Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Svět

Izrael chystá v Rafáhu menší akce, aby nedráždil USA. Hamás myslí na comeback

Kouř stoupá ze zasažených budov po izraelských úderech v Rafáhu. (7. května 2024) foto: Reuters

Izrael plánuje v částech Rafáhu na jihu Pásma Gazy provést několik oddělených vojenských operací místo rozsáhlé pozemní ofenzivy, aby nerozhněval USA a mezinárodní společenství. S odkazem na své zdroje to uvedla libanonská média. Podle izraelského deníku Haarec se palestinské hnutí Hamás chystá v příštích dnech zintenzivnit boje na severu Pásma Gazy, aby ukázalo Izraeli, že má stále funkční velitelské struktury i jinde než v Rafáhu.
  12:28aktualizováno  17:53

Americký prezident Joe Biden tento týden pohrozil zastavením dodávek útočných zbraní Izraeli, pokud izraelská armáda spustí v nejjižnějším městě Pásma Gazy rozsáhlou ofenzivu. Před boji v jiných částech pásma se v Rafáhu ukryl více než milion Palestinců, což vyvolává obavy z vysokých civilních ztrát v případě vpádu do města.

Libanonský deník Al-Achbár citoval egyptského činitele, podle něhož se situace v Rafáhu zhoršuje. Podle Izraele se v Rafáhu skrývají čtyři prapory Hamásu, což z něj činí poslední baštu této teroristické skupiny v Pásmu Gazy.

V pondělí začal Izrael vyzývat civilisty ve východní části Rafáhu, aby odešli k pobřeží, kde je podle izraelské armády „bezpečná humanitární zóna“.

Podle úřadu OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) ale tato oblast už není schopna pojmout další uprchlíky a lidé tam přežívají v nuzných podmínkách.

Část této oblasti, kam se mají civilisté přesunout, je i v Chán Júnisu, který je zničený masivním bombardováním a boji z předchozích měsíců. V úterý Izrael zahájil operaci, jejímž cílem je obsadit palestinskou stranu hraničního přechodu Rafáh na hranici s Egyptem.

Hamás chystá boje jinde

Deník Haarec v pátek bez dalších podrobností informoval, že hnutí Hamás se mezitím chystá v příštích dnech zintenzivnit boje jinde v enklávě.

„Zatímco se oči světa a Izraele soustředí na Rafáh, kde armáda zahájila omezenou a cílenou pozemní operaci, v jiné části Pásma Gazy se utváří nová realita, která ukazuje vojenskou obnovu Hamásu,“ napsal také ve čtvrtek izraelský zpravodajský server Ynet.

Ačkoli se izraelská armáda se nyní soustředí hlavně na okolí Rafáhu, což zdůvodňuje tím, že tato oblast je poslední baštou Hamásu, pokračuje i v bojích v jiných částech Pásma Gazy. Tento týden například ve čtvrti Zajtún ve městě Gaza, kde podle pátečního vyjádření armády vojáci zničili „teroristickou infrastrukturu“ Hamásu.

Portál The Times of Israel v pátek připomněl, že ve čtvrti Zajtún bojovala izraelská armáda už několikrát, ale bojovníci Hamásu se znovu dokázali vrátit do míst, která předtím vojáci „vyčistili“.

Každý den z Rafáhu uprchne 30 tisíc lidí

Z Rafáhu podle OSN uprchlo již přibližně 110 tisíc lidí, a to do oblastí, které považují za méně nebezpečné na úzkém palestinském území.

Podle OSN rovněž hrozí, že se v nejbližších dnech v Pásmu Gazy zastaví poskytování humanitární pomoci kvůli klesajícím zásobám potravin a pohonných hmot. Důležité hraniční přechody zůstávají zavřené, což povede k uzavření nemocnic a k většímu hladu.

„Každý den z města prchá asi 30 tisíc lidí,“ uvedl šéf oddělení OCHA pro Pásmo Gazy Georgios Petropoulos. Dodal, že „většina z těchto lidí se od začátku války mezi Izraelem a Hamásem musela stěhovat již pětkrát nebo šestkrát“.

Bez dodávek pohonných hmot v příštích několika dnech pravděpodobně dojde velkému počtu zdravotnických zařízení palivo, které potřebují k dalšímu provozu, uvedl představitel OCHA.

Patří mezi ně pět nemocnic provozovaných ministerstvem zdravotnictví Hamásu, pět polních nemocnic, 17 středisek primární zdravotní péče provozovaných Úřadem OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA a dalšími partnery, deset mobilních klinik poskytujících služby v oblasti očkování, úrazové péče a podvýživy a 23 zdravotnických zařízení v Mavásí.

Petropoulos uvedl, že v Pásmu Gazy také může dojít voda, zařízení na její výrobu jsou podle něj udržována jen natolik, aby nedošlo k jejich trvalé ztrátě. Světovému potravinovému programu (WFP) a agentuře UNRWA rovněž dojdou v příštích dnech potraviny k distribuci, dodala OCHA.

Hrozí také, že na území přestanou fungovat zbývající pekárny. „Pokud se humanitární situace nezlepší, čtyřem pekárnám, které stále fungovaly s omezenou kapacitou v Dajr Balah a Rafáhu, do pondělí rovněž dojdou zásoby a palivo,“ dodává OCHA.

Válku v Pásmu Gazy vyvolal teroristický útok Hamásu na izraelské území z loňského 7. října, při němž zahynulo na 1 200 lidí a 250 jich bylo vzato jako rukojmí. Následné masivní izraelské bombardování a pozemní operace si podle úřadů ovládaných Hamásem od října vyžádaly více než 34 900 palestinských životů.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!