Chcete taky Hollywood smile?

Mikrobiom

V poslední době se ve všech pádech skloňuje kožní i střevní mikrobiom. Balancujeme ho stravou – kvašenou zeleninou, zakysanými mléčnými výrobky anebo kváskovým pečivem, případně doplňky stravy obsahujícími probiotické kultury. Víte však, že střevní mikrobiom nebude v pořádku, pokud se neupraví ten orální, tedy ústní? To znamená, že je potřeba vyvážit poměr zdravých bakterií v ústech. Orální mikrobiom obsahuje více než sedm stovek mikroorganismů a jeho úkolem je přiblížit pH co nejvíce neutrální hodnotě. Pokud je hodnota vychýlená jedním nebo druhým směrem, může dojít ke vzniku onemocnění, jako jsou zubní kaz či paradontitida, ale i kardiovaskulárních a onkologických chorob či cukrovky. Proto vždy dbejte, abyste měli ošetřené zubní kazy, vyléčený zánět dásně, odstraněný zubní kámen zejména pod dásní či stabilizovanou zubní kost při parodontitidě. A pozor, amalgamové výplně obsahující rtuť v tom také hrají důležitou roli. Pro děti do 16 let a těhotné či kojící ženy je jeho používání aktuálně zakázané a Evropská komise v tuto chvíli schvaluje plošný zákaz používání pro všechny – od roku 2025.

Kdy na věc

Před, nebo po snídani? Možná bych se vás ale nejdřív zeptala na to, co vlastně snídáte, protože na tom ve skutečnosti záleží nejvíc. Jestliže si ráno dáte čerstvý pomerančový džus, müsli, kávu a své oblíbené smoothie, to vše jsou kyseliny. V tomto případě bych vám ideálně doporučila čistit si zuby před snídaní a po snídani si dopřát žvýkačku. Jestliže snídáte chléb s máslem, vejce a vodu, tak si můžete zuby vyčistit po snídani. Proč? Po kyselé snídani je totiž dobré s čistěním vydržet 30 až 60 minut, aby nedocházelo k chemickému a mechanickému poškozování zubní skloviny. Já to třeba dělám tak, že si ráno vyčistím zuby a snídám až v práci.

Šílenství dietní kultury překročilo další mez: in je zámek na zuby

elle.cz

Bělicí zubní pásky

Narazíte na ně v drogeriích i internetových obchodech. Mějte však na paměti, že bělicí zubní pásky, které jsou k dostání v běžné prodejní síti, podle platné legislativy obsahují pouze 0,01% peroxidu vodíku. Takové množství vám zuby nemůže dost dobře vybělit. Mechanismus změny barvy zubu funguje na principu vysušení zubu. Přirovnejme to například k písku u vody: když je písek suchý, je krásně bílý, jakmile se přes něj přežene voda, okamžitě ztmavne. Stejně tak funguji i tyto bělicí pásky. Nehledě na to, že při špatném výběru a použití mohou vaše zuby nenávratně poškodit.

Skřípání zubů

Průzkumy ukazují, že čím dál tím více lidí trápí bruxismus neboli skřípání zubů. Mezinárodní klasifikace spánkových poruch dokonce odhaduje, že 85 až 90 % celkové populace v určitém bodě života a v určité míře tře zuby, nicméně jen u 5 % se z toho vyvine patologický klinický stav. Co jistě víte, je, že skřípání zubů se objevuje při stresu, sportování i ve zmiňovaném spaní. Ale co možná nevíte, je, že skřípání určitými skupinami zubů může mít na svědomí i bolesti hlavy a krční páteře. Viníkem může být stres a křivé zuby. Kvůli křivým zubům je vytvářen nerovnoměrný tlak, a tak vzniká zatínání a následné skřípání zubů. Co s tím? Na křivé zuby si určitě pořiďte rovnátka, a pokud vaše okolí i vaše zuby trápí noční skřípání, pak si nechte zhotovit plastické nosiče.

Zdravé a krásné zuby? Vyzkoušejte oil pulling

elle.cz

Bulimie & zuby

Poruchami příjmu potravy (PPP) v Česku trpí stále více žen. Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky za posledních deset let vzrostl počet dospívajících s PPP ve věku 15 až 17 let o 15 procent. Velkou roli v tom sehrála i pandemie onemocnění covid-19. Důsledkem těchto poruch jsou vedle nezdravého sebepojetí, narušených vztahů s okolím a celkového špatného zdravotního stavu také problémy se zuby. Vyvracení jídla smíšeného s žaludečními šťávami totiž naleptává zubní sklovinu. Zuby můžou být citlivé, drolit se a nehezky vypadat u krčků. A co dělat, když nás zvracení přepadne? V každém případě se vyhněte zubnímu kartáčku se zubní pastou. Kvůli chemické reakci si totiž můžete zuby ještě více poškodit. Svým klientkám, které tímto onemocněním trpí, doporučuji buď vypláchnout ústa vodou nebo ústní vodou, dobrou variantou je i peprmintová žvýkačka.

Mezizubí

Tak schválně, kolik času jste dnes strávili čistěním mezizubních prostor? Já vím, že si myslíte, že jsou malé, ba dokonce zanedbatelné a při pořádném čistění zubů se vyčistí jaksi automaticky, ale opak je pravdou. Víte, že tento ‚malý‘ prostor dá v součtu velikost dospělé dlaně? Teď si představte, že takto zanedbanou, krvácivou plochu máte na tváři. Měli byste strach? Chtěli byste vědět, jak si ji vyléčit? Jak dlouho léčba potrvá? Mám pro vás dobrou zprávu, zánět dásní neboli krvácení z dásní si dokážete zcela vyléčit již za 14 dní. První tři dny mohou hodně bolet, ale to pak to ustane. A víte, co je zajímavé? Že vás dásně bolí jen při čistění! Náš mozek je totiž tak chytrý, že tuto bolest blokuje, abychom mohli přijímat potravu.

Ráno moudřejší večera?

Že bez čistění zubů to nepůjde, je jasné, ale kdy jim věnovat nejvíce péče? Během dne se na zubech hromadí zbytky potravin a bakterií, čistění zubů večer pomáhá  tyto zbytky odstranit. Během spánku se v ústech snižuje množství přirozených čističů – slin. Jdete-li tedy spát s nevyčistěnými zuby, bakterie a kyseliny z plaku na zuby působí delší čas, což zvyšuje riziko vzniku zubního kazu i zánětu dásní. Myslete na to, když po večírku budete chtít nechat odlíčení i ‚zuby‘ až na ráno!

Olejová kúra: skvělý detox a bělejší zuby

elle.cz

Zdroj: autorský článek