Rusové znovu útočí na Charkov: Putin na hranicích chystá nové síly, Ukrajinci se bojí vpádu

Ukrajinští minometčíci, duben 2024

Rusko mění ministra obrany

Ukrajina aktuálně zažívá velmi těžké období války. Nejen, že Rusové čím dál více tlačí na ostře sledované linii na východě země, nyní se navíc pokoušejí útočit ze severu. V ohrožení je znovu jedno z největších ukrajinských měst Charkov. Ten byl pod drtivou palbou hned zkraje války, nyní se situace opakuje.

Americká stanice CNN informuje například o tíživé situaci ve městě Vovčansk, které se nachází nedaleko od Charkova. Město za posledních 18 měsíců opakovaně změnilo vládce. Nejprve jej Ukrajincům vyrvali z rukou ruští okupanti, aby si jej Kyjev posléze vzal zpět při své protiofenzívě. Dnes je město opět pod palbou. Zatím čelí masivnímu ruskému ostřelování a leteckým úderům.

ČTĚTE TAKÉ: Chaos v Belgorodu: Zhroutila se obytná budova, pod troskami uvízli lidé. Úřady viní Ukrajinu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že pokusy Rusů postupovat směrem na toto město byly zmařeny. I tak to ale znamená, že se Rusové znovu pokoušejí otevřít severní frontu čímž by mohli mocně uškodit už tak těžce zkoušeným ukrajinským silám, které jsou plně zaměstnané bojem s Rusy na východě země.

Přesto Rusové v průběhu soboty ovládali jen několik vesnic na ukrajinské straně severovýchodní hranice poblíž Charkova. Ruská přítomnost tak znovu reálně představuje problém i pro tuto oblast, která si poslední více než rok dopřávala aspoň nějaký klid.

Ukrajinci jsou aktuálně v těžkém postavení, což potvrzují i sami velitelé. „Náš problém je jednoduchý. Nemáme zbraně. Věděli (Rusové), že duben a květen pro nás budou těžké,“ komentoval situaci pro list The Economist ukrajinský generál Vadym Skibitskij.

Ten je zástupcem šéfa ukrajinské vojenské rozvědky, která odhaduje, že navzdory těžkým ztrátám má dnes Kreml na Ukrajině více než půl milionu vojáků. Skibitskij doplnil, že ruský prezident Vladimir Putin navíc ve svém agresivním tažení stále disponuje rozsáhlými rezervami.

Na Charkov míří až 100 tisíc Rusů

Rusové navíc podle všeho chystají nový rozsáhlý úder právě na Charkov. „Rusko chce vytvořit vojenské uskupení o 60 až 100 tisících mužích, které by zaútočilo na Charkov. Nyní odhadujeme, že se blíží k počtu 50 tisíc,“ sdělil pro CNN vojenský analytik z Institutu pro studium války (ISW) George Barros. Toto uskupení nese jednoduchý název „Sever“.

Právě tyto jednotky se pokusily překročit hranice, ale Ukrajinci je odrazili. Navzdory tomu však představují rozsáhlou hrozbu, pokud budou Rusové na své straně hranic i nadále shromažďovat další síly.

CNN s odkazem na své zdroje z ukrajinské armády dodává, že sami ukrajinští vojáci se nové ruské ofenzivy obávají. Stěžují si nejen na nedostatek zbraní a munice, ale také lidí. Bránit se tak musí jen v omezeném počtu.

Ukrajina tak aktuálně apeluje na své muže, kteří ze země před válkou uprchli, aby se do ní vrátili a splnili svou povinnost. Téma se má řešit i na české vládě, nadnést ho chce TOP 09. Stejně chtějí postupovat politici v Polsku či Litvě, kde rovněž žije mnoho ukrajinských uprchlíků.

Tagy:
válka Vladimir Putin Polsko Ukrajina Rusko Kyjev Charkov Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Belgorod ruská invaze na Ukrajinu Institut pro studium války Vovčansk