UNRWA: V Pásmu Gazy není bezpečno nikde, ani v zónách pro evakuaci civilistů

Izraelská armáda sice tvrdí, že posílá palestinské civilisty v Pásmu Gazy do tzv. bezpečných humanitárních zón, avšak podle úřadu OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA není v Gaze nikde skutečně bezpečno. Nucené přemisťování Palestinců v této oblasti je označováno za nelidské. 

Boje dnes eskalovaly nejenom na jihu v oblasti Rafáhu, ale také na severu Pásma Gazy, informovala agentura Reuters.

Podle agentury BBC Sam Rose z UNRWA popsal, že místa, kam jsou civilisté přemisťováni, nemají žádnou tekoucí vodu, kanalizaci ani jinou infrastrukturu. Lidé jsou vystaveni velmi obtížným podmínkám, když se opakovaně přemisťují na základě evakuačních výzev izraelské armády.

Šéf UNRWA Philippe Lazzarini na sociální síti X zdůraznil, že "nikde v Gaze není bezpečno". Od začátku konfliktu, který trvá od teroristického útoku hnutí Hamás na Izrael od loňského 7. října, se většina obyvatel Pásma Gazy musela přestěhovat několikrát, průměrně jednou za měsíc. Mnozí se nyní uchylují do vybombardovaných úkrytů UNRWA, kde hledají alespoň nějaké bezpečí.

Na sociální síti X úřad UNRWA popsal situaci ve školách v Chán Júnisu, kam se rodiny a děti vrací hledat bezpečí a úkryt, ale školy jsou zničené a všude jsou jen sutiny. Situace v Rafáhu na jihu Pásma Gazy je kritická, za poslední týden tuto oblast opustilo přibližně 300 000 lidí.

Izraelská armáda v pondělí vyzvala civilisty ve východní části Rafáhu, aby se evakuovali k pobřeží a do Chán Júnisu. Během necelých 24 hodin po této výzvě zahájila izraelská armáda pozemní operaci v oblasti Rafáhu.

Ačkoliv izraelská armáda označuje operaci za "omezenou" a zatím nevstupuje do více zastavěných oblastí města Rafáh, zahraniční země, včetně Spojených států, vyzývají Izrael, aby neprováděl rozsáhlejší operace v této části Pásma Gazy u egyptských hranic.

Izraelská armáda ještě v pondělí vyzvala k evakuaci obyvatel východní části Rafahu. V sobotu svou výzvu rozšířila také na další části tohoto města včetně centra. Nejnovější nařízení se má přitom týkat zhruba 300.000 lidí. Evakuovat se mají do určené humanitární zóny v uprchlickém táboře ve městě al-Mawásí.

Zdá se, že Izrael se stále více blíží spuštění ohlašované ofenzívy v Rafahu, ačkoli ze strany mezinárodního společenství sílí výzvy, aby od ní upustil. Americký prezident Joe Biden tento týden židovský stát varoval, že pokud na Rafah zaútočí, přestane mu dodávat dělostřelecké granáty a další zbraně. USA už jednu takovou dodávku velkých bomb pozastavily - právě kvůli obavám z plánovaného útoku na Rafah.

WHO má připravený nouzový plán pro případ izraelské pozemní operace ve městě Rafah v Pásmu Gazy, ale přesto nebude možné zabránit výraznému zvýšení počtu obětí. Minulý týden to prohlásil zástupce WHO pro palestinská území Rik Peeperkorn, informuje agentura Reuters.

"Opravdu chci zdůraznit, že tento nouzový plán je pouze náplastí. V žádném případě nezabrání předpokládanému prudkému nárůstu počtu úmrtí a případů onemocnění, které přinese tato vojenská operace," prohlásil Peeperkorn na tiskové konferenci v Ženevě.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu opakovaně prohlásil, že ofenzíva proti městu Rafah se rozjede bez ohledu na to, zda palestinské hnutí Hamás přijme nebo nepřijme návrh příměří zprostředkovaný Spojenými státy a Egyptem.

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil tento týden šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

"Nejjednodušší pravdou je, že pozemní operace ve městě Rafah nebude ničím menším, než nevýslovnou katastrofou. Proti tomu nepomůže žádný humanitární plán," prohlásil Griffiths poté, co izraelský premiér Benjamin Netanjahu přislíbil spuštění ofenzívy proti Rafahu. Do města se přitom uchýlilo přibližně 1,5 milionu Palestinců z jiných částí Pásma Gazy ohrožovaných boji.

"Svět už několik týdnů apeluje na zástupce Izraele, aby Rafah ušetřili, ale městu bezprostředně hrozí pozemní operace," prohlásil Griffiths. Její realizaci označil za katastrofický úder nejen pro civilní obyvatelstvo, ale také pro organizace usilující se doručovat humanitární pomoc.

Izrael podnikne invazi do města Rafah na jihu Pásma Gazy s cílem zničit prapory hnutí Hamás. V úterý to prohlásil Netanjahu s tím, že k tomuto kroku dojde bez ohledu na výsledek jednání dohody o příměří.

"Myšlenka, že zastavíme válku dříve, než dosáhneme všech jejích cílů, nepřichází v úvahu. Vstoupíme do Rafahu a zlikvidujeme tam prapory Hamasu - s dohodou nebo bez dohody, abychom dosáhli celkového vítězství," řekl Netanjahu během setkání s rodinami rukojmí zadržovaných v Pásmu Gazy.

