MACRON A VÁLKA

Macron znovu nevylučuje, že pošle vojáky na Ukrajinu, ale doufá, že nebude muset

MACRON A VÁLKA
Macron znovu nevylučuje, že pošle vojáky na Ukrajinu, ale doufá, že nebude muset

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Francouzský prezident Emmanuel Macron v sobotu opět pronesl svá silná dvojjaká poselství směrem do východní Evropy. Řekl, že doufá, že „nebudeme muset jít do války." Současně vzkázal do Moskvy, že pokud ohrozí "naše zájmy,...pak nevylučuji, že zasáhneme." Informuje o tom deník Le Figaro. Je to již po několikáté, co hovoří o možném vojenském zásahu na Ukrajině.

Macron se zjevně rád objevuje jako válečný vůdce, píše francouzský deník a poukazuje na nejnovější, zřejmě předvolební video, do eurovoleb, nazvané Odpovídám na vaše otázky o Evropě, kde říká, že "doufá, že nebudeme muset jít do války."

Dostal dotaz, zda "půjdeme do války?" "Ukrajina byla napadena Ruskem a v určitém okamžiku musíme být schopni Rusko odradit od dalšího postupu. Na Ukrajině je ohrožena suverenita a územní celistvost této země. Ale v sázce je také právní stát, naše společná pravidla. A pokud to necháme na Ukrajině, je to zákon nejsilnějšího. A my nemůžeme být v bezpečí, děje se to 1500 kilometrů od nás,“ začal svůj projev s tím, že by Francie ztratila veškerou důvěryhodnost.

"Takže si hodně hrajeme s naší budoucností a naší bezpečností na Ukrajině. [...] Musíme tedy Ukrajincům dodat více techniky, ale také musíme v danou chvíli říci, jestli Rusové zajdou příliš daleko, my všichni Evropané, musíme být připraveni jednat, abychom je odradili," pokračoval Macron.

"Takže ne, doufám ze všech svých sil, že nebudeme muset jít do války. Ne, Francie není válečná velmoc, ale mírová velmoc. Ale ano, pokud chceme mít mír, musíme ho chránit. To je důvod, proč se musíme vyzbrojit a proč musíme být odrazující a důvěryhodní vůči našim protivníkům, někdy tím, že jim řekneme: „Pokud zajdete příliš daleko a pokud ohrožujete naše zájmy, moji vlastní bezpečnost, nevylučuji, že zasáhneme,"" uzavřel francouzský prezident.

Figaro dodává, že Macron ale nejnovější ruskou ofenzivu u Charkova nekomentoval.

 

mar