Založ si blog

V Ukrajine za status do basy

To, čo sa donedávna zdalo ako nemožné, sa stalo realitou. 64-ročná dôchodkyňa z obce Bedevľa, Ťjačevský okres, Zakarpatská oblasť, bola odsúdená na 5 rokov väzenia. Dôvodom boli jej príspevky na zakázanej sociálnej sieti Odnoklassniki, ktoré  údajne obsahovali aj protiukrajinské odkazy. Samotná žena pritom s obvinením nesúhlasí a tvrdí, že jej slová boli vytrhnuté z kontextu. Vzhľadom na jej vek takýto rozsudok môže mať pre dôchodkyňu fatálny charakter.

Súd konštatoval, že statusy dôchodkyne mali verejný charakter, boli široko medializované a poškodzovali záujmy Ukrajiny. Jej konanie bolo kvalifikované podľa článku 436 Trestného zákonníka Ukrajiny. Je to prvýkrát na Ukrajine, keď bola osoba odsúdená na taký dlhý trest odňatia slobody za príspevky na sociálnych sieťach. Tento rozsudok sa môže stať precedensom pre ďalšie podobné prípady.

Inkriminované statusy, na základe ktorých dôchodkyňu odsúdili, nie sú nikde zverejnené. Sociálne siete dnes slúžia ako nástroj na vyjadrenie slobody prejavu, samozrejme, v medziach zákona daného štátu. Dnes však narážame čoraz viac na to, že sloboda slova je porušovaná a utláčaná. Poslednú dobu si čoraz častejšie spomínam na Orwellove citáty, ktoré tak vystihujú dnešnú dobu: „Moc znamená roztrhať ľudské mysle na malé kúsky a znovu ich spojiť do takých tvarov, ktoré vám vyhovujú.“ To, ako sa ničí demokracia, vidíme každý deň. Umelo sa potláča pluralita názorov, ak sa aj niekto odváži vyjadriť svoj názor, je zosmiešňovaný, ukazuje sa naňho prstom. Mnohí preto radšej volia ticho a so svojim nepohodlným názorom sa delia len s najbližšími. Takéto praktiky čoraz viac pripomínajú Severnú Kóreu. Áno, máme prístup na internet, no už existuje komisia „na pravdu,“ zložená z členov, ktorí majú svoje vlastné záujmy a spolupracujú s mienkotvornými denníkmi. Ak ostaneme ticho a necháme si zobrať demokraciu, budeme sa všetci rovnako usmievať, kývať hlavou prikázaným smerom, dokonca radšej prestaneme myslieť, pretože kritické myslenie je v rozpore s totalitou. A na záver citát od Orwella, myslím, že ho v blogoch budem spomínať častejšie:
„Aj hlúposť je lepšia ako totalita.“ K tomu fakt nie je čo dodať.

Všetci sú psychopati, len ja som megamozog

31.05.2024

Máme tendencie rozdeľovať ľudí na dobrých alebo zlých a vymýšľame rôzne prívlastky. Často si však neuvedomujeme vlasné nedostatky pri práci s informáciami, ktoré vznikajú kvôli chybám v našom vnímaní. Naša myseľ podlieha šumu a skresleniam. Medzi jej prirodzené vlastnosti patrí, že informácie, ktoré sú nám príjemné, vnímame pozornejšie, zatiaľ čo tie, [...]

Aj OSN je na nich krátka: zneužívajú verejné dotácie a škodia, kade chodia

26.05.2024

Občas je to boj s veternými mlynmi. K dispozícii je množstvo dôkazov, súdne rozhodnutia, všetko pekne zdôvodnené na papieri, no aj tak to nestačí. Tak je to aj v prípade francúzskej organizácie CAP-LC (Coordination d’associations et des particuliers pour la liberté de conscience), ktorá má v OSN štatút ECOSOC. Bola založená na obranu mierumilovných menšín a nových [...]

Naša budúca realita – totálna digitálna kontrola?

24.05.2024

O globalistoch a úplnej digitálnej kontrole, ktorú chcú zaviesť na celom svete, dnes už snáď počul každý. Nie každý však pochopil, kto presne sa skrýva za týmto súhrnným názvom. Niektorí si ich aktivity spájajú s verejne známymi menami politikov a hviezd. Mnohí sa obávajú scenára tejto totálnej kontroly, vsugerovaného známymi filmami. Zatiaľ tí, ktorí túto [...]

Katarína Roth Neveďalová

Katarína Roth Neveďalová: Atentát na Fica bol pre europoslancov šok, rétorika sa začala meniť

02.06.2024 10:43

Po atentáte sa rétorika začala v europarlamente trochu meniť, všetci si uvedomili, že Fico nie je až taký 'enfant terrible', uviedla europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová.

Singapur, Volodymyr Zelenskyj

ONLINE: Zelenskyj: Kyjev vďačí za relatívnu bezpečnosť 'múru bojovníkov' na fronte

02.06.2024 07:50, aktualizované: 11:07

Volodymyr Zelenskyj uviedol, že rozumie Ukrajincom, ktorí sa snažia vyhnúť mobilizácii, ale je nevyhnutná a spravodlivá voči tým, čo už bojujú.

Taiwan, prezident Laj Čching-te

Čínsky minister obrany: Kto sa odváži oddeliť Taiwan od Číny, bude rozdrvený na kusy

02.06.2024 06:08

Čínska armáda je pripravená použiť silu, aby zastavila snahy o nezávislosť Taiwanu, povedal čínsky minister obrany Tung Ťün.

azyl

Odmietnutí migranti hľadajú azyl v kostoloch. Úradom sa to nepáči

02.06.2024 06:00

O cirkevný azyl v Nemecku žiada čoraz viac cudzincov, ktorým hrozí vyhostenie. Policajti to už prestali tolerovať.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 9041x
Priemerná čítanosť článkov: 1292x

Autor blogu

Kategórie

Archív