Palestinský prezident Mahmúd Abbás minulou neděli vyjádřil přesvědčení, že Spojené státy jsou jedinou zemí, která má schopnost zamezit možné izraelské invazi do města Rafah na jihu Pásma Gazy. Informovala o tom agentura AFP.

Abbás charakterizoval potenciální izraelskou invazi do Rafahu jako "největší katastrofu v historii palestinského lidu".

"Apelujeme na Spojené státy americké, aby požádaly Izrael o zastavení operace v Rafahu, protože Amerika je jedinou zemí, která má schopnost zabránit Izraeli ve spáchání tohoto zločinu," prohlásil palestinský prezident na světovém ekonomickém summitu v saúdskoarabské metropoli Rijádu.

Saúdská Arábie sama na počátku summitu v neděli vyzvala k "stabilitě" v regionu a varovala před důsledky probíhající války mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás v kontextu globální ekonomiky.

Ve městě Rafah na jihu palestinské enklávy nalezlo útočiště více než 1,5 milionu Palestinců po vypuknutí války v Pásmu Gazy. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu navzdory mezinárodní kritice trvá na tom, že Izrael musí vyslat pozemní síly do Rafahu, jelikož to je podle něj klíčové pro vítězství ve válce s palestinským hnutím Hamás.

Související

Palestina

Francie: Palestina není stát. Nesplnila podmínky pro uznání

Podmínky pro uznání Palestiny jako státu zatím nebyly splněny, uvedl ve středu francouzský ministr zahraničí Stéphane Séjourné po oznámení několika evropských zemí, že tak učiní v naději na přinesení míru na Blízký východ. Uvedla to agentura Reuters.

Více souvisejících

OSN Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) Válka v Izraeli s Hamásem 2023 (Gaza) Pásmo Gazy

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Oslo

Pohár trpělivosti přetekl. Norsko uzavře hranice Rusům

Norská vláda od 29. května zavede dodatečná omezení vstupu pro občany Ruska, kteří cestují do Norska za turistikou nebo "jinými nepodstatnými účely". Informace byla zveřejněna ve středu na webových stránkách kabinetu, jak uvádí agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu

Den D se blíží. O osudu Pásma Gazy se rozhodne už v pátek

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) oznámil, že v pátek 24. května v 15:00 SELČ vydá rozhodnutí o žádosti Jihoafrické republiky (JAR) nařídit Izraeli zastavení vojenské operace v Pásmu Gazy, včetně města Rafah na jihu této palestinské enklávy. Informaci přinesla agentura AFP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Počasí

Počasí: V Česku udeří silné bouřky, varovali meteorologové

Česko v pátek opět zasáhnou silné bouřky, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek na sociální síti. Doprovázet je budou zejména přívalové srážky, napršet může kolem 50 milimetrů. Meteorologové také rovnou varovali, že bouřky udeří také o víkendu.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Ptačí chřipka se dál šíří na lidi. Austrálie hlásí první případ, USA druhý

Ve Spojených státech byl od konce března potvrzen druhý případ ptačí chřipky u člověka po kontaktu s infikovanými dojnicemi. Oznámilo to ve středu americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), píše agentura Reuters. V Austrálii potvrdili první případ přenosu subtypu viru ptačí chřipky A(H5N1) na člověka. Došlo k němu v nejmenším a nejhustěji obydleném státě Viktorie, informovala ve středu televize ABC News

před 6 hodinami

před 6 hodinami

V Praze 4 se srazil autobus s nákladním vozidlem. (23.5.2024) Prohlédněte si galerii

Nehoda autobusu MHD v Praze. Dvanáct zraněných, vyhlášen traumaplán

K vážné nehodě autobusu městské hromadné dopravy došlo ve čtvrtek ráno v Praze. Několik lidí utrpělo zranění při srážce autobusu s nákladním autem. Na místě zasahují všechny složky integrovaného záchranného systému, vyhlášen byl traumaplán prvního stupně. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Adriana Mašková a Filip Blažek Prohlédněte si galerii

StarDance 2024: Česká televize oficiálně představila soutěžní páry

Třináctá řada populární televizní show StarDance odstartuje v říjnu. Česká televize ve čtvrtek představila taneční páry, které budou usilovat o titul krále či královny tanečního parketu. ČT už dříve odhalila, že v nové řadě se představí například herec Filip Blažek či zpěvačka Lucie Vondráčková. 

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

Rusko, Kreml

Rusko z vládního webu vymazalo změnu hranic v Baltském moři

Návrh ruského ministerstva obrany na revizi námořních hranic Ruska na východě Baltského moře byl ve středu odstraněn z vládního portálu, kde byl zveřejněn. Tento návrh vyvolal zmatek a obavy mezi členskými zeměmi NATO, jako jsou Finsko, Švédsko, Litva a Estonsko, uvedla agentura Reuters.

včera

včera

Uznání palestinského státu je odměna za teror, prohlásil Netanjahu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odsoudil ve středu rozhodnutí Irska, Norska a Španělska uznat Palestinu jako stát a uvedl, že jde o odměnu za teror. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy