Domů
Rychlé zprávy
Fico: Slovensko chce do státního vlastnictví postavit nový jaderný blok
Jaderná elektrárna Mochovce
Zdroj: Slovenské elektrárne

Fico: Slovensko chce do státního vlastnictví postavit nový jaderný blok

Rychlé zprávy
18 komentářů
13. květen 2024, 13:56
ČTK

Bratislava 13. května (zpravodaj ČTK) – Slovenská vláda má zájem postavit do státního vlastnictví nový jaderný blok s výkonem do 1200 megawattů, řekl dnes novinářům premiér Robert Fico. První rozhodnutí v této záležitosti by měl kabinet přijmout na svém nadcházejícím zasedání ve středu. Partnera pro výstavbu chce Bratislava vybrat v mezinárodním tendru. Soutěž na stavbu nových jaderných bloků nyní pořádá také Česko.

Slovensko přitom už dříve začalo připravovat projekt nové jaderné elektrárny ve spolupráci s ČR. V roce 2009 za prvního Ficova kabinetu byla kvůli tomu založena firma Jadrová energetická spoločnosť Slovenska (JESS), ve které 51 procent akcií kontroluje slovenské ministerstvo hospodářství a zbylý podíl má česká elektrárenská skupina ČEZ. Původně se počítalo s tím, že výstavba tohoto jaderného zdroje začne v roce 2014.

„Musíme reagovat na energetické potřeby. Jsou odhady, že v příštích 20 letech může stoupnout spotřeba elektrické energie na Slovensku až o 80 procent. Musí to být zdroj, který bude pod kontrolou státu, což nám umožní zvládat i krizové situace,“ řekl Fico.

Ještě loni v listopadu zmiňoval spolupráci s Českem na výstavbě nového jaderného boku nebo využití malých modulárních reaktorů.

„Z politického hlediska si nedokážeme představit, že by technologie přišla z Ruské federace. Bude připravena soutěž,“ uvedla po schůzce s Ficem ministryně hospodářství Denisa Saková k chystané nové elektrárně.

Dodala, že tendr by chtěla ukončit ještě současná vláda, která nastoupila do úřadu na čtyřleté období loni.

Podle Fica chce stát při výstavbě elektrárny využít stávající infrastrukturu v Jaslovských Bohunicích, kde Bratislava v letech 2006 a 2008 kvůli závazkům vůči EU odstavila dva bloky starší atomové elektrárny V1. Zároveň tam největší výrobce elektřiny na Slovensku, společnost Slovenské elektrárne (SE), provozuje vlastní jadernou elektrárnu. Fico uvedl, že výběr této lokality urychlí povolovací řízení.

Atomové elektrárny mají hlavní podíl na výrobě elektřiny na Slovensku. SE loni připojily do energetické sítě dokončený třetí blok jaderné elektrárny Mochovce. Do dokončovaného čtvrtého bloku v Mochovcích by podle SE mělo být palivo zavezeno v příštím roce. Dostavba této elektrárny se výrazně opozdila a prodražila.

Výstavbu nových jaderných bloků připravuje také Česko. Závaznou nabídku na stavbu až čtyř jaderných reaktorů v Česku podali oba vládou oslovení zájemci, tedy korejská KHNP a francouzská EDF. Společnost ČEZ nabídky zanalyzuje, o vítězi i počtu stavěných bloků pak v létě rozhodne vláda. První blok v Dukovanech by měl být hotový do roku 2036.

Mohlo by vás zajímat:

Komentáře(18)
Petr
13. květen 2024, 14:10

Vidím to na nechutné lísání k taťkovi Putinovi, aby dal elektrárnu tak jako jí dostane Maďarsko.

Anton Meško
13. květen 2024, 20:40

Je smutné, že náš hlavný vyjednávač podmienok vstupu do EÚ Figeľ, nedokázal obhájiť a pristúpil na požiadavku Rakúska odstaviť z prevádzky jadrovú elektráreň V1, ktorá bola vybavená reaktormi typu VVR400/230, teda reaktormi typu, aké boli inštalované v Černobyle. Všetci dobre vieme, že v havária v Černobyle bola spôsobená zlyhaním obsluhy, preto po havárii v Černobyle v roku 1986 hlavne do bezpečnosti prevádzky jadrových blokov V1 boli investované veľké finančné prostriedky aby sa nemohla zopakovať havária ako v Černobyle.

V1 bola spustená do prevádzky v roku 1978, čiže bola v prevádzke približne len 30 rokov. Mohla ešte dnes produkovať lacnú elektrickú energiu. Naopak likvidácia sa ešte neskončila a už zhltla vyše 1,3 mld. €.

Figeľ sa obhajoval tým, že Rakúsko by zablokovalo vstup Slovenska do EÚ, hoci zas všetci vieme, že Česko stavalo jadrovú elektráreň Temelín, proti ktorej výstavbe tiež Rakúsko vehementne protestovalo. Češi neustúpili aj napriek tomu vstúpili do EÚ.

