Nová kabelka? Jedině z proutí a slámy

Letní must-have? Basket bag!

Slaměné tašky jsou ztělesněním letního stylu. Už dávno ale neplatí, že je vytahujeme ze skříně pouze tehdy, když balíme na dovolenou nebo se chystáme na farmářské trhy. Proutěné a slaměné tašky si proklestily cestu k téměř jakékoli příležitosti a nosí se do práce, do města, na výlety i na večerní posezení na náplavce. Některé milovnice módy je dokonce odmítly po letní sezóně odložit a nosily je i v zimě. Proč ne, správně nastylovaný outfit snese kombinaci s proutím, slámou nebo přízí i v chladnějších měsících. Slaměné a proutěné tašky jsou všestranné a snadno kombinovatelné. Jsou perfektním doplňkem, když chcete svému outfitu přidat něco osvěžujícího a ležérního. Prakticky všechny high-eng i fast-fashion značky je letos mají ve svých kolekcích. Vaším úkolem je vybrat si tu jednu jedinou.

Díky, babi! Bez trendy háčkovaných kousků se letos neobejdete

elle.cz

Mít tak košík jako Jane Birkin 

Slaměné tašky se nosily většinou ve formě velkých plážových tašek. Ty proutěné nejvíce proslavila Jane Birkin, která svůj koš neodkládala téměř nikdy. Byl velký, praktický, jen trochu neskladný. Díky jeho neforemnosti vznikla nová praktická kabelka, do které se toho spousta vešla a bylo možné ji – na rozdíl od proutěného koše – nacpat do úložného prostoru v letadle. Slavná Hermés Birkin. Koš nebo kabelka z proutí mají oproti birkince jinou výhodu – nemusíte na ně roky čekat a jsou cenově mnohem dostupnější. Tašky, koše a kabelky ze slámy, proutí nebo jiných přírodních materiálů najdete v tolika různých velikostech, zpracováních a stylech, které vám umožňují je vynést ať už jsou vaše módním preference jakékoli a míříte na jakoukoli událost.

Jane Birkin

Kabelka z proutí a slámy na dlouhé roky

Co do velikosti a stylu jsou vaše možnosti téměř neomezené. Pozornost zaměřte spíše na provedení kabelky, aby nejen dobře vypadala, ale také pro vás odvedla kus dobré práce. Především by proutí mělo být hladce začištěné, aby vám při nošení nezatrhávalo nitky na oblečení. Zvažte také, jestli dáte přednost modelu v přírodní povrchové úpravě, nebo jestli zvolíte barevný model. Barvená sláma a proutí mohou pouštět barvy, zvláště když zmoknete nebo se zpotíte. Výhodou u těchto typů kabelek je také vnitřní podšívka, díky které mezi svými věcmi nebudete nalézat odrolené kousky dřívek nebo odlámaná stébla. Díky podšívce se dá taška také vybavit zipem, takže vaše věci budou ve větším bezpečí. Pokud kabelka zipem nedisponuje, měla by mít alespoň uzavírání na magnet nebo jiný druh přezky. Jak už jsme zmínili, mokro a vlhkost kabelkám z přírodních materiálů nedělají dobře, mohou je deformovat a nechávat na nich mapy, kterých se už nezbavíte. Když kabelku namočíte, nechte ji vyschnout ve stínu při pokojové teplotě. Kožené části kabelky jednou za čas namažte balzámem na kůži. Takto vaše kabelka vydrží krásná a bez poškození celé roky.

Nejkstylovější kousky z proutí a slámy:

Zdroj: Elle.com, Whowhatwear.com, cistedrevo.cz