Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Svět

Soud potvrdil trest pro Trumpova exporadce, odmítl vypovídat v Kongresu

Stratég bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa Steve Bannon. (18. října 2021) foto: AP

Federální odvolací soud ve Washingtonu v pátek potvrdil Steveu Bannonovi čtyřměsíční trest vězení, který bývalý poradce prezidenta Donalda Trumpa dostal v roce 2022 za neuposlechnutí obsílky od Kongresu. Bannon odmítl vypovídat před kongresmany, kteří vyšetřovali vpád Trumpových příznivců do Kapitolu po volbách v roce 2020.
  17:52

Před pátečním rozsudkem byl Bannon na svobodě; nyní mu hrozí, že si trest bude muset odpykat. Soudní porota jej před dvěma lety uznala vinným z pohrdání Kongresem ve dvou bodech, trest pak prvoinstanční soud oznámil v říjnu 2022.

V pátek rozsudek podle amerických médií potvrdila trojice členů odvolacího soudu. Ta odmítla Bannonovu obhajobu, že předvolání ke spolupráci s kongresovým vyšetřováním bylo nepatřičné.

Zda bude Bannon muset bezprostředně nastoupit k výkonu trestu, nebylo z prvních zpráv jasné. Trumpův exporadce se pravděpodobně bude moci obrátit na nejvyšší soud Spojených států – ten však v podobném případu jiného Trumpova exporadce, Petera Navarra, odmítl zasáhnout. Navarro na začátku roku dostal rovněž čtyři měsíce za mřížemi a aktuálně je ve vězení v Miami.

Bannon byl jedním z lídrů Trumpovy kampaně před volbami v roce 2016. Po jeho zvolení několik měsíců působil v Bílém domě jako „vrchní stratég“, ovšem ještě během prvního roku administrativu opustil. S aktuální Trumpovou kampaní za znovuzvolení sice formálně není spojený, zůstává však prominentním hlasem na scéně exprezidentových stoupenců.

Výbor Sněmovny reprezentantů, který vyšetřoval nepokoje z 6. ledna 2021, po Bannonovi požadoval osobní výpověď i dokumenty. Mimo jiné proto, že podle komise byl den před útokem na Kapitol s Trumpem v kontaktu. Bannon odmítl spolupracovat s odvoláním na pravomoc vlády zatajovat jisté informace před Kongresem, soudy ale tyto argumenty v jeho ani v Navarrově případě neuznaly.

Autoři: ,