Amazon, Pfizer nebo Morgan Stanley se chystají investovat nemalé peníze ve Francii

Přidat na Seznam.cz

Amazon, Pfizer, Astra Zeneca či Morgan Stanley tento týden oznámily, že chtějí investovat ve Francii nemalé peníze. Celkem by mělo jít o investice v celkové hodnotě 1 miliardy dolarů (přibližně 23 miliard korun) jak píší deník CNBC.

Pro Francii to znamená, že bude více pracovních míst u internetové společnosti Amazon. Taktéž se otevřou nová místa ve společnosti Pfizer a také u banky z Wall Street Mogran Stanley.

Akce „Zvolte si Francii“

Každoročně pořádá prezident Francie Emmanuel Macron akci „Zvolte si Francii“. Cílem této akce je získat k investicím velké podniky ze zámoří. Například v roce 2023 se podařilo sehnat 13 miliard eur (přibližně 324 miliard korun) zahraničních investic. Amazon má letos v plánu investovat 1,2 miliardy eur (přibližně 29 miliard korun). Tato investice může potencionálně vytvořit až 3000 nových pracovních míst. Pfizer a AstraZeneca chtějí investovat v celkové hodnotě až 1 miliardu dolarů (přibližně 23 miliard korun).

Finační centrum je ve Francii až na 14. místě

V březnu tohoto roku vyšel průzkum, který sleduje nejlepší světová finanční centra. Za nejlepší finanční centrum tento průzkum označil New York. Na druhém místě skončil Londýn. Francie se pak umístila na 14. místě. Proto se prezident v této věci hodně angažuje. Francouzská ekonomika je v současné době druhou největší ekonomikou v EU.

Tyto investice jsou pozitivní nejen pro Francii, ale také pro celou Evropu. Pokud by totiž nepřicházely takové investice od zahraničních firem, byla by celá Evropská Unie velice pozadu a ztrácela by na produktivitě ve srovnání s USA a Čínou.

Zdroj: CNBC, Reuters