Hlavní obsah

Demonstranti chtěli vtrhnout do továrny Tesly v Německu, střetli se s policií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: X/@SouthToday5

Klimatičtí aktivisté s modrými čepicemi na hlavě se střetli s policií.

Továrna automobilky Tesla v Grünheide východně od Berlína je předmětem sporu. Místní nesouhlasí s jejím rozšířením na úkor lesa. V pátek před ní demonstrovali aktivisté za životní prostředí, někteří se pokusili vtrhnout dovnitř.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Stovky protestujících proti rozšíření továrny automobilky Tesla v Grünheide nedaleko Berlína se v pátek střetly s policií, když se někteří z nich pokusili vtrhnout do závodu na výrobu elektromobilů.

Podle organizátorské skupiny Disrupt Tesla, která tvrdí, že rozšíření závodu by poškodilo životní prostředí, se protestu zúčastnilo přibližně 800 lidí. Tesla čelí intenzivnímu odporu od chvíle, kdy společnost v březnu 2022 továrnu otevřela a později oznámila plány na rozšíření na úkor části nedalekého lesa, aby zvýšila své výrobní kapacity.

V únoru se město, kde se továrna nachází, v referendu vyslovilo proti těmto plánům. Jak ale upozorňuje britský deník The Guardian, toto hlasování bylo právně nezávazné.

Později, v březnu, musel být celý závod na týden uzavřen, kdy požár vyřadil napájení továrny. Policie od začátku pracovala s verzí, že požár byl založen úmyslně. K odpovědnosti za požár se následně přihlásil samostatný protestní kolektiv nazvaný Volcano Group, který zároveň vyzval k úplnému zničení gigafactory.

Video z páteční akce ukazuje desítky lidí v modrých čepicích a maskách, kteří přicházeli z nedalekého zalesněného území a snažili se vtrhnout do areálu společnosti. Policisté se jim v tom snažili zabránit, a to i za použití síly. Několik osob bylo zraněno.

Podle mluvčího Disrupt Tesla Oleho Beckera, s nímž mluvila agentura Reuters, chce skupina upozornit kromě snahy automobilky zničit část lesa vedle své německé továrny také na ničení životního prostředí, které způsobuje těžba lithia. Zeměmi s největšími dopady jsou podle něj Bolívie a Argentina. Lithium je klíčovou surovinou pro baterie elektromobilů.

Doporučované