Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Ekonomika

Kórejské firmy by mohli v SR preinvestovať ďalšie milióny eur

Na snímke zľava minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD) a juhokórejský premiér Han Tok-su pózujú počas stretnutia v Soule v pondelok 13. mája 2024. Foto: TASR - MZVEZ

Blanár pripomenul aj vládou nedávno podporené rozšírenie závodu kórejskej automobilky Kia v Žiline.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Soul 14. mája (TASR) - Soul 14. mája (TASR) - Na Slovensku by mohli v budúcnosti pribudnúť investície z Južnej Kórey vo výške desiatok miliónov eur. Slovenskí predstavitelia rokujú s viacerými potenciálnymi investormi, z ktorých niektorí už v SR pôsobia. Pripustili to v utorok počas pracovnej cesty v tejto ázijskej krajine minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár a štátny tajomník rezortu Rastislav Chovanec. Detaily však zatiaľ komentovať nechceli.

"Je náznak toho, že na Slovensku budeme mať ďalší projekt z Kórey. Rokuje momentálne Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO), ale aj predstavitelia zastupiteľského úradu s viacerými investormi, resp. investičnými skupinami, niektoré sú už etablované na Slovensku, ktoré majú záujem priniesť nový výrobný program na Slovensko," priblížil Chovanec.

"Máme na stole množstvo projektov, ktoré pomaličky dozrievajú a sme presvedčení, že dozrejú až do finálnej spolupráce. A my vás budeme postupne o nich informovať," potvrdil Blanár s tým, že SR chce byť solídnym partnerom. Nechce preto vopred informovať o detailoch, ktoré ešte nie sú dohodnuté.

Chovanec je však podľa vlastných slov v tejto súvislosti optimistický. "Momentálne sa bavíme o investíciách, ktoré sú v hodnote desiatok miliónov eur," doplnil štátny tajomník.

Blanár pripomenul aj vládou nedávno podporené rozšírenie závodu kórejskej automobilky Kia v Žiline. Automobilka na investíciu za takmer 108 miliónov eur získala štátnu investičnú pomoc v hodnote 29,95 milióna eur vo forme úľavy na dani z príjmov.

Južná Kórea je najvýznamnejším ázijským a celkovo štvrtým najväčším investorom na Slovensku. Objem priamych zahraničných investícií z tejto krajiny predstavuje približne 3,6 miliardy eur. V SR je etablovaných približne 100 kórejských spoločností, najmä v oblasti automobilového priemyslu a elektroniky.

(osobitný spravodajca TASR Vladimír Jombík)