Hlavní obsah

Ruský voják na straně Ukrajiny. Z okupované oblasti zachránil dva výsadkáře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Drop of Light, Shutterstock.com

Ukrajinský voják. Ilustrační foto.

Ruský voják Dmytro na stranu Ukrajiny přeběhl na začátku války. O pár měsíců později pomohl zachránit dva ukrajinské bojovníky, kteří se skrývali v okupovaném Luhansku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ruský voják zachránil dva raněné ukrajinské výsadkáře, kteří se více než rok ukrývali ve městě v okupovaném Luhansku, informoval v pátek server Kyiv Post. Vojáci byli zachráněni v rámci operace Prapor, kterou koordinovala ukrajinská rozvědka.

Ukrajinští vojáci byli těžce raněni na začátku ruské invaze na Ukrajinu na jaře roku 2022. Uvázli v okupovaném Luhansku, kde byli také léčeni, dokud je ruský voják nezachránil. Do bezpečí se dostali 28. září 2023.

O úspěšné akci informoval šéf rozvědky Andrij Jusov v pátek s odstupem několika měsíců, kdy byla akce provedena. Učinil tak z bezpečnostních důvodů. Na tiskové konferenci promluvil i o příběhu vojáka Dmytra, který Ukrajince zachránil. Dmytro po začátku ruské invaze vstoupil do programu ukrajinské rozvědky Chci žít na pomoc ruským vojákům, kteří odmítají bojovat na straně agresora. Nyní působí v proukrajinské legii Svoboda Ruska.

Jusov dále řekl, že po vstupu Dmytra do programu byl nastaven jediný cíl, a to „návrat mužů obranných sil a přesun Dmytra na stranu pravdy“. Operace trvala dva měsíce. Dmytro ukradl auto a spolu s ukrajinskými vojáky projel osmnácti check-pointy, zatímco byli všichni oblečeni v ruských uniformách.

Dmytrova rodina je nyní v bezpečí v Ukrajinou kontrolované oblasti. Zachránění vojáci se po uzdravení vrátili na frontu a působí v ukrajinském letectvu.

Ukrajinská vojenská rozvědka pravidelně podniká různé operace. Jejich hlavním cílem je ničení ruské vojenské techniky, rozvědka se ale snaží zároveň navazovat kontakt s ruskými vojáky.

Doporučované