsme vázáni,“ dodává ředitel ústavu Michal Hrnčiar.

Eva Paseková