Ajrocket
13. květen 2024, 21:07

VVER-440/230 nikdy v Černobylu nainstalované nebyly...

Vaclav
13. květen 2024, 22:35

Jen k pripomenuti, Antone, Ceska Republika, pred vstupem do EU, s predsedou vlady Zemanem, musela, prave pod tlakem Rakouska, ustoupit okolo r. 2001, od vystavby planovanych 4 bloku JE v Temeline, a pokracovat ve vystavbe jen 2 bloku. Dnes, po 23 letech se ukazuje, ze to asi nebylo az tak spatne, stejne by dodatecna kapacita sla velkou vetsinou zrejme trvale na export, za mnohdy velmi nizke ceny, prestoze drivejsi naklady vystavby jsou nyni naprosto nedosazitelne.

V kazdem pripade jaderny odpad ze 2 ceskych jadernych elektraren zustane stovky az velke tisice let v CR. Kontrolni otazka: Dokazete odhadnout naklady na uschovu naseho jaderneho odpadu na alespon prvnich 100 let?...totalni exemplarni externalita.

Jan Stehlik
14. květen 2024, 12:24

Ten odpad bude brzy cenná surovina .

Petr
14. květen 2024, 14:23

Jaderný odpad zůstane odpadem. Jeho využití je ekonomicky nesmyslné. Řeči o znovuvyužití paliva je jen taková malá lež.

Vladimír Šťastný
15. květen 2024, 13:09

OZE jsou podle vás ekonomicky smyslné?

Bob
15. květen 2024, 14:27

Závody na zpracování vyhořelého paliva a palivo MOX jsou lež?

A reaktory 4.generace, které využívají vyhořelé palivo z lehkovodních reaktorů též?

Josef
14. květen 2024, 19:30

Ten odpad již drahý je vzhledem k nákladům na úložiště Vy surovino!

Emil
14. květen 2024, 14:42

Rozhodnutí stavět jen dva bloky padlo už v roce 1990 a nikoliv "okolo r. 2001", kdy už bylo dávno rozhodnuto a první rok už byl v provozu.

Náklady na uložení jaderného odpadu není potřeba odhadovat, ty jsou známé, poplatek za uložení radioaktivního odpadu ve standardním 216 l obalovém souboru je 36-43 tisíc Kč. Platí je původce odpadu, takže to není externalita ale internalita.

Josef
14. květen 2024, 19:32

Pane Emile, při vší úctě, Vy znáte náklady? A inflaci jistě také?

Emil
14. květen 2024, 19:56

Vždyť jsem je uvedl, můžete si je ověřit na stránkách SÚRAO. Inflaci znát není potřeba, pokud inflace náklady zvýší, SÚRAO zvýší i poplatek za uložení.

Vladimír Šťastný
15. květen 2024, 13:09

Jenže Česká republika stejně ten objem energie, po které byla poptávka, vyráběla, jen daleko špinavějším způsobem z uhlí. Kdyby tady ty čtyři jaderné bloky byly, bylo by tu čistěji.

Honza Nedvěd
13. květen 2024, 22:53

Bože, to je ale komentář ? v Černobylu byly reaktory rmbk. Chtělo by to více se vzdělávat a méně konspirovat pane Mesko. Buďte rád že vám to nehavarovalo jako redaktor A1 ?

Baton David
14. květen 2024, 08:05

ano máte pravdu Rakušáky by měli zakázat

Miloslav Černý
14. květen 2024, 10:00

Když budou tyto okolní státy stavět jaderné mamuty, tak nám můžou přebytky v nouzi přeposílat. Je to další jedna z možností. Navíc kde je psaný, že musíme stále exportovat tu energii jako do současnosti. Nějak to s tou výkupní garantovanou státní cenou nebude ladit. Tunelování eráru jsme se naučili vypilovat opravdu k dokonalosti i k radosti zhotovitele tohoto monstrozního kontraverzniho díla.

Jan Stehlik
14. květen 2024, 12:27

Žádné přebytky k exportu nebudou. Uhlí skončí a plyn nebude.

Při přebytečných z OZE tak budou všude záporné ceny a nebudete mít komu to dodat.

Petr prochaska
14. květen 2024, 13:40

Přebytky přeposílat budou, například v noci, kdy je malá spotřeba. Samozřejmě v zimě, v době, kdy nebudou vyrábět OZE, tak přebytky přeposílat nebudou, protože budou mít sami málo a v té době (několik týdnů v roce), budou muset jet záložní elektrárny na plyn, uhlí nebo vodík.

Komentáře pouze pro přihlášené uživatele

Komentáře v diskuzi mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud ještě účet nemáte, je možné si jej vytvořit na stránce registrace. Pokud již účet máte, přihlaste se do něj níže.

V uživatelské sekci pak můžete najít poslední vaše komentáře.

Přihlásit se